Den transmisogyna 2 1/2 män-trailern

TV6 fortsätter medvetet att förlöjliga transpersoner

I en dagligen visad trailer på TV6 för komediserien 2 1/2 män säger speakerrösten: »Det finns dåliga dejter, det finns värdelösa dejter och så finns det Alans.« Därefter ett klipp med Alan, som säger: »I had sex with a woman who used to be a man.« Höhöhö. Det där var alltså själva den komiska poängen – men är ju de facto inte ens ett färdigt skämt.

Snarare är det, som transfeministerna Maria Ramnehill, Adori Rahman, Lo Silverstjärna och Linnea Eriksson skriver på Aftonbladets debattsida, ett anti-skämt på en redan utsatt grupps bekostnad. En hård spark nedåt och blott ett i mängden av populärkulturella uttryck som förlöjligar och avhumniserar transpersoner. Just därför borde TV6 ta bort trailern genast.

För grejen är att ett skämt inte bara ett skämt. Att skämta nedlåtande från en normposition om grupper som bryter mot normen är inte humor, det är kränkande och diskriminerande.

Transpersoner syns ytterst sällan på tv och när de väl gör det är det på ytterst stereotypa sätt. De fyra vanligaste stereotyperna kan sammanfattas som »Four P's«:
1. Prostitute. I kriminalserier får transkvinnor ofta spela rollen som prostituerad som är polisens tjallare eller mordoffer.
2. Punchline. Att som i 2 1/2 mäns fall göra transpersoner till punchlinen i ett skämt. Ofta av typen att heteromän får »gay panic« av att ha »lurats« till sexuellt umgänge med en transsexuell kvinna.
3. Psycho. Att transpersonen är psykiskt störd, som exempelvis karaktären Ava Moore i Nip/Tuck.
4. Poor thing. Det är oerhört vanligt att transpersonen porträtteras som ett offer för hatbrott, sexuellt våld eller mord. Eller bara allmänt som ett hjälplöst offer utan agens.

Lägg till den allmänna okunskapen kring transpersoner, transexuella, transvestiter, intergender och dragartister och hur de skiljer sig åt (läs på här!) så är det lätt att förstå att många transpersoner är fruktansvärt trötta på att ständigt utsättas för dessa stereotypa och nedvärderande framställningar i populärkulturen. Precis som transfeministerna påpekar på Aftonbladets debattsida så är transpersoner en utsatt grupp vars erfarenheter ständigt osynliggörs och ifrågasätts. All forskning visar att transpersoner är en av de samhällsgrupper som mår allra sämst. Enligt en studie från Ungdomsstyrelsen 2012 har 27 procent av transungdomar någon gång försökt ta sitt liv och de flesta studier visar att över hälften av alla transpersoner har haft självmordstankar.

Det är med andra ord en ytterst utsatt grupp som TV6 väljer att förlöjliga. För grejen är att ett »skämt« inte bara ett skämt. Att skämta nedlåtande från en normposition om grupper som bryter mot normen är inte humor, det är kränkande och diskriminerande. Tyvärr vägrar TV6 inse det själva trots att det nu påtalas för dem. Kanalen säger sig inte ha några planer på att byta ut eller plocka bort trailern. Presschefen Max Lagerbäck säger att serien »driver med allt och alla« och att kanalen inte har för »avsikt att börja censurera humor«. Om nu serien skojar med »allt och alla« varför välja det som bara är respektlöst? Nu är förvisso 2 1/2 män ett ändlöst svart hål av misogyni och homofobi, men det betyder inte att TV6 måste envisas med att lyfta fram de värsta skämten i trailers som går hundra gånger per dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel