Recension

Twin Peaks är tillbaka – här är TVdags första reaktioner på premiären!

Betyg 4 av 5

Det känns nästan overkligt att Twin Peaks äntligen är tillbaka med nya avsnitt. Det har gått nästan 26 år sedan det sista avsnittet av säsong två lämnade alla trogna fans med en lång rad cliffhangers som den uppföljande filmen Fire Walk with Me inte gjorde mycket för att klara upp. Nu har comebacksäsongen haft premiär och de fyra första avsnitten ligger ute på HBO Nordic. Här följer mina spoilerfria första reaktioner på de första två avsnitten.

Detta är så mycket mer mystiskt och otydligt än vad serien någonsin varit tidigare. Hittills är det mest lösryckta scener, långa pauser mellan repliker, surrealistiska bilder och många frågetecken.

Allt inleds med den omtalade scenen från andra säsongens sista avsnitt där Laura Palmer berättar för Cooper att de kommer ses igen om 25 år, omtalad för att det vore så perfekt om serien kom tillbaka efter exakt så lång tid, vilket den nu gör. Det känns logiskt, som om detta alltid har varit planen – men är i realiteten rätt ologiskt. På ett sätt väldigt representativt för hela Twin Peaks. Den bekanta musiken, bekanta platser, men det är inte i kornig 1990-talskvalitet nu. Den där tidlösa känslan som serien alltid hade finns fortfarande där, även om det nästan är för snyggt.

Bekanta ansikten. Alla har blivit så gamla, en del mer än andra. Till och med Kyle Maclachlan som under de senaste åren varit med i många tv-serier där man kunnat vänja sig med hur han ser ut nuförtiden ser otroligt gammal ut i kontrast mot förra gången vi mötte agent Dale Cooper. Inget konstigt med det, men allt från Twin Peaks är ju så ikoniskt att det märks så tydligt när något ändrats.

Tydligen har Mark Frost och David Lynch skrivit avsnitten tillsammans men hittills känns det mycket mer Lynch än Frost, en balans jag hoppas de jämnar ut.

Staden verkar dock inte ha förändrats mycket, allt är lika lugnt och långsamt, och från de få scener vi får se i Twin Peaks så rullar allt på som vanligt. Det är dock inte många scener i första avsnittet som utspelar sig i Twin Peaks, vi får även se någonting mystiskt som pågår i New York och något annat i småstaden Buckhorn, South Dakota. Många nya ansikten, men allt är bekant, lika konstigt, ofta konstigare. Om man av någon anledning ser det här utan att någonsin ha sett originalserien så finns det inte mycket som drar en in, då mycket av det vi får se i avsnittet är väldigt långsamt och intetsägande. Men för oss som redan är sålda och som så länge väntat på något nytt från den här världen är varje scen fascinerande. Hur hänger allt ihop? Mycket mystik, men även en gnutta skräck och den underliggande känslan av obehag som gjorde originalserien  till något så mycket mer än en spännande deckare.

Så många år som jag har sökt efter en ny Twin Peaks. Tv-serier, filmer, vad som helst, i jakten på den där magiska känslan jag upplevde när jag första gången plöjde igenom serien på inspelade VHS-band jag lånat av min farbror.

Så många år som jag har sökt efter en ny Twin Peaks. Tv-serier, filmer, vad som helst, i jakten på den där magiska känslan jag upplevde när jag första gången plöjde igenom serien på inspelade VHS-band jag lånat av min farbror. Småstad, mord, mystik, övernaturliga krafter, knasiga karaktärer, musiken, obehaget – det är många ingredienser som gjorde Twin Peaks vad det var och serier så olika som Northern Exposure och The Killing uppfyller olika kombinationer av dem utan att någon lyckats göra en äkta spirituell uppföljare (kortlivade Happy Town från 2010 kom kanske närmast). Så nu är frågan om den nya säsongen av Twin Peaks kommer fylla denna längtan.

Första avsnittet är intressant och när det väl slutar har det blivit spännande, men det är så långsamt och gåtfullt att man inte kan känna sig något annat än frustrerad. Andra avsnittet ger lite mer klarhet, men man börjar vänja sig vid känslan och tanken att detta är så mycket mer mystiskt och otydligt än vad serien någonsin varit tidigare. Tydligen har Mark Frost och David Lynch skrivit avsnitten tillsammans men hittills känns det mycket mer Lynch än Frost, en balans jag hoppas de jämnar ut när lite mer handling etablerats, för även om det vi får se i de två första avsnitten är bra så hoppas jag på ett tydligare narrativ där man faktiskt kan haka på och hänga med. Hittills är det mest lösryckta scener, långa pauser mellan repliker, surrealistiska bilder och många frågetecken.

Om man förväntar sig svar på frågorna från säsong två får man nog först och främst vänta på att otaliga nya frågor ska ställas. Men jag har förtroende för att Lynch och Frost i slutändan kommer ge oss en tillfredsställande fortsättning. Om vi väntat så här länge kan vi nog vänta lite till.

Del 1-4 av Twin Peaks: The Return finns på HBO Nordic. Nytt avsnitt släpps varje måndag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Virtuosa cliffhangers i heist-smarta The Day

23 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel