Första svenska appen i Apples tv-tjänst

TV4 Play nu i Apple TV

TV4 blir först ut i Sverige i Apple TV. På tisdagseftermiddagen dök oväntat TV4 Play upp som en app i Apples lilla tv-puck. Enligt ett pressmeddelande ger appen tillgång till hela avsnitt av TV4-Gruppens program i upp till sju dagar efter sändning, och med ett premiumabonnemang (99 kronor i månaden) får man ett bredare utbud och möjlighet att se program under en längre tidsperiod. Upplägget följer alltså i stort det som redan tidigare finns på tv4.se och i de appar TV4 har för mobiler, och enligt uppgift ska utbudet i TV4 Play-appen på Apple TV vara identiskt med det som TV4 Play erbjuder på webben. HD-uppspelning kommer till en början att finnas endast hos »utvalda program« och utökas under våren.

Samtidigt utökar TV4 i och med Apple TV-lanseringen funktionaliteten i sin playtjänst överlag. Program ska nu kunna favoritmarkeras, läggas i spelköer och startas där uppspelningen senast slutade. De här funktionerna rullas ut successivt på de olika applattformarna.

Från att tidigare ha varit väldigt restriktiva med appar från externa utvecklare har Apple det senaste året börjat släppa in fler och fler tjänster och kanaler i Apple TV. Hittills har det främst rört sig om appar riktade mot USA och Storbritannien, och mig veterligen är det här första gången som en app från en sådan liten marknad som den svenska släppts in. Apple TV har sedan den först lanserades 2006 betecknats som en »hobby« av företaget, och många tolkar det nu stadigt växande apputbudet som att Apples »riktiga« tv-tjänst, som det ryktats om i åtminstone fyra års tid, är nära förestående.

Förhoppningsvis innebär det här att vi inom en snar framtid får se appar även för SVT Play, Viaplay och HBO Nordic i Apple TV.

UPPDATERING 27/2: Joacim Melin på Macpro har skrivit en bra krönika om TV4:s intåg i Apple TV och vad det kan tänkas betyda på sikt, fylld med kunnig bakgrundsinfo kring Apples tidigare agerande gällande sin tv-tjänst och de tekniska samt ekonomiska aspekter som leverantörer måste ta ställning till. Intressant kan också vara att läsa den kommentarstråd gällande Apple TV-funktionalitet hos SVT Play Beta som fick nytt liv när TV4-nyheten kom, flera på SVT som jobbar med playtjänsten har kommenterat om hur deras filosofi och agerande ser ut. Tyvärr är tongångarna från SVT i den tråden inte lika positiva som de som programdirektör Lena Glaser ger uttryck för hos Dagens Media i dag.

Just nu på TVdags

Tips

Conner O'Malley på djupt vatten – se världens första flodbaserade talkshow

19 september, 2018
Kommentar

Kontrovers på barnens bästa gata – klart Bert & Ernie kan vara homo

19 september, 2018
Pop Culture Confidential

Mer podd: vi pratar Emmy & intervjuar skaparna av Netflix-aktuella Maniac

18 september, 2018
Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018
Trailer

Snart dags för mörka Sabrina-rebooten!

17 september, 2018
Recension

Imponerande verklighetsflykt i Netflix Ultimate Beastmaster

17 september, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: snygga & hypnotiska Keeping Faith

16 september, 2018
Streamingtips

Grattis till guldrosen, Grotesco! Ny chans att se Flyktingkrisen – en musikal

15 september, 2018
Tips

Hurra! Conan O'Brien firar 25 år i etern

14 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel