Recension

Tungt tonårsdrama & starka karaktärer i Marvels Cloak & Dagger

Betyg 4 av 5

De två första avsnitten av Marvels nyaste tv-serie Cloak & Dagger finns nu på HBO Nordic och serien bjuder på en väldigt lovande start. De har tagit två ganska obskyra figurer från Marvels serietidningar och gett dem mer personlighet än vad de någonsin haft i tidningarna, i vad som verkar vara en genomtänkt, mörk bakgrundshistoria full av tonårsdrama.

De två brottsbekämparnas bakgrundshistoria var att de fick sina krafter efter att tillsammans med ett flertal andra tonåringar blivit kidnappade av en knarktillverkare som höll på att utveckla en ny drog åt maffian.

I serietidningarna introducerades Cloak och Dagger som bifigurer i början av 1980-talet i Spectacular Spider-Man, en av de många serierna om Spindelmannen som publicerades varje månad. Karaktärerna känns som att de skapades mer som en gimmick än för att någon hade en bra idé – att de tog den engelska frasen »cloak and dagger« som åsyftar situationer med mysterier och intrig, och sen hittade på en karaktär med superkrafter som kretsade runt en mantel, och en med krafter som på något sätt var kopplade till en dolk. De två brottsbekämparnas bakgrundshistoria var att de fick sina krafter efter att tillsammans med ett flertal andra tonåringar blivit kidnappade av en knarktillverkare som höll på att utveckla en ny drog åt maffian. Han testade knarket på de kidnappade tonåringarna som alla dog – alla utom två.

Tyrone och Tandy var de enda som överlevde på grund av sin »annorlunda kroppskemi«, som i stället gjorde att de fick två väldigt olika superkrafter; Tyrone (som nu varken behövde äta eller sova) kunde använda sin mantel för att teleportera sig och svälja upp skurkar in i en mörk dimension, medan Tandy kunde skapa dolkar av rent ljus som hon kunde kasta på fula gubbar för att frysa deras blod. Som Cloak och Dagger slogs de mot knarklangare och andra kräk i New Yorks undre värld. Efter att ha dykt upp några gånger i Spindelmannen-tidningar så fick de sin egen miniserie som sen ledde till fler serier under 80-talet, men de lyckades aldrig bli bland Marvels mer populära tidningar, och sen dess har de synts till mer sporadiskt i diverse andra serietidningar.

cloakdagger2
Cloak och Dagger möter Spindelmannen i Spectacular Spider-Man #64 (1982).

Nu, i tv-serien Cloak & Dagger, är det mycket som ändrats från karaktärernas ursprung i serietidningarna och det är tur, för annars skulle det aldrig fungerat. Även i deras egna serietidningar så har de alltid känts för mystiska för sitt eget bästa, utan personligheter, och med konstiga idéer som att Daggers ljusdolkar kan hela folk från knarkberoende och att Cloak lider av en ständig vampyr-lik hunger som gör att han måste sluka skurkar i sin mantel. I stället för att ge oss två färdigformade brottsbeämpare med obegripliga krafter gör tv-serien det hela på sitt eget sätt och börjar från början. De visar oss Tyrone och Tandy som barn, och de hjärtskärande händelserna som förändrar allt. När vi träffar dem som tonåringar så lever de väldigt olika liv; Tandy lurar folk på pengar och bor i en övergiven kyrka för att hon inte vill vara hemma hos sin alkoholiserade mamma, medan Tyrone bor med sina framgångsrika föräldrar och går på katolsk privatskola där han spelar i basketlaget. När de av en slump återförenas aktiveras deras mystiska krafter, och av seriens tempo att döma kan man gissa att det kommer ta majoriteten av säsongens tio avsnitt för de två karaktärerna att börja förstå sina krafter, komma samman, och bli någonting som kan likna superhjältar.

cloakdagger6
Cloak och Dagger hade en väldigt annorlunda bakgrundshistoria när de först skapades.

För ja, det känns som att berättelsen går lite långsamt fram, i alla fall under andra avsnittet och kanske är det för att det känns lite oklart vart vi är på väg. Annars är det en väldigt effektiv premiär som ger oss två starka huvudkaraktärer som vi sympatiserar med från första scenen. Olivia Holt spelar Tandy, och även om hon bara är 20 år gammal har hon redan jobbat för Disney, som ju äger både Marvel och amerikanska kanalen Freeform som producerar Cloak & Dagger, i många år. Som trettonåring fick hon nämligen en av huvudrollerna i kampsport-komedin Kickin' It på Disney XD där hon var med i tre säsonger innan de gav henne huvudrollen i en ny serie, I Didn't Do It, som gick i två säsonger mellan 2014–2015. Förutom det spelade hon också huvudrollen i Disney Channel-filmen Girl vs. Monster, vars soundtrack hon även spelade in flera låtar till.

Rollen som Cloak är första huvudrollen för Aubrey Joseph som tidigare spelat John Turturros son i några avsnitt av miniserien The Night Of, men precis som sin motspelare i Cloak & Dagger är han väldigt övertygande som en tonåring med världens vikt på sina axlar. Det finns flera likheter mellan Cloak & Dagger och Runaways då båda handlar om tonåringar med superkrafter, och deras relationer med familj och vänner. Den största skillnaden är dock att Cloak & Dagger inte har en fantastisk förlaga att leva upp till. Runaways är en superb serietidning som på pappret redan känns som en tv-serie, och alla förändringar de gör i den faktiska tv-serien riskerar att kännas fel. Cloak & Dagger å andra sidan har inte massa superskurkar och spännande mytologi, de slogs mest mot knarklangare, så tv-serien har verkligen mer utrymme att hitta sin egen väg än förmodligen alla andra tv-serier från Marvel förutom kanske Agents of SHIELD:s senaste säsonger, eller Agent Carter.

Vi får hoppas på en crossover mellan Runaways och Cloak & Dagger. Cloak och Dagger har dykt upp flera gånger i Runaways-tidningarna, och handlingsmässigt är de två tv-serierna klart kompatibla.

På tal om Agent Carter så ska det bli intressant att se om Cloak & Dagger kopplas ihop med den serien, som etablerade det skumma företaget Roxxon och det kraftfulla ämnet »darkforce«. I premiären av Cloak & Dagger får vi se att Tandys pappa jobbar för Roxxon, och explosionen som troligtvis ger Tandy och Tyrone sina krafter har ju förmodligen med dem att göra. I serietidningarna är det darkforce-dimensionen som Tyrones krafter är kopplade till, så det blir spännande att se om desamma gäller i tv-serien. Och på tal om Runaways så kan vi alltid hoppas på en crossover mellan dem och Cloak & Dagger. Cloak och Dagger har dykt upp flera gånger i Runaways-tidningarna, och handlingsmässigt är de två tv-serierna klart kompatibla. Många av de inblandade har redan uttryckt att de vill att detta ska hända, så förutsatt att Cloak & Dagger får en andra säsong så vore det otroligt kul att se.

cloakdagger5
Whitney Frost försöker öppna en spricka mellan våran dimension och darkforce-dimensionen, i Agent Carter säsong 2, avsnitt 10.

Poliskommissarie O'Reilly och fader Delgado är två karaktärer från serietidningarna som vi får se i tv-serien, även om de inte har så stora roller i de två första avsnitten. Jag fattar inte det artistiska valet de gjorde att O'Reilly inte pratar i de första flera scenerna hon är med i. Det känns lite som en serietidningsgrej där man kan föreställa sig några rutor utan dialog där man får se polisernas arbete mellan scener med Cloak och Dagger, men här i tv-serien fall det platt och jag undrade seriöst om hon var stum eller vad grejen var. För mig var det verkligen inte det bästa sättet att generera intresse för karaktären, men visst finns det potential där. Det är ju ganska typiskt i superhjälteberättelser att ha en polis som först går emot hjälten för att sen efter de träffats och listat ut att de är på samma sida arbeta tillsammans. Har vi inte sett samma grej i var och en av Marvels Netflix-serier? Jag har inget emot det då det fyller sin funktion, men här är jag mer intresserad av Delgado som i tv-serien är en tatuerad hunk-präst istället för serietidningarnas gamla gubbe som låter de hemlösa Cloak och Dagger bo i hans kyrka.

cloakdagger3
O'Reilly och Delgado i andra avsnittet av tv-serien, samt i Cloak & Dagger #3 (1983)

En sak som i alla fall förvirrade mig i andra avsnittet var när Tandy och Tyrone hade sina respektive visioner eller vad man ska kalla det. I Tandys fall såg det ut som flashbacks eller någon slags dröm, medan Tyrones verkade vara hans mammas mardröm. När man läser producenten Joe Pokaskis kommentarer om att Tandy kan se folks hopp och Tyrone kan se folks rädslor så blir det lite klarare. Så det var alltså det som hände. Tandy kan röra personer och se visioner av hopp, och Tyrone kan röra vid dem och se vad de är rädda för. Så vitt jag vet är det inga krafter som karaktärerna har haft i serietidningarna, men även om dessa förmågor inte imponerade något vidare här de första gångerna de användes så lär ju seriens skapare inte hittat på det utan att ha en bra idé för hur det ska användas senare i berättelsen.

cloakdagger4
Första gången Cloak och Dagger dök upp i Spectacular Spider-Man mördade de knarklangare hur som helst.

Om man förväntat sig att se Cloak och Dagger i dräkter jaga knarklangare i mörka gränder så blir man kanske besviken av tv-serien, men jag tror de flesta kommer bli positivt överraskade. Det är underhållande karaktärsdrama som undviker de flesta stereotyperna de skulle kunnat förlita sig på, och det är kul att se hur de sätter sig mot de förväntningarna man kanske har när man har två karaktärer som representerar vitt och svart, ljus och mörker, hopp och rädsla, etc.

Tv-serien lutar nog mot att det är en episk kärlekshistoria, vilket jag stödjer helt och hållet.

Som jag förstår det har Cloak och Daggers förhållande i serietidningarna aldrig varit annat än som bästa vänner och superhjältepartners, men om det är för att det hade varit för kontroversiellt med ett förhållande mellan en svart man och en vit kvinna när karaktärerna först skapades vet jag inte. Däremot lutar nog tv-serien mot att det är en episk kärlekshistoria, vilket jag stödjer helt och hållet. Det återstår att se om tv-seriens Cloak och Dagger kommer anta serietidningarnas starka antidrogbudskap, och i så fall vad som kan komma att leda till det. Tandys substansmissbrukande mamma och den onda polisen Connor kan nog vara nyckeln om det är riktningen de vill gå med karaktärerna. Den enda saken jag oroar mig för är om serien håller tillbaka för mycket och inte låter Tyrone och Tandy utforska sina krafter. I de två första avsnitten verkar de ju måttligt intresserade av de extraordinära sakerna de av misstag lyckats göra, men jag hoppas få se dem prata ut, testa sina krafter, och forma ett partnerskap så snart som möjligt.

De två första avsnitten av Cloak & Dagger finns på HBO Nordic. Ett nytt avsnitt kommer släppas varje fredag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel