Sport

TVdags stora guide inför Tour de France – via Kraftwerk

L'enfer du Nord: Paris – Roubaix / The hell of the north: Paris – Roubaix

Jag har aldrig förstått vad den här textraden gör i den här låten. Varför refererar man till ett helt annat lopp i en låt om Tour de France? Roubaix har annars använts i Tour de France vid 25 tillfällen. Första gången var som målgång 1907. Då vann Louis Trousselier, som vann tävlingen två år tidigare. Senast var 1994 då man startade en etapp på orten.

Att vinna både Tour de France och Paris-Roubaix samma år är ovanligt. Det mest berömda tillfället är 1981 då Bernard Hinault gjorde det. Hinault vann Tour de France fem gånger, 1979-1982 och 1985. Han ställde upp i Paris-Roubaix tre gånger. Första gången, 1980, slutade han fyra. Året efter var en riktigt lerig upplaga. Hinault ska ha vurpat sju gånger och även på slutet kört på en hund. Han kunde tillslut köra ifatt tätgänget och vinna spurten inne på velodromen i Roubaix. Efteråt ska han ha sagt »Paris-Roubaix is bullshit«. Tour de France vann han sedan överlägset med över 14 minuter. En upplaga där Sven-Åke Nilsson slutade åtta.

La Cote d'Azur et Saint Tropez / The Cote d'Azur and Saint Tropez

De når inte riktigt fram till Rivieran på årets upplaga, men det är ändå inte så mycket Rivieran-glamour över Tour de France. Nice är annars en klassisk ort för cykelsport och har varit med i Tour de France 36 gånger. Senast var 2013 då det var lagtempo i staden och Orica-Greenedge vann. Staden är också slutort för etapploppet Paris-Nice.

Närmast vi kommer Rivieran i år är Montpellier. Dit når vi på etapp elva den 13 juli. Från Montpellier åker vi sedan inåt landet. Det typiska för etapperna längs med Frankrikes sydkust är mistralvinden. Den här vinden kan ställa till det för cyklisterna och orsaka kantvind. Det är inte säkert att vinden blir tillräckligt kraftig men räkna med några nervösa cyklister och tufft positionskrig på etapp elva.

Les Alpes et les Pyrennees / The Alps and the Pyrennees

Första gången man använde Pyrenéerna var 1910 och Alperna nådde man året efter. I år når vi Pyrenéerna först, på den sjunde etappen fredag nästa vecka, då det är bergsmålgång i Lac de Payolle på 1127 meter över havet. Strax före målgång ska cyklisterna passera toppen Col d’Aspin på 1490 meter. Vi kör sedan två Pyrenéetapper till. På den tredje ska vi in i Andorra och målgång på den tuffa toppen Andorre Arcalis, 2240 meter högt, vilket är den högsta toppen på årets upplaga.

Det är dock bara en försmak på vad som kommer i Alperna. Dit når vi på den 17:e etappen den 20:e juli. Det är fyra alpetapper inklusive något så ovanligt som bergstempo. Senast man körde bergstempo på Touren var 2004 då man körde uppför Alpe d’Huez. Vinnare då var Lance Armstrong, men den är så klart struken. På de övriga tre alpetapperna är det bergsmålgång på två, varav man på en ska upp till Finhaut-Emosson på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. En stigning på 1960 meter som Tour de France besöker för första gången. Det är alltid intressant med nya stigningar. Touren är konservativ och håller på sina traditioner. Istället för att leta efter nya berg håller man sig ofta till de gamla vanliga. Det är ibland lite trist för det finns rätt många häftiga stigningar som man inte har kört. Jag är lite spänd på vad den här har att erbjuda.

Derniere etape Champs-Élysées / Last stage Champs-Elysèes

Tour de France har haft målgång på Champs-Élysée sedan 1975. Man startar utanför Paris och innan man kommer in i stan är det mest lugn uppvisningskörning. Tävlingen om den gula tröjan är redan avgjord. Farten ökar när man kommer in i Paris och då man kör åtta varv på paradgatan innan det är dags för spurt. Varvbanan är på 6,5 km. Champs-Élysée är gatustensbelagd och inte helt lätt att bemästra, men det blir nästan alltid klungspurt.

Meste segrare på Champs-Èlysée är Mark Cavendish med fyra stycken. Det finns två upplagor som är lite mer kända. 1989 avslutade man med en tempoetapp på 24,5 km med start i Versailles. Inför slutetappen ledde fransmannen Laurent Fignon tävlingen med 50 sekunder före amerikanen Greg Lemond. Lemond körde med en slimmad tempohjälm och med ett framåtliggande styre. Då var det nya innovationer. Lemond vann etappen 58 sekunder för Fignon och hela tävlingen med åtta sekunder. Det är fortfarande den minsta segermarginalen i tävlingen.

En av de bästa spurtarna i början av 1990-talet var uzbeken Djamolidine Abdoujaparov. Även kallad »The Tashkent Terror« för sina våldsamma spurter. 1991 ledde han poängtävlingen och skulle bara ta sig i mål på den sista etappen för att vinna den. Kort före målgången kraschade han våldsamt några meter före mål. Han var tvungen att gå i mål för att slutföra tävlingen.

Årets sista etapp körs söndagen den 24 juli.

Galibier et Tourmalet / Galibier and Tourmalet

Två av de mest klassiska bergen. Galibier skulle man kört förra året men man var tvungen att ställa in på grund av jordskred. Tourmalet kör man i år. Tourmalet har varit med sedan första upplagan i Pyrenéerna och har spelat huvudrollen på många upplagor. Hur det gick till när Tourmalet kom med är en av Tourens mest klassiska historier. Inför upplagan 1910 tyckte Alphonse Steiné, assistent till loppets grundare och chef Henri Desrange, att man skulle sända upp cyklisterna på strapatser över Pyrenéerna. Desrange ska först ha tvivlat men skickade iväg Steiné för att inspektera och leta efter vägar. Detta var i januari 1910. Steiné hittade först stigningarna Aubisque, Peyresourde och Aspin. Vägarna var dåliga men ortsborna var beredda att reparera dem mot betalning.

Därefter skulle han inspektera Tourmalet. Vägen var fortfarande snöfylld så det var svårt att hitta någon som kunde köra honom. Tillslut hittade han en som kunde ställa upp. En man vid namn Dupont. En bit från toppen gick det inte att köra längre, Steiné bestämde träff med Dupont på andra sidan och fortsatte till fots, klädd i lågskor enligt historien. Han pulsade upp i snöovädret, gick vilse men nådde tillslut upp till toppen. Under tiden hade Dupont tagit kontakt med polisen. Parisbon Steiné var ju inte klok. De hittade en förfrusen och medtagen Steiné på väg nedför på andra sidan. Men han hade inspekterat berget och var nöjd. När han piggnat till så telegraferade han till Desrange: »Gått över Tourmalet till fots. Mycket bra väg. Fullt framkomlig. Steinés«. En del av Tour de Frances historia var skapad.

En danseuse jusqu'au sommet / Dancing even on the top

Det är i bergen allt avgörs. Det är bergsetapperna som är Tour de France hjärta och lungor. Förutom Pyreneerna och Alperna ska de också uppför Mont Ventoux i Provence,1912 meter över havet (bilden). Mont Ventoux är känd för sitt blåsiga månlandskap på toppen. När de når över trädgränsen slås cyklisterna av en hård motvind. Mont Ventoux har varit med 15 gånger. Senast var 2013 då Chris Froome vann. En etapp som blivit mer känd för detta:

Den mest kända Mont Ventoux-etappen är den från 1967 då den brittiske cyklisten Tom Simpson dog. Utmattad och med kroppen full av alkohol och amfetamin så sade hjärtat stopp. Det finns en bra BBC-dokumentär om Simpson som rekommenderas.

Mont Ventoux ska de uppför på den 12:e etappen, vilket är den 14 juli och Frankrikes nationaldag. Räkna med massor av folk längs med vägen. Detta är en av måsteetapperna om man bara vill se de häftigaste.

Den rödprickiga bergströjan är efter den gula tröjan den mest kända symbolen för Tour de France. Poäng delas ut vid varje bergstopp. De är graderade från de lättaste, kategori fyra, till de svåraste som kallas hors catégorie, förkortat HC.

Pedaler en grand braquet / Bicycling at high gear

Numera kör man mest på lättare växlar och med högre kadens. Det anses vara mest ekonomiskt. De höga växlarna hör tempoetapperna till. Förutom bergstempot har vi ett tempo till i år. Det är ett tufft lopp på 37,5 km och med två stigningar. Loppet körs mellan orterna Bourg-Saint-Andéol och La Caverne du Pont-d’arc som ligger mitt i Rhônedalen. Detta är också dagen efter Mont Ventoux-etappen, så räkna med många slitna cyklister.

Sprint final a l'arrived / Final sprint at the finish

Det är nio spurtetapper. Förutom slutetappen, är det även den stora starten uppe i Normandie. Vi inleder första etappen vid det mäktiga klostret Mont-Saint-Michel för att avsluta vid Utah Beach, där soldaterna landsteg vid Dagen D 1944. Första etappen kommer att bli ett slag mellan spurtarna. Det är inte ofta de får chansen att ta den gula ledartröjan. Eftersom etappen går längs med kusten kan alltid vinden ställa till det.

Hela eliten av spurtare är så klart med. Marcel Kittel visade på Girot att han är tillbaka och är favorit. De största utmanarna är Mark Cavendish och André Greipel. Cavendish har ett riktigt bra spurtlag med sig, bland annat sina gamla vapendragare Bernhard Eisel och Mark Renshaw. Norrmännen tror mycket på sin Alexander Kristoff, men jag tror han får det svårt att vinna någon etapp. Vinnaren av poängtröjan de senaste fyra åren är Peter Sagan. Men det är mest på grund av hans jämnhet och att han kan ta poäng även på halvtuffa etapper. Därför är han favorit även i år, trots att han inte vann en etapp förra året. Några övriga som kan placera sig högt är Bryan Coquard, Sam Bennet, John Degenkolb och Michael Matthews.

Crevaison sur les paves / Flat tire on the paving stones

Punkteringar och missöden kommer vi ha i massor. Det är dock ingen etapp på kullerstenar i år. Som vanligt lär det bli diskussion om hur cyklisterna ska göra när en konkurrent får defekt vid ett känsligt läge. Ska de vänta in eller fortsätta köra? Är det osportsligt att gå upp i täten med laget? Det mest kända exemplet på senare år är när Andy Schleck tappade kedjan på 15:e etappen 2010 och Alberto Contador stack iväg.

Min åsikt för tillfället att det är bara till att köra. Det går inte att vänta in någon, men jag har full respekt för de som tycker tvärtom. Det är inte ett enkelt dilemma.

Le velo vite repare / The bicycle is repaired quickly

Varje lag har två servicebilar så de kan ha kvar en i klungan om en i laget går i utbrytningen. I bilen finns reservcyklar och däck för snabba byten.

Sverige har inga deltagare med på årets Tour de France. Det är så fattigt att den enda svenskan vi kan få se i bild är mekanikern Klas Johansson som är chefsmekaniker för Dimension Data. Det är han som ska se till att Mark Cavendish och Edvald Boasson Hagen är nöjda med sitt material.

Le peloton est regroupe / The peloton is regrouped

Vissa cyklister och lag kan inte utmärka sig på något annat sätt än att gå med i utbrytning. De har inget att göra i sammandraget och kan inte spurta. Därför är det alltid kamp om att komma med i utbrytningen. Många lag vill ha med en cyklist. Lyckas man inte med det fortsätter man att köra in attackerna. Man släpper heller inte iväg någon som kan vara långt fram i sammandraget.

Det är full fart i början av etapperna innan utbrytningen har grupperats och fått några minuter. Därefter är det lugnt en stund innan spurtlagen går upp för att börja köra ifatt. Då börjar kampen och det är inte ovanligt att klungan kommer ifatt bara några kilometer från mål, men ibland misslyckas de och utbrytarna får göra upp om etappsegern. Kampen mellan utbrytning och klungan är en av tjusningarna med Tour de France.

Camarades et amitie / Comrades and friendship

Jag tror inte det råder kamratlighet eller vänskap mellan Nairo Quintana och Chris Froome. Det är nog snarare ömsesidig respekt. Även om det finns flera andra riktigt bra etappcyklister på startlinjen så är de favoriterna till att göra upp om segern i år. Quintana har inte varit utanför topp tre på något etapplopp i år. Bland annat har han vunnit Katalonien och Romandiet samt varit trea i Baskien. Till skillnad från förra året ser det också ut som Alejandro Valverde ska gå in mer i sin hjälpryttarroll. Förra året var det tydligt att de ville ha in båda på podiet. Nu ska Valverde vara »domestique deluxe«, en lyxhjälpryttare. Om man nu kan lita på vad Valverde säger. Han har också OS i sitt blickfång.

Det bör gynna Quintana att det inte finns något platt tempo med i år. Jag tycker han borde kunna ta tid på Froome på bergstempot och han ska inte behöva tappa för mycket på det andra tempoloppet. För Quintana handlar det också om att inte tappa något på någon slätetapp. Det gjorde han förra året.

Froome har inte slagit Quintana i år, han var efter honom både i Romandiet och Katalonien. I Romandiet misslyckades han helt, vilket skapade ett tillfälligt frågetecken. Men nu innan midsommar så vann han Criterium du Dauphiné i fin stil. Han har ett fantastiskt lag med sig, de är alla fullt beredda att offra möjligheten till egna bra resultat mot att hjälpa Froome. Förra året disponerade de hjälpryttarna väldigt klokt, de sparade några killar väldigt tidigt. Wout Pouls syntes till exempel knappt första veckan för att sedan vara den viktigaste hjälpryttaren på Alpe d'Huez. Jag tror Froome vinner det här för att hans lag är smartare, mer strategiska och mer taktiska än något annat lag. Froome kör extremt kalkylerande.

Det roliga med årets Tour de France är att alla riktigt duktiga etappcyklister är med. Det är ingen som avstår för att ladda inför Vueltan. Det tycker jag ger utrymme för attacker i bergen. Jag tror förvisso inte att några andra än Froome och Quintana gör upp om segern, men de kan bli störda. Det finns de som vill bråka med de två favoriterna.

För startlistor, kartor och banprofiler rekommenderas Procyclingstats.

Se första etappen av Tour de France på Eurosport från 12:45 & TV12 från kl 12:15.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel