Kommentar

TVdags summerar – Divorce-finalen konstruerad & ologisk

Betyg 3 av 5

Till skillnad från en annan komedi med en medelålders kvinna i centrum, Better Things, som började bra och sen blev bättre och bättre och slutade med ett briljant avsnitt, så lyckades Divorce göra något av det omvända. Jag älskade pilotavsnittet och blev ganska tagen (inte minst av musiken) av flera av de följande fem avsnitten. Jag har sedan dess avverkat de sista fyra avsnitten – i måndags var det säsongsfinal – och frågan som jag ställde när jag skrev första gången, om man verkligen kan göra en rolig serie om skilsmässa, får ett litet annorlunda svar nu.

Jag hade gärna velat få följa Robert lite närmare, det är uppenbarligen han som hamnat i den djupaste krisen. Här lyckas man inte alls balansera komedin med dramatiken.

Jag tycker fortfarande Sarah Jessica Parker är mästerlig och välförtjänt av sin Golden Globe-nominering och gillar hur hon envetet kämpar på för att komma vidare processen. Men som helhet var det inte lika roligt och relaterbart längre. Frances och Robert hade inte bara varsin knäpp eller nitisk advokat, utan en efter en byttes de ut och plötsligt hade vi ett nytt par, som fick lite mycket plats och inflytande på skeendet. Det kändes också som om man fick hitta på nya egenskaper hos föräldrarna för att hålla konflikten vid liv och avslutning kändes konstruerad och helt ologiskt. Varför sa Frances att Robert tydligen ville trappa upp kriget, när han precis sagt tvärtom. Eller?

Konflikter hade kunnat skapas utan dessa figurer och jag hade istället gärna velat få följa Robert lite närmare, det är uppenbarligen han som hamnat i den djupaste krisen. Här lyckas man inte alls balansera komedin med dramatiken. Hans historia berättades lite sketch-artat med plötsliga kyrkobesök, orminköp och stalker-handlingar och det känns bara olustigt och överdrivet, även om jag egentligen inte tycker att det är det. Hans konversation i kyrkan visar ju bara hur gärna han vill prata, men han har fortfarande ingen egentligen att prata med, och att han fortfarande förföljer Julian och gör dumma saker är ju för att han är så vilsen och sårad.

Redan från början gillade jag Frances två vänner: Dallas, som verkar ensam och inte vet hur hon ska förhålla sig till sonen och dennes flickvän, och om hon ska känna sig smickrad eller inte när idioter så vulgärt uppvaktar henne. Och Diane, vars relation med Nick gick varvet runt från avsnitt 1 till 10, vilket både sved och ändå kändes helt rätt. Det är inte så himla lätt att ändra på invanda spår. Med Frances var det lätt att känna hela serien och lika mycket som jag led med henne när hon försökte få jobbet på galleriet/museet, lika härligt var det att se henne ha kommit över Julian (Jemaine Clement) helt i sista avsnittet.

Bonusen med serien är som sagt musiken och det blev till att göra en Divorce-spellista på Spotify och det är ingen ände på hur ofta jag spelar den här låten. Vilken härlig 70-talsvideo det är också!

Med tanke på eskaleringen av konflikten i slutet hoppas jag verkligen att de får till berättelsen om Robert, annars vet jag inte hur sugen jag kommer att vara.

Vad tyckte ni var bra? Och vad var mindre bra?

En andra säsong av Divorce kommer på HBO under 2017.

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar vilken mästare han är med säsong 3 av Netflix Easy

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019
Streamingtips

Passa på! Se Ronja Rövardotter-serien på SVT Play

18 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

18 maj, 2019
Recension

Premiär! John Wick missar målet – trots alla headshots

17 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel