Fotboll

U21-EM-feber! Men hur är det egentligen med mästerskapets status?

Det råder U21-EM-feber i Sverige. Det är i och för sig inget konstigt efter succén 2015. Nu vill ingen missa hypen. Det har varit bra drag i jakten på biljetterna, mediebevakningen är större och tv-kanalerna satsar. Det är så klart kul med fotbollsmästerskap och det hör sommaren till. Jag vill dock sticka lite hål i den uppblåsta ballongen.

Ungdomsmästerskap i fotboll har en överskattad status. Så länge matcherna inte är officiella landskampsdatum och klubblagen kan stoppa sina spelare från att vara med så kommer de aldrig kunna få en riktigt hög status.

Ungdomsmästerskap i fotboll har en överskattad status. Så länge matcherna inte är officiella landskampsdatum och klubblagen kan stoppa sina spelare från att vara med så kommer de aldrig kunna få en riktigt hög status. Det är inte lika allvarliga som OS-fotbollen, men om jag drar det till sin spets är U21-EM fotbollens svar på hockey-VM. Sverige inleder mot England ikväll. I Sverige saknas A-landslagsmännen Emil Krafth, Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf och i England saknas Dele Alli och Marcus Rashford. Alla har tackat nej. Det finns flera exempel på stjärnor som saknas. Napoli har stoppat de två polackerna Piotr Zieliński och Arkadiusz Milik från att vara med. I Portugal sakans Bernardo Silva, som precis blev klar för Manchester City, och Milanspelaren André Silva. Det saknas minst en spelare i varje landslag för att den inte vill eller har blivit stoppad.

De olika länderna tar också det här olika hårt. De regerande världsmästarna har ett gäng intressanta lovande spelare. Jag hade gärna sett Emre Can, Joshua Kimmich eller Timo Werner här, men Tyskland har istället skickat dem och några andra till Confederations cup som börjar i morgon. Hur ska man sätta nivån på statusen av U21-EM när regerande världsmästarna prioriterar en annan turnering med sina bästa spelare? Av den oklarheten så ställer inte jag riktigt upp på hypen här. Kan laget som vinner turneringen hävda att de är Europas bästa U21-landslag? På samma sätt som man kan fråga sig om laget som vinner hockey-VM är världens bästa hockeylandslag. Jag hade gärna sett att man gjort det här till officiella landskampsdatum, men det hade också mött motstånd från klubblagen.

Förhoppningsvis upptäcker vi spelare här som vi kan följa vidare i karriären. Det är också kul för oss som följer allsvenskan att se våra spelare i ett mästerskap.

Det finns undantag. Italien och Spanien ser ut att gå in helhjärtat i turneringen. Det finns också spännande spelare att kolla på. I Portugals trupp finns Renato Sanches, som gjorde succé i EM förra året. I det spanska laget hittar vi Real Madrid-spelaren Marco Asensio.

Jag kommer ändå att kolla på Sveriges matcher och följa mästerskapet. Något kommer man väl att snappa upp. Förhoppningsvis upptäcker vi spelare här som vi kan följa vidare i karriären. Det är också kul för oss som följer allsvenskan att se våra spelare i ett mästerskap. Historien om Pawel Cibicki är också så klart intressant. Han valde mellan att representera Sverige eller Polen, valde Sverige och möter nu det polska landslaget i Polen.

Sverige inleder mot England. De möttes redan 2015 men förlorade efter ett olyckligt hörnmål i slutminuterna. Jag tycker inte att Englands lag ser så svårt ut på papperet. De kvalificerade sig genom att vinna en rätt enkel kvalgrupp före Schweiz och Norge. Sverige vann sin kvalgrupp före Spanien och Kroatien. Det borde inge respekt. Svåraste matchen i gruppspelet är kanske ändå inte kvällens match utan mot hemmanationen Polen. De kommer att sälja sig dyrt på hemmaplan. Den fjärde gruppmotståndaren Slovakien är svårbedömda.

Sveriges chanser är mindre än de var 2015. Den här gången deltar 12 lag, vilket innebär att man måste vinna gruppen eller vara bästa tvåa för att gå vidare till semifinal. Det finns inget utrymme att förlora en gruppmatch den här gången. Inför 2015 valde Håkan Ericsson att matcha samma spelare i mästerskapet som hade gjort succé i kvalet. Därför blev till exempel en sådan som Viktor Claesson ställd utanför. Han har gjort ungefär likadant nu. Det har varit svårt för spelare att spela sig in i landslaget under våren. De enda som har lyckats är Amin Affane och Niclas Eliasson. Det är svårt att kritisera strategin när den funkat en gång. Den svenska centrallinjen är rätt stark med Kristoffer Olsson och Alexander Fransson på mittfältet. Spelar de på topp går det att ha förväntningar.

Sverige–England visas på Kanal 5 i kväll kl 18.

Just nu på TVdags

Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020
Intresseklubben Antecknar #68

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2019

31 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Kjell Häglund rankar årets 20 bästa komediserier

30 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Magnus Blomdahl listar årets 10 bästa skräckfilmer

30 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Björn Finér rankar tv-årets toppar & dalar

30 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Tora Liliedahl listar 10 kvinnor som gjort extra avtryck i år

29 december, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel