Amerikas nästa topptråk

Tyra tappar det – och Top Model är för toppstyrt

Denna text innehåller spoilers om finalen av America’s Next Top Model, säsong 20.

Att America's Next Top Model har sin huvudsakliga styrka i att serien blivit allt mer bisarr är liksom redan givet. Likaså att den överlag har ganska lite att göra med faktiskt modellande.

Den 20:e säsongen har dock varit ganska rimlig i många av sina photoshoots – och det visar sig att det inte var det som var det huvudskliga problemet innan. (Andra länders modelljakter har för övrigt kunnat göra intressant tv utan märkliga utmaningar och töntiga gimmicks.) Även när Tyra inte tvingar tjejer att leka superhjältar och marknadsföra hennes bok så är hon helt koko, men då utan den tidigare underhållningsfaktorn. Det tappar helt enkelt nerv när det bara är irriterande, fladdermössfoton eller inte.

En säsong som skulle kunnat vara intressant, som sätter tjejer mot killar och utforskar olika sätt att vara manlig och kvinnlig på bild, blir i stället så pass tråkig att flera vänner som tidigare aldrig missat ett avsnitt och genast velat diskutera efteråt nu slutade kolla halvvägs in i tävlingen. Modellerna har alltid reducerats till enmeningsklyschor men i år har det tryckts så hårt på deras selling points och så lite på något annat att de flesta verkligen bara varit schabloner.

När Cory åkte ut som en liten överraskning i finalavsnittets första minuter var det nog tänkt att vi skulle drabbas känslomässigt och inse att Vad Som Helst Kan Hända. Få in lite nerv. I stället tror jag det var många som bara blev upprörda och tänkte att han petats så att det inte skulle bli lika uppenbart att det var han som borde ha vunnit.

Efter tio år är det väldigt uppenbart när någon över säsongen klippts för att vara vinnare, eller klippts för att vara underdog, eller klippts för att vara överraskningsvinnare. Och Jourdan är väl en rimligt värdig vinnare både vad gäller faktisk prestation och dramaturgi. Men den rent urbota pinsamt dåliga fashion-filmen som visades innan catwalken, som såg ut som att Tyra hade redigerat ihop den själv i Windows Movie Maker och hade en story därefter, kändes redan den skriven för att belysa henne. Det gick liksom för långt.

Filmen: Det är synd om tjejer som råkar illa ut i destruktiva relationer. Jourdans roll, hela säsongen: Tjejen som råkat illa ut i destruktiv relation. Filmen, och kanske nästan ännu mer catwalken, var redan i förväg koreograferade för att lyfta fram henne som vinnare. Det hade nog funkat om det hade varit en Sydney Sheldon-roman, kanske till och med riktigt bra, men nu ska det föreställa realityserie.

Jag skulle uppskatta om TyTy kunde ha lite mer tilltro till tittarens intellektuella förmågor, och om det fanns någon som kunde rycka lite i bromsen och injicera lite sans i hennes resonerande. Men det kanske helt enkelt är så att logik som fungerar i atmosfären på hennes planet påverkas negativt av jordens gula sol.

Finalen sändes i USA i fredags. I Sverige visas äldre avsnitt på TV3.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel