Ny veckolista av Linus Fremin!

Veckans bästa talangtävlingsklipp: Trubadurer, drama queens & à capella-rap

Talangtävlingsfans, detta är ert nya hem! Från och med i dag samlar jag veckans bästa och mest intressanta klipp från alla de sång- och talangtävlingar jag följer världen över. De allra flesta av de programmen sänds inte på svensk tv så detta är TVdags sätt att låta er ta del av det bästa från dem. I de första inläggen kommer jag att skriva om The Voice: la plus belle voix, American Idol, The Voice of Ireland och The Voice UK som alla startade nya säsonger bara här om veckan. Successivt kommer fler talangtävlingar att läggas till.

Om jag börjar med American Idol så har den alltid lidit av att den ska vara »familjeunderhållning«. Detta resulterar i att det nästan uteslutande bara väljs högst konventionella deltagare som ska passa Middle America. Så även i år. De två första programmen av den 13:e säsongen var så långtråkiga att jag nästan gav upp. Svenske Per Blankens, showens nya exekutiva producent, har sagt sig vilja göra showen ännu mer familjevänlig efter förra säsongens duster mellan divorna Nicki Minaj och Mariah Carey.

Den nya familjevänliga (läs: högerkristna) tonen sätts direkt när Harry Connick Jr inte gillar att en ung tjej sjunger en för »vuxen« låt. Det kommer att bli en lååång säsong…

Den nya juryn består av Keith Urban, som är totalt ointressant, Jennifer Lopez, som faktiskt var bra under sina tidigare två säsonger och nytillskottet Harry Connick Jr, som måste vara USA:s mest ofarliga artist och i American Idol visar sig vara en olidlig teaterapa. Den nya familjevänliga (läs: högerkristna) tonen sätts direkt i första avsnittet när Harry Connick Jr inte gillar att en ung tjej sjunger en för »vuxen« låt. Det kommer att bli en lååång säsong…

Lyckligtvis är The Voice of Ireland fullsmockad med intressanta talanger. Det är en show i lite mindre skala än sin systershow The Voice UK, men det är faktiskt bara ett plus då det skapar mer intimitet med deltagarna. Den har en utmärkt panel med coacher som popdivan Jamelia, The Cranberries Dolores O'Riordan, Westlifes Kian Egan och rocksångaren Brassie. Framför allt verkar Irland krylla av intressanta och unika röster och landets trubadurtradition skiner verkligen igenom. Det vill säga många vita snubbar med gitarr.

Nästan lika bra är The Voice UK som i sin tredje säsong har fått ett rejält lyft då irriterande Danny O'Donoghue och Jessie J har bytts ut mot charmiga fullblodsproffsen Kylie Minogue och Kaiser Chiefs sångare Ricky Wilson. Den franska version av The Voice, The Voice: la plus belle voix, är en ny bekantskap för mig och min skolfranska är så där, men framträdandena talar ju som tur är för sig själva.
Så, nu över till veckans bästa klipp!

The Voice of Ireland

Kaoin Fitzpatrick: Made of Stone

Jag är svag för dessa folkiga hipster-röster. Att göra en Matt Corby-låt är numera lite formulär 1A, men görs det så här bra så förlåter jag det.

Jay Boland: All I Want

Jay vara nära att hamna i The X Factor UK- domaren och Westlifes manager, Louis Walsh, nya pojkband. Jag är glad att han kör solo. Detta grep tag i mig direkt.

Ciara Donelly: Lonely Boy

Jag tror att Ciara är en liten star in the making. Att göra en Black Keys-låt så till sin egen visar på artisteri. Tror hon kommer fortsätta överraska.

Jamie Hartigan: RIP Thomas

Åh, detta fick mig att lipa. Jamie rappar a capella en egenskriven låt om sin farbror som gick bort. Inte skitbra, men berörande. Blir spännande vad Westlife-Kian (!) kan göra med Jamie.

Chantelle McNulty: So Good To Me

Jag tyckte verkligen om det här då Chantelle gör en sorgsen electroballad av en av mina favoritdanslåtar från förra året. Trist att hon inte gick vidare.

Dagan Vickers: Love Me Again

Åh, vad jag älskar detta. Före detta kickboxaren Dagan har en sådan där knorrande djup whiskyröst som är gjord för att sjunga om krossade hjärtan och ensamma långa motorvägar.

American Idol

Jesse Roach: Do Ya

Jag gillar Jesses vibe och hon känns betydligt mer bad ass än alla de andra American Idol-deltagarna tillsammans.

Rachel Rolleri: Stay

Åh, älskar hennes röst. Den påminner mig om Joan Baez och det är inte dåligt. Jag tror hon kommer att gå långt.

David Luning: Hell

Åh, David är klart bäst i de två första programmen. Han är liksom bra på riktigt. Självklart tycker juryn att han gör för sorglig musik för tävlingen. För i helvete.

Ronald Reed: Eh… tja?

Well, en talangshow som American Idol skulle inte vara sig självt utan en knäpp deltagare. Jag vet inte om Ronald är påtänd eller bara flummig, men en drama queen är han åtminstone.

The Voice UK

Bob Blakeley: Cry Me a River

Jag älskar detta! Denna otroligt sympatiske 55-åring går all in med både storslagna gester och en kraftfull pipa. Så synd att han inte gick vidare.

Lee Glasson: Can't Get You Out of My Head

Det är risky att göra en Kylie Minogue-låt framför Kylie Minogue, men jag tycker att Lee gör en fantastisk version som både är känslosam och dramatisk.

Anna McLuckie: Get Lucky

Detta är nästan too much. Spelar annorlunda instrument? Check. Gör om en av senaste årets största hits? Check. Har ett coolt namn? Check. Är söt och charmig? Check. Kan sjunga fantastiskt? Check. Har miljontals YouTube-visningar redan? Check.

Sally Barker: Don't Let Me Be Missunderstood

Deltagare över 40 år har sällan någon vidare chans att gå långt i The Voice trots ett koncept som borde kunna leda till det motsatta. Hoppas Sally är ett undantag då hon sjunger som bara någon med en gammal själ kan.

Sophie May Williams: Time After Time

Jag tror att Sophie kan gå långt om hon spelar sina kort rätt. Hon har en skön Lana Del Rey-vibe och kan med rätt musikalisk berättelse bli farlig i tävlingen.

The Voice: la plus belle voix

Leila: Caravane

Jesus, detta är så Vanessa Paradis (hon ser ju dessutom ut som henne!) och jag älskar det.

Manon: Formidable

Hon påminner om Patricia Kaas till rösten och en rockig Amy Winehouse i stilen. Väldigt bra kombination.

Igit: Fever

En cool katt som de säger. Om John Mayer-dragen borstas bort och Igit skitar till låtvalen lite mer kan det bli riktigt bra.

Spleen: Toxic

Well, jag har aldrig hört Britney Spears låt tolkas på detta sätt förut. Nog sagt. Klippet går inte att bädda in, så se det här!

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Vem kan slå Tusse?

13 mars, 2021
Streamingtips

Ljuvliga High Fidelity lyckas både vara nutida & nostalgisk

12 mars, 2021
Intresseklubben Antecknar #78

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Outland och andra favoriter från 1981

12 mars, 2021
Recension

Säsong 2 av Jägarna på C More: förutsägbart & tråkigt men Lassgård briljerar

9 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel