Nyhet

TVdags går igenom alla Marvels premiärer 2017!

2017 kommer bli ett spännande år för Marvel-fans, med totalt nio nya tv-serier och filmer som har premiär! Detta är vad vi har att se fram emot:

9 februari: Legion

Tv-serie på Fox Sverige (del av X-Men-filmernas universum)

Årets första Marvel-serie är inte en del av Marvel Cinematic Universe, utan istället kopplat till X-Men. Karaktären Legion från X-Men-serietidningarna heter egentligen David Haller och är son till ingen annan än självaste X-Men-grundaren professor Xavier. Tv-seriens koppling till filmerna lär vara ganska vag och det är nog inte så troligt att vi kommer få se några bekanta ansikten i seriens åtta avsnitt, men om en tv-serie om professorns son du aldrig hört talas om inte tilltalar dig (eller mig heller för den delen), så kan jag lägga till att seriens skapare är Noah Hawley, geniet bakom tv-serien Fargo. Både Jean Smart (från Fargos andra säsong) och Aubrey Plaza kommer dessutom vara med, och Jemaine Clement från Flight of the Conchords ska ha en återkommande roll. Legion kommer handla om huvudkaraktären David, spelad av Dan Stevens från Downton Abbey, en ung man som lever med schizofreni och börjar inse att han kanske är en mutant.

Rekommenderade förberedelser:
Jag har inget tips på serietidningar, men det finns ett avsnitt av X-Men: Evolution som handlar om David Haller/Legion, för den som vill ha någon referens att jämföra med.

1 mars: Logan

Biofilm (del av X-Men-filmernas universum)

Japp, den mest överskattade superhjälten är tillbaka med sin tredje solofilm. Filmen utspelar sig efter X-Men: Days of Future Past och är inspirerad av den otroligt deprimerande men fantastiska Wolverine-serietidningen Old Man Logan, men tyvärr känns inte trailern som att den på långa vägar är lika spännande och intressant som serietidningen. Istället för förlagans road trip med Wolverine och en gammal, blind Hawkeye genom ett postapokalyptiskt amerika där superskurkar härskar och som påminner om Fallout, Mad Max med dinosaurier och lite Walking Dead, så ser den mest lite tråkig ut. Berättelsen verkar ha skalats ned och i stället för alla de karaktärer från serietidningen som Fox inte har rättigheterna till kommer vi få träffa en åldrande professor X (det är alltid en fröjd att Patrick Stewart), en mystisk flicka som Wolverine måste skydda, och den underbara The Office-skaparen Stephen Merchant som den obehagliga mutanten Caliban. Filmen kan helt klart vara bra på sina egna meriter, så vi håller tummarna!

Rekommenderade förberedelser:
Läs Wolverine: Old Man Logan, en jättebra serie som filmen kommer ha svårt att leva upp till.

17 mars: Iron Fist

Tv-serie på Netflix (del av Marvel Cinematic Universe)

I serietidningarna kom Danny Rand som ung pojke till den interdimensionella staden K'un-Lun där han tränades i kampsport innan han återvände till vår värld som superhjälten Iron Fist. I Netflix serie spelar Finn Jones (Loras Tyrell från Game of Thrones) Danny Rand. Det ska bli väldigt spännande att se hur de kommer hantera de mer magiska elementen från serietidningarna – kommer vi till exempel få se honom besegra en legendarisk drake för att få sina superkrafter? Karaktärerna Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss) från Jessica Jones, den mystiska Madam Gao (Wai Ching Ho) från Daredevil och Rosario Dawsons Claire Temple som vi sett i alla Marvels Netflix-serier kommer vara med, så det finns gott om anledning att se serien även om man inte har något intresse för kung fu-filmerna som först inspirerade Iron Fist-karaktären.

Rekommenderade förberedelser:
Läs The Immortal Iron Fist-serien från 2006-2009 av Ed Brubaker och senare Duane Swierczynski. Finns samlad i The Immmortal Iron Fist Complete Collection Vol 1 och Vol 2.

5 maj: Guardians of the Galaxy Vol. 2

Biofilm (del av Marvel Cinematic Universe)

Uppföljaren till Marvels största överraskningssuccé kommer äntligen ut i år. Förutom mer av samma sorts komiska och actionfyllda rymdäventyr som första filmen bjöd på kan vi se fram emot att en av Guardians of the Galaxy-serietidningens originalmedlemmar kommer vara med – Pom Klementieff kommer spela Mantis, en tankeläsande utomjording med antenner på huvudet. Det blir också intressant att se deras tolkning av karaktären Ego, den levande planeten (bokstavligen en levande planet med ett stort fult ansikte på) från Marvels diverse serietidningar. Det är nämligen en version av Ego som Kurt Russell tydligen kommer spela!

Rekommenderade förberedelser:
Läs serietidningen från 2008 som finns samlad i Guardians of the Galaxy by Abnett & Lanning: The Complete Collection Volume 1 och Volume 2.
Om ni får tag på den tecknade tv-serien som nyligen avslutade sin första säsong i USA och som visas på svenska på DIsneyXD är det värt att se den också! Rolig precis som filmen men lite tråkig ibland när det är för mycket action.

7 juli: Spider-Man: Homecoming

Biofilm (del av Marvel Cinematic Universe)

Jag skrev lite om den kommande Spider-Man-filmen när trailern släpptes och tycker det ser ut som att det kan bli den bästa filmen om väggklättraren hittills. Precis som Guardians of the Galaxy ger den intrycket av att den kommer vara annorlunda från Avenger-medlemmarnas filmer, ha sin egen känsla och erbjuda en unik synvinkel.

Rekommenderade förberedelser:
Om ni inte sett om originaltrilogin sen de filmerna kom ut kan det vara dags att göra det, om så bara för att konstatera att de är långt ifrån så bra som man tyckte för femton år sedan. Tecknade serien från 1990-talet är fortfarande den bästa adaptionen!

26 september: The Inhumans

Tv-serie på ABC (del av Marvel Cinematic Universe)

Inhumans logoSom jag skrev när nyheten släpptes är The Inhumans en ny serie på amerikanska, Disney-ägda kanalen ABC där Agents of SHIELD också visas. Unikt nog kommer den ha premiär på IMAX-biografer innan den fortsätter med nya avsnitt på tv varje vecka. Det är inte klart när eller hur premiären kommer bli av här i Sverige men vi hoppas att det löser sig så vi får se den på bio utan fördröjning. »Inhumans« är namnet en grupp Marvel-hjältar som funnits sen 1960-talet och även om Agents of SHIELD redan etablerat detta genmanipulerade folkslag som MCUs svar på mutanter så har de inte använt några av de kända karaktärerna som vi antagligen kommer få se i The Inhumans. Vi vet nästan ingenting om den här serien ännu, men då den förmodligen kommer handla om inhumans kungafamilj har den otroligt mycket potential.

Rekommenderade förberedelser:
Läs Inhumans-serietidningen på 12 nummer från 1998. Den ger en väldigt bra bild vilka karaktärerna är och vad vi kan hoppas se i tv-serien. Den gavs också ut på dvd som motion comic för några år sen för den som inte gillar att läsa!

27 oktober: Thor: Ragnarok

Biofilm (del av Marvel Cinematic Universe)

Jag älskar alla filmer Marvel Studios gjort, men Thor och uppföljaren Thor: The Dark World är helt klart bland de som är tråkigast. Förutom scener när Thor upplever kulturchock på jorden (som den fantastiska kortfilmen ovan om vad Thor hade för sig under Captain America: Civil War) är han inte en speciellt kul eller intressant karaktär och det har han aldrig varit i serietidningarna heller. Det är kanske därför som Thors nästa film snarare verkar vara mer inspirerad av en populär Hulk-serietidning, och förutom att Mark Ruffalos Bruce Banner/Hulk kommer vara med så bekräftades det nyligen Benedict Cumberbatchs Doctor Strange är också med (precis som eftertextscenen i hans film förra året verkade indikera)!

Det har sagts att filmen kommer ha en lättare ton och mer humor, likt Guardians of the Galaxy, och på den imponerande rollistan hittar vi, förutom skådisar som Tom Hiddleston, Idris Elba och Anthony Hopkins från de tidigare filmerna, även Cate Blanchett, Tessa Thompson, Jeff Goldblum, Karl Urban och Sam Neill. Jag trodde aldrig jag skulle säga att det är nästa Thor-film jag ser mest fram emot i år, men när det är Thor, Hulken och Doctor Strange på en intergalaktisk road trip med gladiatorstrider på främmande planeter så måste jag säga att det låter galet kul.

Rekommenderade förberedelser:
Läs seriesamlingen Planet Hulk (från 2006–2007). Den handlar om hur Hulken anses vara för farlig för att få vara kvar på jorden så våra hjältar skickar ut honom i rymden. Istället för att hamna på en fridfull planet som planerat tas han som slav och tvingas slåss som gladiator. Planet Hulk gjordes även som tecknad film 2010!

En uppföljare till Thor-mockumentären ovan släpps på blu-ray-utgåvan av Doctor Strange!

Okänt datum: The Defenders

Tv-serie på Netflix (del av Marvel Cinematic Universe)

På samma sätt som att alla individuella hjältar från filmerna blev till supergruppen The Avengers, kommer hjältarna från Marvels Netflix-serier att gå ihop för att bekämpa ondska som The Defenders. Serien har inget premiärdatum ännu, men den började filma i slutet på oktober och kommer förmodligen släppas någon gång tidigt i höst. Planen har hela tiden varit för Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist att komma samman som en supergrupp och det kommer bli fantastiskt kul att äntligen se dem interagera med varandra. Ett antal bikaraktärer från de olika serierna kommer också vara med, och Sigourney Weaver kommer spela skurken. För någon som alltid älskat crossovers i tv-serier är den här serien konceptuellt bland de häftigaste och mest spännande tv-produktioner som gjorts, jag hoppas bara den lever upp till de höga förväntningarna precis som The Avengers gjorde.

Rekommenderade förberedelser:
Defenders-gruppen i serietidningarna leddes av Doctor Strange och hade massvis av okända och konstiga medlemmar, vilket inte är så relevant för tv-serien. Men se förstås till att ha sett båda säsongerna av Daredevil och första säsongen av Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist.

Okänt datum: The Punisher

Tv-serie på Netflix (del av Marvel Cinematic Universe)

Jon Bernthal var så bra som Frank Castle under andra säsongen av Daredevil att de med en gång planerade att ge honom sin egen serie. Den har inget exakt premiärdatum ännu, så kanske framåt slutet på året efter The Defenders släppts. Serien kommer följa den plågade och något galne Frank Castle i hans krig mot kriminella som vi såg början på i Daredevil, medan han är på flykt från polisen. Deborah Ann Woll kommer igen spela Karen Page och Ebon Moss-Bachrach har fått rollen som Punishers hjälpreda Micro. Ben Barnes (som vi nyligen såg i Westworld) spelar Billy Russo, en väldigt betydande roll från serietidningarna som är mer känd under ett alias. Googla honom om ni inte vill bli överraskade.

Rekommenderade förberedelser:
Jag har aldrig fastnat för Punishers egna serietidningar men de som är skrivna av Garth Ennis från 2000 och framåt anses vara de bästa!

Vilken av årets filmer eller serier ser ni mest fram emot?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel