I stället för godnattsagor…

TVdags tipsar om de 3 bästa sektdokumentärerna på YouTube

Jag somnade klockan fyra i morse, vilket är sent till och med för mig. Min sömnbrist gör mig förvirrad, seg och lättretlig – inte konstigt att det är en metod som många sekter använder i sin hjärntvättningsprocess. Innan Jim Jones övertalade sina följeslagare i Jonestown att dricka den cyanidspetsade Kool-Aid som tog deras liv hade han tydligen bara låtit dem sova runt tre, fyra timmar per natt i flera månader.
Inspirerad av den fantastiska finalen av The Leftovers browsade jag runt efter lite sektstoff på YouTube, och där blev jag fast ett bra tag… Man ska självklart inte trivialisera de sjuka människorna bakom dessa sekter och skadan de gjort, men det är svårt att inte fascineras av dem.
Här följer tre sådär perfekt halvtaskigt gjorda och sensationella, dokumentärer som hittas på YouTube:

Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple

Den karismatiske San Francisco-predikanten Jim Jones startade på 1970-talet det religiösa samfundet Peoples Temple som välkomnade alla – svarta, vita, uteliggare, missbrukare, fosterbarn – som i ett segregerat USA annars kanske inte hade kunnat tillhöra samma kyrka, och lovade dem en utopisk framtid. Men en framtid som den amerikanska pressen och kongressen, enligt Jones, inte skulle låta dem få se.

När militären anlände hittade de 909 lik spridda över ägorna, varav 200 barn. Medlemmarna i Peoples Temple hade druckit Kool-Aid utblandat med cyanid.

När Peoples Temple började få mer och mer uppmärksamhet och tankar om att allt inte stod rätt till grodde flydde Jones med sina medlemmar till Guyana för att skapa sig en egen liten fördomsfri värld – Jonestown.
1978 sköts en kongressman, journalister och ex-medlemmar till döds på ett flygfält i närheten av sektens farm i Guyana på order av Jones. Efter de händelserna övertygade Jones sina följeslagare att de inte längre skulle få leva i frid i Jonestown, att regeringen och militären skulle tillfångata dem, tortera deras barn och tvinga dem att frånsäga sig sin tro. För att slippa detta och få leva i utopi för evigt var deras enda utväg massjälvmord.
När militären anlände till Jonestown hittade de 909 lik spridda över ägorna, varav 200 barn. Medlemmarna i Peoples Temple hade druckit Kool-Aid utblandat med cyanid. Jones hade däremot inte druckit av den dödliga brygden, han hittades skjuten i huvudet i sitt rum på kolonin.

Charles Manson – Biography

Man kan ju inte prata sekter utan att nämna Manson, den kändaste sektledaren genom tiderna. Dels för att ett av offren som brutalt mördades av hans »familj« var Sharon Tate – skådespelerskan som var gift med Roman Polanski och gravid i åttonde månaden – och dels för att hans galna nuna, inklusive svastikan i pannan, inte är av det lättglömda slaget.

Läste förresten för ett tag sen att den snart 80-årige Manson gift sig med en 26-åring i finkan… Grattis, eller vad säger man?

Manson, som sågs som en Messias av sina följeslagare, tog sina utvalda till en övergiven filminspelningsplats i Kalifornienöknen där de hjärntvättades så till den grad att vissa av dem mördade för att bevisa sin lojalitet. Morden på sju personer 1969 var brutala och ritualistiska. Ord som »Die Pigs« och »Helter Skelter« (ett raskrig Manson förespådde skulle komma, en syn han trodde sig dela med Beatles) skrevs på väggarna med offrens blod efter de slaktliknande knivmorden.
Läste förresten för ett tag sen att den snart 80-årige Manson gift sig med en 26-åring i finkan… Grattis, eller vad säger man?

Most Evil Cult Leaders (2007)

En Discovery-dokumentär som utvärderar hur onda tre sektledare är enligt en torr Colombia-professors 22-gradiga ondskeskala (frågor på det?).

En riktigt läskig jävel. 13 kroppar hittades vid hans farm i Mexiko, de flesta halshuggna, varav en av offrens hjärnor hittades kokande i ett kärl på platsen.

Förutom ovan nämna Manson får vi även bekanta oss med:
Shoko Asahara…
En halvblind yogainstruktör som startade domedagsekt i Japan. Även fast de flesta av hans 5 000 följeslagare var högutbildade kvinnor och män föll de blint (förlåt) för hans teori att världen behövde förintas för att den nya förbättrade världen skulle kunna ta plats. Några av de forskare som följde honom skapade därför den dödliga gasen Sarin i en fabrik ägd av Asahara och hans sekt. Tolv dog och tusen skadades när några av sektens medlemmar släppte lös gasen i Tokyos tunnelbanesystem.
… och Adolfo Constanzo
En riktigt läskig jävel. 13 kroppar hittades vid hans farm i Mexiko, de flesta halshuggna, varav en av offrens hjärnor hittades kokande i ett kärl på platsen. Constanzo var en slags voodoo-präst som offrade levande människor i utbyte mot rikedom och lycka för hans medlemmar. Han lurade knarkkungar att han kunde förutspå när droger säkert kunde transporteras över den Amerikanska gränsen och fick i utbyte både en del av deras vinster och människor att tortera och till slut… slakta.

Vissa kanske skulle påstå att min tillfälliga nattliga tradition att kolla på sektdokumentärer vid läggdags inte hjälper min sömn, men nu talar vi inte om det. Tipsa mig tillbaka om några jag inte sett i stället!

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Familjetragedin Ray Donovan flödar över

26 januari, 2020
Pop Culture Confidential

Veckans & förra veckans podd: Oscars-nomineringarna & tv-året 2020!

24 januari, 2020
Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Jaaa! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar (nästan) alla filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel