Varför Swefilmer blivit nya Pirate Bay

Unga fulstreamande Pretty Little Liars-fans i skottgluggen

Jag hade nog knappt ens hört talas om den piratstreamingsajten Swefilmer, och definitivt inte fattat hur stor den var, om det inte hade varit för Pretty Little Liars-fansen – företrädesvis tjejer i 11–18-årsåldern som uppvisar exakt det konsumtionsbeteende som producenterna bakom serien inte bara hoppats på utan rentav ser som »tv-branschens räddning«: nämligen följer serien i »realtid«, det vill säga enligt amerikanskt tablåschema, och utifrån detta deltar i en globalt interagerande community på nätet.

Jag har skrivit en längre text för Expressen Kultur om det absurda i att samma tv-industri som nu  officiellt använder pirathype som ett extremt effektivt PR-verktyg samtidigt deltar i stämningen mot Bredbandsbolaget för att få till en blockering av Swefilmer.

Men hur viktigt är det med Pretty Little Liars, egentligen? Rikta den frågan till fansen och försök hantera responsen. Det är naturligtvis lika viktigt för dem som det för, typ, Expressens Niklas Svensson med Homeland.

MTG som äger rättigheterna till Pretty Little Liars har ingen möjlighet att rida på, och bidra till, hypen kring serien. De får avsnitten alldeles för sent och har inte ens visningsrätt på nätet. Så vart ska Pretty Little Liars-fansen ta vägen när Swefilmer stängt ner?

Visst, vi lever i en brytningstid och distributionsproblematiken lär vara övergående. På bara tre år har massor hänt, vi kan i dag följa allt fler av de bästa amerikanska dramaserierna tätt inpå USA-visningarna inte bara tack vare proaktiva aktörer som HBO Nordic, C More och Viaplay utan lika mycket via de etablerade kanalerna. Och om ytterligare tre år kan säkert tonåringarna följa sina nya favoritserier via legala kanaler direkt när de släpps.

Men Pretty Little Liars-hypen är här och nu och kan inte, för hundratusentals fans i Sverige, ersättas med något annat om tre år, eller bevekas med ett budskap om att »ni får strunta i ert största popkulturella intresse nu men era småsyskon kan säkert få lättare att följa sina favoriter om några år!«.

»Men hur viktigt är det med Pretty Little Liars, egentligen?« har jag hört invändas.

Well, rikta den frågan till fansen och försök hantera responsen. Det är naturligtvis lika viktigt för dem som det för, typ, Expressens Niklas Svensson att Homeland SVT-sänds i »tablå-realtid«:

Eller, egentligen, viktigare. One Direction och Pretty Little Liars är både globala generationskulturmarkörer och bärare av den globala medie- och underhållningsindustrin.

Ett utdrag ur min Expressen-text:

Själv trodde jag att nedladdningen bland ungdomar hade gått ner efter Ipred, om inte på grund av rädsla eller rättspatos så för att tillgången skulle ha blivit sämre. En informell undersökning på en grundskola och en gymnasieskola i Nacka visar tvärtom att 90 procent av eleverna använder Swefilmer.

Pamela Davidsson på stiftelsen .SE, som ligger bakom den årliga rapporten »Svenskarna och internet«, pratar om »minskad fildelning hos 16-25-åringar« som ett »trendbrott«, men nämner bara laglig streaming som förklaring. Det är antagligen det största felslutet i rapportens historia.

Läs hela texten här.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel