Sport

TVdags guidar genom den 100:e upplagan av Giro d'Italia

I går inleddes den 100:e upplagan av Giro d'Italia. Första upplagan kördes 1909, inspirerat av Tour de France som hade körts i några år. Årets upplaga startar på Sardinien med tre etapper för att åka över till Sicilien och sedan ringla sig norrut för att avslutas med en tempoetapp i Milano den 28:e maj. 21 etapper körs med en sammanlagd sträcka på 3609 kilometer.

Det var en kul målgång på första etappen. Inget lag kunde kontrollera det på slutet och den relativt okände österrikaren Lukas Pöstlberger kom loss och vann. Jag gillade hur han lite kallt och kaxigt började fira etappsegern cirka 50 meter från mål trots att klungan kom stormande bakifrån. Det hade kunnat bli antiklimax för honom men han höll undan.

På senare år har Girot varit en roligare och mer underhållande tävling än Touren. Girot har varit en jämnare tävling med mer drama. Touren riskerar ibland att bli för mycket defensiv och händelselös cykelåkning. Årets upplaga av Girot har två slätetapper, åtta mellantuffa etapper, två tempoetapper, varav en slät och en lätt kuperad och nio bergsetapper varav fem har målgång uppför.

Den etappen alla ser fram emot är den 16:e, på tisdagen den 23:e. Tre bergstoppar ska cyklisterna passera, varav den allra högsta på hela tävlingen, Passo Dello Stelvio, ligger på 2758 meter över havet. Än så länge ligger det fortfarande snö på toppen men den ska vara bortforslad till dess. Det är en väldigt härlig väg de ska köra på. Kolla in alla bilderna därifrån.

Vi får be till vädergudarna att det blir bra väder så att etappen kan köras som det är tänkt. Numera ställer de ju in en etapp så fort det kommer några snöflingor. Annat var det förr. Här är från 1988 då de passerade Passo Gavia:

Det finns två huvudfavoriter i år. Regerande mästaren och tvåfaldige segraren Vincenzo Nibali är favorit trots att han inte har imponerat under våren. Han vann Kroatien runt häromveckan, men det var inte mot särskilt bra motstånd. Han har gott om bra hjälpryttare med sig och ska trots formfrågetecken så klart räknas. Hans närmaste motståndare är 2014 års segrare Nairo Quintana. Quintana är en bättre klättrare än Nibali men lite sämre på tempo och utför. Det vore riktigt kul med en jämn kul duell mellan dem.

Utmanare finns det gott om. Min störste utmanare är fransmannen Thibaut Pinot, som har varit riktigt bra under våren. Det ska bli intressant att se Geraint Thomas i en kaptensroll på ett treveckorslopp för första gången. Andra som slåss om topplatser är Tejay van Garderen, Pierre Rolland, Adam Yates, Mikel Landa, Ilnur Zakarin, Tom Dumoulin, Mikel Landa, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Dominico Pozzovivo och Rui Costa. Ett spännande gäng som slåss om maglia rosa. Mitt tips är att Quintana blir för stark för de andra.

Den ende svensken till start är Tobias Ludvigsson. Han har en utpräglad hjälpryttarroll åt lagkamraten Thibaut Pinot.

Girot är också ett tillfälle att gotta sig med fina italienska delikatesser. Till dagens etapp blir det någon pecorinoost från Sardinien. Det finns en dyr lyxvariant med tryffel i. Den testar vi.

Giro d'italia sänds på Eurosport fram till 28:e maj. Dagens sändning inleds kl 13:15. 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel