Premiärer

TVdags listar de 9 hetaste seriepremiärerna i januari

Nytt år innebär seriepremiärer. Här är nio januaripremiärer vi hoppas lite extra på.

McMafia

Björn: James Norton, känd från Grantchester och Happy Valley, spelar Alex Godman, son till en före detta rysk maffiagubbe. Nu bor familjen i London och i stället för att följa i familjens fotspår försöker Godman bli sin egen lyckas smed som bank- & finans-kille. Men som titeln antyder blir det inte så lätt att inte dras in i familjebusinessen. Den kvinnliga huvudrollen spelas av Juliet Rylance (The Knick). Serien är skapad av Hossein Amini, Misha Glenny och James Watkins. Watkins som också har regisserat Eden Lake har regisserat hela säsongen.

McMafia hade premiär på Amazon Prime Video den 2 januari.

9-1-1

Björn: Brad Falchuk, Tim Minear och Ryan Murphy, kända för att ha skapat succéer som Glee, American Horror Story och nu senast Feud, fortsätter att jobba för fullt. I 9-1-1 får vi följa blåljusyrkena polis, ambulans och brandkår. Och rollistan är det inget fel på. Angela Bassett spelar kriminalaren Athena Grant, larmtelefonisten Abby Clark spelas av Connie Britton och Peter Krause spelar brandmannen Bobby Nash.

9-1-1 hade premiär på Fox (US) den 4 januari.

The Chi

Per: Skådespelaren och manusförfattaren Lena Waithe blev tidigare i år den första svarta kvinna att plocka hem en Emmy för Outstanding Writing for a Comedy Series, för TVdags-favoriten Master of None (där hon också spelar Aziz Ansaris kompis Denise). Nu är det dags för hennes första egna serie: The Chi, som produceras av Showtime. The Chi utspelar sig i de södra förorterna till Chicago där vi följer ett antal människor i deras hårda vardag, baserat på Waithes egna uppväxt.

The Chi har premiär på HBO Nordic i dag.

Kiri

Björn: Kiri är en dramaserie som handlar om en ung färgad flicka som är på väg att adopteras av en vit fosterfamilj. Sarah Lancashire (Happy ValleyLast Tango In Halifax) spelar socialarbetaren Miriam som blir offentligt granskad när Kiri försvinner. Jack Thorne, manusförfattare till Skins och tv-serien This Is England har skrivit manus.

Kiri har premiär på Channel 4 den 10 januari.

Hard Sun

Björn: Hard Sun är ett pre-apokalyptiskt (vad nu det betyder) kriminaldrama som utspelar sig i London. Serien är skapad av mannen bakom Luther, Neil Cross, och handlar om de två poliserna Elaine Renko (Agyness Deyn) och Charlie Hicks (Jim Sturgess). Ledorden Luther och SVT räcker för att jag ska vilja kolla in serien närmare.

Hard Sun har premiär på SVT Play på söndag 14 januari kl 02 & visas på SVT1 samma dag kl 22.

Britannia

Per: Megasatsningen och Game of Thrones-utmanaren Britannia är en samproduktion mellan Sky Atlantic och Amazon, skapad av Jez Butterworth (Edge of TomorrowSpectre) och med Star Wars-veteranen Rick McCallum i en av producentstolarna. Året är 45 f kr och vi följer romarnas brutala framfart på de brittiska öarna, »a mysterious land ruled by wild warrior women and powerful druids who can channel the powerful forces of the underworld«. I rollerna: Kelly Reilly (True Detective), David »The Governor« Morrissey som gör ännu en skurk (denna gång romarnas hänsynslöse ledare Aulus), Nikolaj Lie Kaas (The Killing) som enstöringen Divis – och en knappt igenkännbar Mackenzie Crook (Gareth i The Office) som den läskige druidledaren Veran. Hela första säsongens nio avsnitt blir tillgängliga samtidigt på HBO Nordic 19 januari. Vi har tjuvkikat på piloten till denna mustiga serie och återkommer med recension när det närmar sig!

Counterpart

Björn: J.K. Simmons spelar huvudrollen i den här Fringe-look-aliken där en FN-anställd (Simmons) får reda på att byrån han arbetar för gömmer en gateway till en parallell dimension. Parallella universum och J.K. Simmons…!? Klart jag är med på tåget!

Counterpart har premiär på Starz! 22 januari.

Mosaic

Per: Den outtröttlige Steven Soderbergh är tillbaka med Mosaic, en HBO-producerad thriller i sex avsnitt. Sharon Stone spelar en framgångrik barnboksförfattare och illustratör som kastas in i ett mordmysterium i den burgna lantidyllen Summit, Utah. För manus står Ed Solomon (Men in BlackNow You See Me) och i birollerna hittar vi tyvärr stolpskottet Garrett Hedlund men lyckligtvis också Allison Tolman (Fargo), Devin Ratray (Blue Ruin), James Ransone (The WireBosch) och Beau Bridges. När den här serien lanseras i USA är det tillsammans med en app som släpptes i november, där tittaren själv kan välja att följa sidospår i intrigen och gräva vidare i mysteriet via dokument, foton och annat. Denna gimmick är dock USA-exklusiv så här hemma får vi hålla till godo med själva tv-serien, som HBO Nordic släpper under fem dagar i följd, med start 23 januari.

Waco

Björn: Med manusförfattare och regissörer bakom bland annat Rectify, Bloodline och Quarantine – och därtill en skådespelarensemble bestående av Taylor Kitsch, Michael Shannon och Melissa Benoist känns det som tv-serien om belägringen i Waco 1993 är en serie värd att kolla in.

Waco har premiär på Paramount Network den 25 januari.

Just nu på TVdags

Recension

HBO Nordic-premiär för Fredrik Backmans hockeydrama Björnstad

18 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Søren Mallings avskärmade känslor i Utredningen

18 oktober, 2020
Recension

Nu på Disney+: Filmen Clouds om Zach Sobiechs sista tid

17 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolisor

Bäst i tv-världen just nu: Nutleys & Bergströms bejakande detaljer

11 oktober, 2020
Recension

Livet ger Liam Neeson citroner i dumma mys-actionrullen Honest Thief

9 oktober, 2020
Recension

Doku-start på TV4 i kväll: Sevärt om den beryktade »Södermannen«

6 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Fargo ännu längre ut på scenkanten

4 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Motsatsen till genanshumor – hjärtliga Ted Lasso

27 september, 2020
Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel