Kommentar

Uppdrag granskning-summering: Bär verkligen granskande medier skulden när drev från höger & vänster raserar dem?

På onsdagskvällen publicerade DN en artikel av Uppdrag granskning-producenten Axel Gordh Humlesjö som egentligen gör denna utlovade »del 3« av min serie kommentarer kring förra veckans #MeToo och Fredrik Virtanen-avsnitt överflödig. Men se det gärna som en understrykning av allvaret som Humlesjö larmar om.

Varför sådana extrema överdrifter? Är det en konsekvens av att även de nyanserade synpunkterna kommer utskjutna ur ett flera månader långt drev, komplett med rykten, lögner, hån, hat och synkad massanmälning?

Om jag var »diplomatisk« i del 1 tänkte jag vara »dystopisk« här. Precis som Humlesjö ser jag skrämmande paralleller med alternativhögerkampanjerna – inte bara i synkroniseringen av talking points och anmälningar (självklart är kollektiv online-aktivism synkroniserad) utan i fråga om faktaresistens, svartvit polarisering och den moderna lynchmobbens viralförstärkta raseri; i att projicera i stället för att analysera; crowdsourca sin åsikt innan man ens tagit del av de yttre perspektiv man drevar emot; ignorera och riva motståndarsidans helhetsbild i små beståndsdelar och kasta om dem för att kunna ifrågasätta fragmentariserat, som en argumentativ splitterbomb.

Det är samma mekanismer som vi länge sett från foliehöger och alternativmedier; från antietablissemangspopulismens drevande troll- och bot-nätverk under Trumpismens, Brexits och SD:s framväxter. Och det gör mer ont mitt i en blottläggande mediekritik än under det omtumlande och världsförbättrande MeToo-ruset i höstas. Och när det dessutom rättfärdigas av Expressens vägran att ställa upp i Uppdrag granskning får vi en större misstro mot etablerade medier än någonsin i modern tid, från både vänster och höger. Det är bara för de ryska påverkansspecialisterna att köra i gång valrörelsen – Sverige ligger redan polariserat och redo.

Man projicerar i stället för analyserar; crowdsourcar åsikter innan man ens tar del av de yttre perspektiv man drevar emot; ignorerar och river motståndarsidans helhetsbild i beståndsdelar och kasta om dem för att kunna ifrågasätta fragmentariserat, som en argumentativ splitterbomb.

Det finns givetvis enskild kritik som är skarp och viktig. Jag tycker till exempel att detta, från Anna-Klara Bratt på Feministiskt Perspektiv, har många starka poänger. Men varför räcker det inte med att vässa frågorna? Varför måste samtidigt Uppdrag granskning delegitimeras till oigenkännlighet? Jag har läst många liknande inlägg som ställt bra frågor men som samtidigt, närmast som en hygienfaktor, ogiltigförklarat Uppdrag granskning-redaktionens vinklingar och perspektiv, syften och mål. Jag undrar om det är en konsekvens av att även dessa nyanserade synpunkter trots allt kommer utskjutna ur ett flera månader långt drev, komplett med rykten, lögner, hån, hat och synkroniserad massanmälning.

Lika talande är det att så många av kritikerna från MeToo-sidan ansett att Uppdrag granskning borde »i stället« borde ha fokuserat mer och bättre på sitt ämne, mediekritiken – men samtidigt gett redaktionen råd som inte haft ett skvatt med detta ämne att göra.

Det är bara för de ryska påverkansspecialisterna att köra i gång valrörelsen – Sverige ligger redan polariserat och redo.

Och det är här jag blir genuint rädd. För det visar att detta mycket stora drev, fullt med smarta, progressiva, humanistiska människor, inte bara underkänner Uppdrag gransknings pressetiska och juridiska perspektiv utan generellt är ointresserade av det.

Jag har under den senaste veckan sett en enda lång parad av överdrifter och rena konspirationsteorier i karakteriseringen av Uppdrag granskning-programmet – »helt besinningslöst förvirrat«, »ett medialt övergrepp«, »debattprogrammet från helvetet«, »allt förtroende utplånat«, »en publicistisk katastrof«; och det var en »synkroniserad hämndaktion« och ett »samplanerat försök till äreräddning« (ihop med Åsa Linderborgs Aftonbladet-artikel). Det var rentav en konspiration från gubbarna på redaktionen på bekostnad av Lina Makboul, »som har fått ställa sig i skottgluggen framför producenter och gamla uvar«. Detta sistnämnda formulerades av samma Anna-Klara Bratt som formulerade den så vassa och stringenta kritiken i länken ovan. Hon rådde senare i debatten även SVT att sparka hela redaktionen, byta namn och format samt byta stad, eftersom hela »public service inklusive SR« blivit »spelade av Fredrik Virtanen«.

Varmed cirkeln sluts med algoritmisk förutsägbarhet, som en filterbubbla på Facebook.

Utan tvekan har Uppdrag granskning-redaktionen under den gångna veckan fått mycket relevant kritik som den måste ta till sig. Men att den som helhet – efter ett i grunden urstarkt och balanserat grävreportage – ska ta lärdom av ett hatiskt massanmälande konspirationsdrev är samma sak som när man i USA-debatten säger att Demokraterna ska ta lärdom av en bot-förstärkt MAGA-mobb.

Hillary borde ha landat i Wisconsin och Makboul borde ha landat i en annan slutsats.

Just nu på TVdags

Recension

Uppfriskande miljöombyte & Bollywood noir i Netflix Sacred Games

18 augusti, 2018
Klipp

Se Jimmie Åkesson blåljuga om sin SD-nazism-bakgrund

17 augusti, 2018
Klipp

Kusligast med Brennan-gate: Trump prickar inte av en lista med fiender – utan med vittnen

17 augusti, 2018
Till minne

Aretha Franklin död – se ABC:s livesända hyllning här

16 augusti, 2018
Trailer

Alla ska med i Mad Men-skaparens nya serie The Romanoffs

15 augusti, 2018
Intervjutips

Öppenhjärtig Colbert om The Late Show, Trump & tuffa frågor

14 augusti, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: vi pratar med Silicon Valley-stjärnan Jimmy O. Yang

13 augusti, 2018
Trailer

Nya säsongen av Mrs Maisel verkar minst lika skruvad

12 augusti, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den sorgtunga premiären av Better Call Saul

12 augusti, 2018
Nyhet

Trailer: TVdags-favoriten Hugo Blicks nya Netflix-serie Black Earth Rising

11 augusti, 2018
Nyhet

Spännande! Trailer för Line of Duty-skaparens nya BBC-serie Bodyguard

9 augusti, 2018
Nyhet

Netflix-premiär: Äntligen ny Better Call Saul–säsong – och mörkret tilltar …

7 augusti, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel