Intervju

Inför premiären av Bosch säsong 2 – TVdags intervjuar Titus Welliver

På lördag är det premiär för andra säsongen av Bosch på HBO Nordic, samtliga tio avsnitt blir tillgängliga på en gång. Eftersom vi gillade första säsongen skarpt, ringde vi upp Mr Bosch himself, skådespelaren Titus Welliver, för ett samtal om de mörka tider som stundar för Harry, skandinaviska deckarhjältar och binge watching.

Hur skulle du beskriva Harry Bosch när säsong två drar igång?
– Harry är fortfarande samma kille, men när säsong två börjar återkommer han precis från sex månaders avstängning, och han har haft tid att tänka, reflektera över vad som hänt och det som ledde till hans avstängning. Jag skulle inte säga att han är mer försiktig, men det finns en ny eftertänksamhet där, han försöker välja sina strider bättre. Han är helt klart lycklig över att vara tillbaka på jobbet, det är där han fungerar bäst, men redan i första avsnittet ser vi ju hur hans vanliga jag blommar upp när han tillrättavisar konstapeln som ansvarat för brottsplatsen, bara för att i nästa stund göra ner utredaren som Harrys partner Jerry Edgar jobbat med under avstängningen. Harry är inte mycket för att linda in sin kritik, haha.

Berätta om fallet han tvingas ta itu med.
— Den centrala historien kretsar kring ett mord på en filmproducent där Harry ställs inför organiserad brottslighet. Det fallet kommer från Trunk music (Återkomsten på svenska), men det finns delar av The drop (Fallet) och The Last coyote (Den sista prärievargen), där Bosch får ny information om mordet på sin mamma. Insatserna är definitivt högre, vi kommer att få se andra, mörkare sidor av honom när det uppstår ett hot mot hans familj. Det är intressant, för maffian ser honom först inte som ett särskilt stort problem, de känner inte till hans militära bakgrund, förstår inte att han är någon man bör undvika att mucka med.

Karriären eller lojaliteten? Stämningen hårdnar mellan polischefen Irvin Irving (Lance Reddick) och Harry Bosch.
Karriären eller lojaliteten? Stämningen hårdnar mellan polischefen Irvin Irving (Lance Reddick) och Harry Bosch.

Trots att Harry Bosch är en frånskild ensamvarg med en dotter han inte träffar särskilt ofta framstår han inte som någon polisklyscha. Visst utstrålar han en trötthet inför djävligheterna han utreder, men samtidigt finns det någon sorts optimism där. Är det en tunn linje för dig som skådespelare att försöka få fram det?
– Jag har jobbat mycket med att försöka bevara den naturliga integritet han utstrålar och få fram egenskaperna som definierar honom. Han är något av en dinosaurie, har en mörk sida där demonerna bor och han är väldigt driven, obeveklig. Samtidigt har han en moralisk kompass och ett sinne för humor, och jag tror att det räddar honom från att falla ner i det där hålet som bebos av så många frånskilda, bittra kriminalare som dricker för mycket.

Jag älskar att det är Harrys tonårsdotter Maddie som introducerar och närmast drar honom in i den moderna världen, som när hon tvingar honom att lära sig använda Skype i första säsongen och när de äter gelato här i säsong två…
– Ja, visst är det fint? Harry är ett vanedjur, och Maddie är väl den enda som kan skapa en sorts portal för honom in i nutiden. Och hon gör det på ett väldigt hjärtligt sätt, hon förstår att han är obekväm och anstränger sig för att han inte ska behöva känna sig dum när han ställs inför teknologi han blir förvirrad och känner sig lite hotad av. Det är egentligen inte det att han är ovillig att testa nya saker, men han vet vad han gillar och håller gärna fast vid det, och det är en inställning jag kan respektera. Jag tycker att Michael Connelly och seriens skapare Eric Overmyer använder deras relation till att berätta de här sakerna på ett fint sätt, hur Harry guidas in i nutiden av sin dotter, samtidigt som det bygger upp deras relation. Maddie är ju på väg att växa upp till en ung kvinna, och han skräms så klart av det eftersom han vet vilka faror det kan innebära, men han har också stor respekt för henne. Jag och Madison Lintz som spelar Maddie jobbar jättebra ihop, hon är fantastisk på att få fram de små nyanserna.

Harry har en moralisk kompass och ett sinne för humor, och jag tror att det räddar honom från att falla ner i det där hålet som bebos av så många frånskilda, bittra kriminalare som dricker för mycket.

Det här att ni inte betar av böckerna en i taget i kronologisk ordning, utan plockar samman berättelser från olika perioder ur Connellys böcker, hur har resonemanget gått där?
– Det är Michael Connelly, Eric Overmyer och vår svenske producent Henrik Bastin som arbetar fram säsongerna tillsammans. Först och främst kan vi inte följa Harrys tidskronologi från böckerna rakt av eftersom vi förlagt berättelserna till nutid, min Harry är för ung för att vara Vietnamveteran utan deltog i första Gulfkriget, och tidsförskjutningen får också en del andra följder. När det gäller hur berättelserna plockats ihop handlar det om att skapa så bra och engagerande historier som möjligt. Det här året har vi främst subplotten kring Harrys chef Irvings son som arbetar under täckmantel och hela det politiska rävspelet kring Irving och distriktsåklagare O'Shea, som har siktet inställt på borgmästarposten i Los Angeles och nog en dag skulle vilja bli president. Samtidigt är Irving medveten om att O’Shea var ansvarig för händelserna i säsong ett då allt gick åt helvete och vet att O'Shea vill att Bosch ska få skulden för det, det är mycket som rör sig där, och de har verkligen lyckats få ihop trådarna.

Harry Bosch och partnern Jerry Edgar (Jamie Hector).
Harry Bosch och partnern Jerry Edgar (Jamie Hector).

Finns det något besked om en tredje säsong än?
– Nej, Amazon släpper alla tio avsnitt nu inför helgen här i USA och tar väl ett beslut när de hunnit analysera mottagandet. Självklart hoppas jag att vi får fortsätta, det finns många historier kvar att berätta.

Hur ser ditt eget intresse ut för deckare och kriminalberättelser?
– Jag gillar det ni gör i Skandinavien väldigt mycket, läser gärna Henning Mankell och Jo Nesbø och älskade Stieg Larssons trilogi. Tänk om vi kunnat få se Bosch jobba ihop med Wallander, det hade varit något! De här figurerna har ett väldigt rikt inre liv som jag tycker gör dem intressanta för en stor publik.

Har du någon personlig favorit bland Boschböckerna?
– Nej, ingen specifik favorit. Det är lustigt faktiskt, jag har svårt att läsa Connellys böcker på det sätt jag läser faktaböcker, jag gör ofta sådana i sängen om kvällarna och när jag känner att jag börjar bli trött lägger jag bara ifrån mig dem. Jag kan inte göra det med Connellys böcker, för när jag väl börjat måste jag fortsätta, så jag har läst dem vid tillfällen då jag har gott om oavbruten tid, som när jag flyger, så att jag kan sluka dem från pärm till pärm.

Tänk om vi kunnat få se Bosch jobba ihop med Wallander, det hade varit något!

Ser du mycket tv-serier också?
– Jag har verkligen börjat älska »binge watching«, jag har gjort det med vår nya säsong faktiskt, vilket är något nytt för mig, jag brukar ha svårt att se mina egna verk. Överlag tycker jag mycket om att kunna styra mitt tv-tittande själv, jag har sett Vikings så, kunde klämma sex avsnitt på en kväll, och Daredevil. Jag har också köpt hela BBC-versionen av Wallander på dvd, jag håller på och går igenom den nu. Att kunna få välja om jag vill sluka en serie eller se den långsamt, jag tycker att det är befriande.

Andra säsongen av Bosch har premiär på Amazon i USA i dag 11 mars, och på HBO Nordic i Sverige i morgon 12 mars. Hela säsongen läggs ut direkt. Första säsongen finns att se på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel