Inget verkar övermäktigt för det svenska U21-landslaget

U21-EM: Uppladdning inför kvällens derby-semi mellan Sverige–Danmark

Att bollen är rund är en av fotbollens mest slitna klyschor. Egentligen är citatet förkortat. I sin helhet lyder det »bollen rund så att matchen kan ändra riktning« och är myntat av Sepp Herberger, fotbollstaktiskt snille och tysk förbundskapten på 50-talet. I sin helhet låter inte klyschan lika sliten längre. Jag kan inte komma på något bättre citat för att sammanfatta det svenska U21-landslaget – från de galna kvalmatcherna i höstas till matchen mot Portugal i onsdags. Jag är fullkomligt säker på att John Guidetti har citatet intatuerat på insidan av sina ögonlock för att alltid påminna sig om att aldrig ge upp och att inget är överkomligt. Det går att vända matcher och inget lag är oslagbart.

Sverige har sedan de vunnit mot Frankrike i kvalet vetat att de är ett av de bra lagen, inte laget som tittar på och beundrar de andra.

Jag tror att vi som har stått vid sidan av har haft en allt för överdriven respekt för motståndarna. Vi såg Serie A- och Premier League-stjärnor utan att vi kanske tänkte på att de ska prestera som lag också. Det svenska laget visste sedan de vunnit mot Frankrike i kvalet att de är ett av de bra lagen, inte laget som tittar på och beundrar de andra. Det är den inställningen som har tagit dem till semifinal mot Danmark.

Går jag i samma fälla nu när jag hävdar att Danmark är en för övermäktig motståndare? Det är lätt att beundra det danska laget, deras insats mot Tjeckien imponerade stort. Underläge i halvtid och tjeckerna hade dominerat, men ingen stress för det. Tålmodigt nötte man ned motståndarna, kvitterade och vann sedan matchen. Mot Serbien var det en promenad i parken. I Danmark spelar också en av turneringens stora stjärnor, Pierre Höjberg, född 1995 och till vardags tillhörande Bayern München. Han är en fröjd för ögat. Jag är dock säker på att de svenska spelarna inte ser danskarna som ett övermäktigt motstånd. Lagen möttes i en träningsmatch inför turneringen. En rätt lam match som slutade 2-2.

 Jag gillar att Håkan Ericsson har fortsatt spela det gänget som tog laget till turneringen.

Håkan Ericsson är kanske inget taktiskt snille, men han har visat känsla för taktisk fingertoppskänsla. Beslutet att fortsätta spela med två anfallare efter utvisningen mot Italien var kanske huvudanledningen till att Sverige vände och vann matchen. Istället för att gå ned på försvar och kanske hoppas på en tursam kvittering var inställningen att bollen är rund. Jag gillar också att han har fortsatt spela det gänget som tog laget till turneringen. Baffo var fenomenal i den sista kvalmatchen mot Frankrike i höstas, men har haft en tveksam form under våren och mest suttit på bänken i Halmstad. En kritiserad uttagning som har visat sig vara slå helt rätt.

Allt talar för att det blir samma uppställning mot Portugal med skillnaden att Simon Tibbling tar Branomir Hrgotas plats. En rätt logisk ändring, Tibbling har varit pigg medan Hrgota var sådär i förra matchen.

Sverige–Danmark visas på TV12 och TV4 Play i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel