Fotboll

TVdags guidar genom helgens omgång i fotbollsallsvenskan

AFC Eskilstuna och Norrköping spelade redan igår. Norrköping dominerade första halvlek och gjorde två mål, Eskilstuna reducerade i andra och det skapades chanser både för 2-2 och 3-1. Sett över 90 minuter var dock Norrköpings seger helt rättvis.

Eskilstuna spelar en för defensiv och feg fotboll med ett spelarmaterial som passar en mer offensiv spelstil. Om de ska klara sig kvar måste Pelle Olsson släppa loss de offensiva krafterna i laget. Norrköping kommer att tillhöra toppen hela säsongen.

Kalmar FF - BK Häcken (C More Fotboll, i dag kl 16)

Är det dags för Kalmar att parkera bussen igen, som de gjorde hemma mot Malmö? Det tycks vara det enda sättet för Kalmar den här säsongen. Försöker de spela på något annat sätt går det åt skogen. Det är lätt att säga att Kalmar skulle behöva Rasmus Elm och Ismael i bra form, men det är inte reserverna på mittfältet som fallerat – Romario och Melker Hallberg har klarat sig helt okej – problemet är att backlinjen inte hinner med. De är för långsamma och för dåliga för att ställa om när de åker på omställningar.

Häcken trodde nog att Rasmus Lindgren skulle komma tillbaka till den här matchen, men han blev avstängd en match till efter utvisningen mot Göteborg. Lindgren har kanske varit allsvenskans bäste mittback så här långt. Mikael Stahre håller på att få ordning på Häckens försvar, de har tillsammans med Malmö och AIK släppte in minst mål, fem stycken. I Häcken är Alexander Farnerud tillbaka till den här matchen.

Gör Kalmar som mot Malmö, med en långsam gräsmatta och svårgenomtränglig buss, så är krysset möjligt.

AIK - Örebro SK (C More Sport, i dag kl 16)

AIK är sega. Segern mot Halmstad var inte mycket att hänga i julgranen. Tre poäng togs på ett slumpmål men sedan skapade man inte mycket. Defensiven funkar dock som väntat och det är där man får lägga sina förhoppningar. Lägg sedan till att man ofta har ett numerärt övertag på det centrala mittfältet och har således mycket boll. Det skapas dock väldigt i lite samspelet mellan mittfältare och anfallare, de hittar inte riktigt varandra. Efter Henok Goitoms skada så har man tre väldigt likadana anfallare: Denis Avdic, Eero Markkanen och Sulejam KrpicTre anfallare som är stillastående och tröga i straffområdet. AIK måste hitta mer rörlighet och mittfältarna måste hitta in med bollarna.

Örebro tog turligt med sig några poäng i de första omgångarna. Nu börjar dock resultaten komma ifatt spelet. 0-4 hemma mot Djurgården är ju en av årets stora floppmatcher så här långt. Örebro riskerar att hamna i en lång svacka om de inte får ihop laget bättre. Som det är nu saknas struktur och ordning.

GIF Sundsvall - Jönköpings södra (C More Fotboll, imorgon kl 15)

Det här är en viktigt match för Sundsvall. Över 30 matcher är Jönköping ett av de lag de bör ha bakom sig för att klara sig kvar. Då krävs det seger här. Bäste spelare så här långt har varit målvakten Tommy Naurin. Utan honom hade det inte blivit poäng borta mot varken AIK eller Norrköping. Men man vinner inte matcher på en bra målvakt. Sundsvall måste göra mål också. Än så länge har offensiven varit för lätt av avbeväpna, men det är inte så lätt när man inte har spelarmaterialet för något bättre.

Jönköping har överraskat i inledningen. Kanske är det på grund av tränaren Jimmy Thelins noggrannhet och fokus. Jönköping ser inte att ut slarva med taktiken. De är noggranna hur de ställer upp och följer sin matchplan. Spelarna tar lätt till sig av Thelins ideer och instruktioner.

Halmstads BK - Hammarby IF (C More Sport, imorgon kl 15)

Hammarby försöker inte spela »framtidens fotboll« längre. Jakob Michelsen försöker bygga bakifrån och säkra defensiven. Det har stundvis sett rätt bra ut. Jag har börjat tro att Hammarby kommer att förbättra sin placering från förra året . Sista tio mot Östersund fick mig dock lite att tänka om. Så slarvigt och slött. Joseph Aidoos bolltapp till Jamie Hopcutt på slutet var plågsam att se.

Halmstad kommer att vara med i bottenstriden under hela säsongen. Vill det sig illa kan de till och med bli avhängda i botten. Spelarmaterialet känns väldigt mycket superettan.

IK Sirius FK - IF Elfsborg (C More Fotboll, imorgon kl 17:30)

Det är hawaiifotboll i Elfsborg. Det böljar fram och tillbaka. Laget är extremt offensivt balanserat. När sedan försvarsspelarna går skadade eller är avstängda så släpper man sedan innan alldeles för mycket. Elfsborg kommer att stanna i mitten i år.

Sirius har fortfarande inte vunnit på »hemmaplan« i år. I statistiken står de på en seger men den togs i Gävle. Är det en slump eller resultatet av ett problem? Är det så att den dåliga planen har hindrat hemmalagets spel och gynnat bortalagen? Det går inte att dra någon bra slutsats än. Det mest överraskande i Sirius är kanske inte Kingsley Sarfos genombrott, utan att flera av de andra spelarna håller så bra, som till exempel Niklas Busch Thor och Jonas Eiswohld.

Malmö FF - Östersunds FK (C More Fotboll, imorgon kl 17:30)

Det här är en rysare för Malmö. Förra årets 0-3 finns i varje fall i mitt bakhuvud som MFF-supporter. Ska Östersund bli det nya bogeyteamet efter att man äntligen börjat slå Häcken? Frågan är hur Malmö ska hantera Östersund. Östersunds sämsta sida är försvarsspelet i eget straffområdet. Får man kontroll på bollen i Östersunds straffområdet så stör man dem ordentligt. Kanske att Malmö ska slå Östersund med Östersunds egna medicin, nämligen bollinnehav. Håll bollen inom laget med ett snabbt passningstempo och få Östersund till att jaga. Jag tror inte Östersund kommer att backa hem. Klarar Malmö sedan att spela igenom pressen kommer det att finnas ytor på Östersunds planhalva.

Östersund har fått ett bra »nyförvärv« i Jamie Hopcutt. Han bröt benet i premiären förra året och var borta hela året men har har kommit tillbaka nu. Jag tycker att Östersund har en rätt trött anfallare i Alhaji Gero. Nu när Hopcutt har kommit igång har Östersund ett vapen till, en vass målskytt.

Djurgårdens IF - IFK Göteborg (C More Sport, måndag kl 19)

Ett lag i harmoni mot ett lag i turbulens. Lägg sedan till att Gustav Engvall möter sitt gamla lag som han i dag ligger i konflikt med. Där har vi ingredienserna för omgångens toppmatch.

Djurgården utan avstängde Kim Källström och skadade Jonas Olsson borstade av Örebro enkelt med 4-0 i förra omgången. Det var så klart omgångens bästa insats. Självförtroendet är på topp här. Det är dock inte någon av de gamla landslagsstjärnorna som imponerat mest i Djurgården utan Magnus Eriksson. Efter sin utlandsrunda är han tillbaka mot den formen han höll 2013. Nu kanske supportrarna även vågar hoppas på en derbyseger i år, men det är en senare historia. Gustav Engvall trivs uppenbarligen ensam på topp. Han får mycket att jobba på. Det är också kul att se Kerim Mrbati tillbaka mot den nivån han höll 2015. Det är alltid lite oroande med unga spelare som får långtidsskador.

I Göteborg är det »öppen« konflikt. Allt som händer läcker ut i media som ingenting. Sportchefen Mats Gren står på ena sidan och på den andra ordförande Frank Andersson, tränaren Jörgen Lennartsson och spelarna. Det kan väl bara sluta med att Gren tillslut lämnar, men undrar om det är rätt för klubben? Jag tycker inte att Lennartsson har några idéer och många av spelarna har nått över sin peak. Lägg sedan till den dåliga ekonomin så ser framtiden mörk ut för Göteborg.

Just nu på TVdags

Klipp

Lär dig korrekt handtvättning med Washmen

28 mars, 2020
Nyhet

SVT:s nya satsning Sällskap med SVT1 triggar nostalginerven

27 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tis 24 mar)

24 mars, 2020
Tips

Ny podd: Välkommen till Salong 3!

24 mars, 2020
Säsongspremiär

Trädgårdstider är precis vad vi behöver under motvindsvåren 2020

24 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (mån 23 mar)

23 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (sön 22 mar)

22 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Breaking Bad och Better Call Saul blir ett

22 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (lör 21 mar)

21 mars, 2020
Streamingtips

Nya Emma slår sig in på topp fem-listan av Austen-filmatiseringar

20 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (fre 20 mar)

20 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tor 19 mar)

19 mars, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel