Premiär

Trovärdiga och sympatiska människoporträtt i nya Outcast – men monstren svajar

Jag har tyvärr aldrig sett långköraren Supernatural – bortsett från första säsongen – men vill ändå tro att Robert Kirkmans nya tv-serie Outcast påminner om denna, fast lite mer mogen. Som ett väl lagrat Supernatural-vin.

Liksom Kirkmans The Walking Dead tar den sina monster på allvar och går »all in« för att skrämma tittaren. Något den lyckas sådär med.

Outkast är baserad på Kirkmans serieroman, med samma namn, och berättar den tragiskt läckra historien om Kyle och hans demoniska leverne, eller det att folk runt omkring honom tenderar att bli besatta mer frekvent än … ja, runt dig eller mig. Än så länge, efter första avsnittet, är det ännu lite oklart hur det här kommer att påverka handlingen. Men att Kyle fungerar som en slags demonmagnet känns ändå lite kul. Dock inte speciellt originellt. Det är lite Ash vs Evil Dead, minus humorn, över det hela.

Liksom Kirkmans The Walking Dead tar den sina monster på allvar och går »all in« för att skrämma tittaren. Något den lyckas sådär med. Vi har liksom sett besatta barn till leda vid det här laget, varför inte ett spädbarn eller djur? Jag kan alltså tycka att själva monsterdelen i denna monsterserie svajar mer än »skrajar«. Dessutom litar den lite för mycket på rycka-till-scener med hög chock-value. Som när huvudkaraktären slår skiten ur ovan nämnda unge, eller när det serveras mosade kackerlackor till frukost.

Därmed inte sagt att det är dåligt. Nej, det Outcast saknar i övernaturlig originalitet, tar den igen i trovärdiga och sympatiska människoporträtt. Som huvudpersonen Kyle och hans sorgliga hjälteliv, eller hjältelivets baksida. Kyles hela liv har nämligen cirkulerat kring demoner och att handskas med »de besatta«. Bland dessa hans egen mamma, perfekt affischnamn för BRIS, som drabbades av demoni när han var liten. I en rätt effektiv återblick får vi se när Kyles mamma låser in honom i garderoben för att få slå sönder köket ifred. Kanske en av fördelarna med att vara besatt?

Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om Outcast, men om den fortsätter i rätt riktning så kommer jag absolut fortsätta titta. Det vill säga, om de dämpar effekterna och stegrar karaktärerna och deras relationer till varandra. Det behövs mer balanserad skräck på tv.

Outcast har premiär på svenska Fox i kväll kl 21:55.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Mästerliga & modiga Dispatches from Elsewhere

14 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Falsk identitet – Kjell & Björn diskuterar

7 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel