I dag fyller Lost 10 år!

TVdags minns Lost #2: Svensken bakom Lost-mysteriet

Se Lost på Viaplay ikväll!
Första månaden fri! Ord. pris 79 kr/mån

I myllret av fanteorier som under andra halvan av 00-talet byggde upp – eller ville vara med och bygga upp – Lostpedia fastnade vi för den om svensken som låg bakom allt.

I Lost är det ju en mystisk dansk magnat, Alvar Hanso, som grundade The Hanso Foundation och The Dharma Initiative. Men är Hanso baserad på den svenske forskaren och nobelpristagaren Hannes Alfvén?

Snabb bakgrund: Professor i teoretisk elektroteknik, elektronik samt plasmafysik, kraftig motståndare till den svenska atomenergipolitiken, blev därför under 1960-talet utmobbad från det svenska forskarsamhället och flyttade sin forskning till Berkeley i Kalifornien där han fick sitt miljöengagemang bekräftat och ytterligare radikaliserat.

Hannes Alfvén-spåret i Lost: att de överlevande placerades på ön för att delta i ett elektromagnetiskt experiment i syfte att undersöka hur människan hanterar ett skifte av Jordens magnetiska poler.

1970 fick Hannes Alfvén Nobelpriset i fysik för »grundläggande insatser och upptäckter inom magnetohydrodynamiken med fruktbärande tillämpningar inom olika områden av plasmafysiken«. Och nu hann tiden ifatt honom även i Sverige: under resten av decenniet blev Alfvén tongivande i den febriga svenska kärnkraftsdebatten, inte minst sedan han skrämt vettet ur Torbjörn Fälldin med sin skräckvision om kärnkraftens risker. Sedan flyttade han sitt engagemang mer åt vänster, till Miljöpartiet, där han var aktiv fram till sin död 1995.

Tio år senare klurade så en tv-nörd med för mycket tid ut teorin om Hannes Alfvén och Lost, och lanserade den på ett forum. Som så många andra fanteorier var den mer tekniskt avancerad än det teoribygge som den mer relations- och religionsinriktade serieskaparen Damon Lindelof visade sig ha baserat Lost på… I korthet gick den ut på att de överlevande hade placerats på ön för att delta i ett experiment om elektromagnetism, vars syfte var att undersöka hur människan hanterar ett skifte av Jordens magnetiska poler, något som enligt forskning (senast nu i somras) är på väg att ske.

Castledome
En sida i den spanska serietidningen tysk rentav föreställa en Lost-liknande ö.

Att just Hannes Alfvén pekades ut byggde bland annat på att…

  1. …hans forskning inom elektromagnetism var världsledande, och…
  2. …hans namn är snarlikt Alvar Hanso - Alfvén, Hans O(lof), och…
  3. …han i sin forskning var intresserad av ett optiskt fenomen kallat »green flash« som i bland uppstår vid solnedgångar. I ett av de tidiga avsnitten av Lost läste Walt en spansk serietidning som var en crossover mellan superhjältarna Green Lantern och Flash (samma serietidning där den mystiska isbjörnen först dök upp). Och…
  4. …han spenderade tid på Fijiöarna, vilket får antas vara i samma region av Stilla havet där de överlevande befinner sig.

Tyvärr var väl den här teorin lite för bra för att vara sann och blev därför ingen del av »officiella« Lostpedia. När vi letar efter den på Internet hittar vi, förutom en uppsjö döda länkar, bara avhuggna citat-ekon av den, i forum som citerar forum som citerar forum…

Kanske dags att, som ett led i Losts tioårsfirande, börja bygga upp ett Lostpedia om alla teorierna som var bättre än Lost?

Lost säsong 1–6 finns på Viaplay.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Mästerliga & modiga Dispatches from Elsewhere

14 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel