Fotboll

U21-EM-feber! Men hur är det egentligen med mästerskapets status?

Det råder U21-EM-feber i Sverige. Det är i och för sig inget konstigt efter succén 2015. Nu vill ingen missa hypen. Det har varit bra drag i jakten på biljetterna, mediebevakningen är större och tv-kanalerna satsar. Det är så klart kul med fotbollsmästerskap och det hör sommaren till. Jag vill dock sticka lite hål i den uppblåsta ballongen.

Ungdomsmästerskap i fotboll har en överskattad status. Så länge matcherna inte är officiella landskampsdatum och klubblagen kan stoppa sina spelare från att vara med så kommer de aldrig kunna få en riktigt hög status.

Ungdomsmästerskap i fotboll har en överskattad status. Så länge matcherna inte är officiella landskampsdatum och klubblagen kan stoppa sina spelare från att vara med så kommer de aldrig kunna få en riktigt hög status. Det är inte lika allvarliga som OS-fotbollen, men om jag drar det till sin spets är U21-EM fotbollens svar på hockey-VM. Sverige inleder mot England ikväll. I Sverige saknas A-landslagsmännen Emil Krafth, Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf och i England saknas Dele Alli och Marcus Rashford. Alla har tackat nej. Det finns flera exempel på stjärnor som saknas. Napoli har stoppat de två polackerna Piotr Zieliński och Arkadiusz Milik från att vara med. I Portugal sakans Bernardo Silva, som precis blev klar för Manchester City, och Milanspelaren André Silva. Det saknas minst en spelare i varje landslag för att den inte vill eller har blivit stoppad.

De olika länderna tar också det här olika hårt. De regerande världsmästarna har ett gäng intressanta lovande spelare. Jag hade gärna sett Emre Can, Joshua Kimmich eller Timo Werner här, men Tyskland har istället skickat dem och några andra till Confederations cup som börjar i morgon. Hur ska man sätta nivån på statusen av U21-EM när regerande världsmästarna prioriterar en annan turnering med sina bästa spelare? Av den oklarheten så ställer inte jag riktigt upp på hypen här. Kan laget som vinner turneringen hävda att de är Europas bästa U21-landslag? På samma sätt som man kan fråga sig om laget som vinner hockey-VM är världens bästa hockeylandslag. Jag hade gärna sett att man gjort det här till officiella landskampsdatum, men det hade också mött motstånd från klubblagen.

Förhoppningsvis upptäcker vi spelare här som vi kan följa vidare i karriären. Det är också kul för oss som följer allsvenskan att se våra spelare i ett mästerskap.

Det finns undantag. Italien och Spanien ser ut att gå in helhjärtat i turneringen. Det finns också spännande spelare att kolla på. I Portugals trupp finns Renato Sanches, som gjorde succé i EM förra året. I det spanska laget hittar vi Real Madrid-spelaren Marco Asensio.

Jag kommer ändå att kolla på Sveriges matcher och följa mästerskapet. Något kommer man väl att snappa upp. Förhoppningsvis upptäcker vi spelare här som vi kan följa vidare i karriären. Det är också kul för oss som följer allsvenskan att se våra spelare i ett mästerskap. Historien om Pawel Cibicki är också så klart intressant. Han valde mellan att representera Sverige eller Polen, valde Sverige och möter nu det polska landslaget i Polen.

Sverige inleder mot England. De möttes redan 2015 men förlorade efter ett olyckligt hörnmål i slutminuterna. Jag tycker inte att Englands lag ser så svårt ut på papperet. De kvalificerade sig genom att vinna en rätt enkel kvalgrupp före Schweiz och Norge. Sverige vann sin kvalgrupp före Spanien och Kroatien. Det borde inge respekt. Svåraste matchen i gruppspelet är kanske ändå inte kvällens match utan mot hemmanationen Polen. De kommer att sälja sig dyrt på hemmaplan. Den fjärde gruppmotståndaren Slovakien är svårbedömda.

Sveriges chanser är mindre än de var 2015. Den här gången deltar 12 lag, vilket innebär att man måste vinna gruppen eller vara bästa tvåa för att gå vidare till semifinal. Det finns inget utrymme att förlora en gruppmatch den här gången. Inför 2015 valde Håkan Ericsson att matcha samma spelare i mästerskapet som hade gjort succé i kvalet. Därför blev till exempel en sådan som Viktor Claesson ställd utanför. Han har gjort ungefär likadant nu. Det har varit svårt för spelare att spela sig in i landslaget under våren. De enda som har lyckats är Amin Affane och Niclas Eliasson. Det är svårt att kritisera strategin när den funkat en gång. Den svenska centrallinjen är rätt stark med Kristoffer Olsson och Alexander Fransson på mittfältet. Spelar de på topp går det att ha förväntningar.

Sverige–England visas på Kanal 5 i kväll kl 18.

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Road House (1948)

30 mars, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Netflix helt bananas doku-serie Tiger King

30 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Det tunga vemodsregnet i Better Things

29 mars, 2020
Liveteater

Moment:teater live-streamar sin episka »Inspektionen 2020« på Youtube i kväll!

28 mars, 2020
Klipp

Lär dig korrekt handtvättning med Washmen

28 mars, 2020
Nyhet

SVT:s nya satsning Sällskap med SVT1 triggar nostalginerven

27 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tis 24 mar)

24 mars, 2020
Tips

Ny podd: Välkommen till Salong 3!

24 mars, 2020
Säsongspremiär

Trädgårdstider är precis vad vi behöver under motvindsvåren 2020

24 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (mån 23 mar)

23 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (sön 22 mar)

22 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Breaking Bad och Better Call Saul blir ett

22 mars, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel