Kommentar

TVdags svär i fotbollskyrkan och kommer ut som Leipzig-fans

Den mest politiskt inkorrekt fotbollsåsikten man kan inta hösten 2016 är att säga att man gillar RasenBallsport Leipzig – höstens succélag i de stora fotbollsligorna. Jag gillar Leipzig. Det har varit det mest intressanta laget att följa i höst, och att en ex-MFF:are gör succé i klubben har så klart betydelse. Jag följde Borussia Mönchengladbach på 1990-talet när Patrik Andersson, Martin Dahlin och Jörgen Pettersson spelade där. Men det finns annat jag gillar med Leipzig också.

Fotbollsfans ska bara avsky Leipzig. Det är en ryggmärgsreflex tyvärr utan eftertanke. Jag stöter ofta på människor som vanligtvis resonerar progressivt och framåtskridande, men så fort det kommer till fotboll och Leipzig blir ärkekonservativa traditionalister. Varför är det så?

Föreningsdemokratiska regler är inga garantier för att behålla en stark tävlingsbalans eller att pengar skulle ha mindre betydelse. Det kan snarare istället förstärka en statisk situation där det skapas skikt mellan de bästa och de mindre bra.

Historien är känd. Laget »ägs« av Red Bull. 2009 tog de över licensen från femtedivisionsklubben SSV Markanstädt, en idrottsförening som bildades så sent som 1990. Därefter började Red Bull satsa pengar på att ta klubben till toppen. Nu håller de på att lyckas. I år är de nykomlingar i Bundesliga och ligger på andra plats efter 14 omgångar. Tyskland har regler som gör att medlemmarna måste vara kvar som majoritetsägare. Leipzig har 17 ägare som var och en betalar 800 Euro i medlemsavgift. Så enkelt var det att runda den regeln. För mig är inte föreningsdemokratiskt styrda fotbollsklubbar ett självändamål. Föreningsdemokratiskt styrda klubbar är en ingen garanti för stabilitet. De kan också drabbas av korruption, ekonomisk undergång, maktövertagande och sportsligt misslyckande. Bolagiserade klubbar med ensamägare kan vara väl så stabila och välfungerande.

Den svenska föreningsdemokratin som många är stolta över har genom åren genomsyrats av ett paternalistiskt pampvälde. Östers gamle ikon och ordförande Stig Svensson sa en en gång »att elitidrott handlar väldigt lite om demokrati«. En av de klubbar jag känner till som har bäst kontakt med sina supportrar är nyblivna MLS-mästarna Seattle Sounders (se bra klipp om saken). De är inte medlemsstyrda utan ägs av ett antal affärsmän. Jag kan heller inte se något annat än att Leipzig har bra kontakt med sina supportrar och lyssnar på dem. Ortsbefolkningen har snabbt tagit laget till sitt hjärta.  Jag tycker vi kan unna dem att få vara stolta över laget. Klubben har haft ett publiksnitt på ungefär 41 000 i höst vilket innebär nästan slutsålt på varje match. Vad tv-bilderna har visat är det också bra stämning på deras matcher.

Föreningsdemokratiska regler är inga garantier för att behålla en stark tävlingsbalans eller att pengar skulle ha mindre betydelse. Det kan snarare istället förstärka en statisk situation där det skapas skikt mellan de bästa och de mindre bra. Eftersom det är omöjligt för klubbarna att få in investeringar och rubba balansen. Vi i Sverige har också haft klubbar som varit likt Leipzig. Ett bra exempel är Åtvidaberg förr om åren som styrdes och finansierades av Facits ägarfamilj. De ses i dag som »klassisk« klubb i Sverige. De hade setts om plast och oäkta om deras storhetstid varit i dag.

Två andra spelare förutom Forsberg och Werner som har tjusat mig är mittfältaren Naby Keita och mittbacken Willi Orban. Två framtida stjärnor som vi kommer att se mer av.

Jag är heller inte den som värdesätter att en klubb har historia eller traditioner. Det är kul och intressant, men är det viktigt? Jag anar istället en rätt unken konservativ och icke-progressiv syn i kritiken mot klubbar som Leipzig. Jag är för en sekulär idrott i den meningen att inget i idrotten är heligt. Allt måste kunna vara föränderligt för att kunna hänga med. Det innebär också att det måste kunna skapas nytt: nya klubbar, nya tävlingar och nya innovationer både på plan och utanför. Därför ser inte jag något negativt med att det kommer en ny klubb underifrån och slår sig fram. Det måste ständigt komma en ny konkurrens underifrån för att de sämsta ska slås ut och fotbollen utvecklas. Att det sedan gnälls från dem som blir utslagna är bara tröttsamt. I år är det återigen bottenstrid för anrika Hamburg. Men ett lag som har misskötts så under så många år måste tillslut straffas för det. Unga klubbar skapar också sin historia och sina tradition i dag. Som så många andra klubbar har gjort en gång i tiden.

Jag är helt med på det Leipzigs sportdirektör Ralf Rangnick sa till Expressen härom veckan på frågan om vad tradition i fotbollen betyder för honom: 

Om du bara firar askan betyder det ingenting, om jag ska vara ärlig. Man måste hålla saker vid liv, brinnande och spännande. En del klubbar begår ett misstag där. De hänger upp sig på att de är 100 år gamla. Det är inte viktigt. Fotboll är färskvara, varje dag måste man bevisa att man förtjänar att spela i en liga. Jag jobbade för Schalke, Stuttgart och Hannover, gamla traditionella klubbar, men det är ingen garanti för att du ska prestera bra.

Jag är också svag för de stora ideologerna genom fotbollshistorien. I artikeln ovan nämns Valeriy Lobanovskyi, men jag fastnar lätt för Hugo Meisl, Helenio Herrera, Rinus Michels och många fler. De intellektuella fotbollstänkarna som har försökt utmana synen på hur fotboll ska spelas. Därför gillar jag att Leipzig istället för att göra det lätt för sig och anställer någon av de stora uttjatade stjärntränarna anlitar en modern fotbollstänkare som Rangnick. Det är »gegenpressen«, intensitet, explosivitet, omställning direkt vid bollvinst och så vidare. Så som den bästa moderna fotbollen spelas idag. Det är ett av de intressantaste fotbollslagen i Europa för stunden. Det går också att gilla att de inte lägger hundratals miljoner på stora etablerade stjärnor utan istället köper unga spelare som de utvecklar. Deras dyraste köp är unge talangen Timo Werner, 20 år gammal, som de betalade tio miljoner Euro för när han hämtades från Stuttgart i somras. Han har gjort åtta mål i höst. Två andra spelare förutom Forsberg och Werner som har tjusat mig är mittfältaren Naby Keita och mittbacken Willi Orban. Två framtida stjärnor som vi kommer att se mer av. Allting tyder också på att spelarna kommer att stanna kvar efter sina genombrott. Klubben har råd att stå emot bud och alla bedyrar hur bra sammanhållningen och trivseln är i truppen.

Leipzig trampar inte i några gamla hjulspår. De trampar istället på andras tår. I hur både fotbollen ska spelas och hur klubben ska styras. Det är fotbollsmodernism på högkant. Därför tycker jag att det är lätt att gilla Leipzig.

Nu tror jag inte att Leipzig håller för att utmana Bayern München hela vägen. Det tror nog väldigt få. Däremot ska en Champions League-kvalificering vara möjlig. Nu ska de spela två toppmöten på några dagar. I dag möter de tredjeplacerade Hertha Berlin på hemmaplan. Det är dock matchen på onsdag vi främst ser fram emot då de åker ned till Bayern för toppmöte.

Leipzig - Hertha Berlin sänds i dag kl 15:30 på Eurosport 2

Bayern München - Leipzig sänds på onsdag kl 20:00 på Eurosport 1

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel