Kommentar

Tröttsamt »alla män är skitstövlar«-tema i Better Things säsong 2

Aldrig har jag relaterat så till en mamma-karktär förut som jag gjorde Pamela Adlons i säsong 1 av Better Things. En fortsättning på detta såg jag fram emot med säsong  2, de så otroligt träffsäkert fångade mor- och dotterrelationer, inte bara mellan henne och barnen, utan också mellan Sam och hennes mamma. Dessa fick delvis ge vika för ett annat tema i säsong 2, nämligen all-men-are-bastards-temat, i vilket alla män beskrivs som skitstövlar, självhatande eller ska förlöjligas, och som jo, jag tycker är tröttsamt.

Det började i avsnitt 2 med mannen som Sam av någon anledning dejtade fastän hon uppenbarligen bara irriterade sig på honom och behandlade ganska illa. Baserat på säsong 1 verkade det helt ologiskt att Sam ens skulle ha en sådan relation. Hon verkade vara den som roade sig med lite casual sex-relationer som faktiskt mest var nöje utan några måsten. Jag kände helt enkelt inte igen henne. Syftet med historien verkade vara att hon offentligt skulle få skälla ut honom och samtidigt alla hans gelikar för hur otroligt självcentrerade och korkade de är, och det hela kändes ytterst malplacerat, elakt och helt olikt Sam. Jag noterar att detta avsnitt är skrivit enbart av Louis CK och inte tillsammans med Pamela Adlon som de andra.

Sam and good guy
Sam (Pamela Adlon) och den gode Robin (Henry Thomas).

Sen träffade Sam Robin som var världens snällaste och trevligaste man. Men efter att ha medgett att han gjort ett dumt antagande, att Sam skulle vilja dela rum med honom på deras weekend-resa, klandrar han sig själv så hårt att det blir besvärande att se. Det var som om han aldrig skulle kunna förlåta sig själv när han insåg vidden av sitt misstag. Även den gode mannen kommer till insikt om hur dålig han egentligen är. Annars var det inte något fel med denna storyline i sig. Tvärtom, Sams funderingar kring vad hon vill ha i en relation och hur hon hanterar denna insikt känns mycket mera som Sam än den tidigare historien. Det är fint skildrat och visar just på allas våra brister på ett nyanserat sätt.

Sams bror verkade vara något av en skitstövel också när Sam vill ha hjälp med deras mamma och sedan visade det sig att Sunnys f d man, Jeff, nu en av Sams vänner, som vi naturligt visste inte var världen bästa karl, var riktigt äckligt självgod. Det fanns väl dock hundra anledningar till att Sam inte skulle vilja vara med honom och där orden som lades i hans mun, »taste my dick«, kändes väl ändå inte riktigt som något Jeff skulle säga till sin före detta frus bästa väninna, men vad vet jag?

Jag saknade verkligen familjerelationerna i säsongens avsnitt. Det som berättades kändes reducerat till lustigheter i korta scener eller till jättescener som i Eulogy. Det nyanserade fick ge vika för haha-ögonblick och sentimentalitet.

Mansföraktet togs till nya nivåer när vi fick träffa Sams f d svärfar, som inte hade något resonligt över sig, men åtminstone skulle kunna sägas ge en förklaring till varför barnens far är en riktigt patetiskt typ, vilket i alla fall är något som kändes som samstämmigt med säsong 1. Det hade vi ju förstått av Sam att det fanns en anledning till att han var ute ur bilden när det gällde barnen och absolut ingen att lita på.

Sedan introducerades en morbror som framställdes som den perfekte mannen – varmhjärtad och omtänksam – som älskade syskonbarnbarnen. Det var bara det att han inte bemödat sig med att leta upp sin undanstoppade syster de senaste 50 åren…? Samtidigt framställdes kvinnorna som offer, till exempel Sam i relation till sin bror när hon bad om hjälp med mamman, och i avsnittet med svärfadern, när »du kommer ändå att betala (fortsatt underhåll till f d maken)« lades fram som sanningen. Inget var liksom något Sam själv kunde göra något åt, det bara var så.

Better things kids at beach
Duke (Olivia Edwards), Max (Mikey Madison) och Frankie (Hannah Alligood) som jag tyckte fick alldeles för lite tid i säsongen och användes för haha-ögonblick i stället för genuin drama.

Jag saknade verkligen familjerelationerna i säsongens avsnitt. Det som berättades kändes reducerat till lustigheter i korta scener eller till jättescener som i Eulogy. Det nyanserade fick ge vika för haha-ögonblick och sentimentalitet. Och visst, de korta scenerna innan introt var oftast roliga, men det var bara just det. Berättelsen fortsatte inte under avsnittet och denna relationsdel fick inte så mycket flyt och djup som i första säsongen. Det kändes som man mer försökte göra det till just roliga poänger snarare än att skapa de där realistiska scenerna och igenkännandets breda leenden under hela avsnitten.

Louis CK’s erkännande av sexuella trakasserier ger bara ännu mer fadd eftersmak till säsongen. Jag får en känsla av en man som så gärna vill visa sig hur god han är och därför skriver en »feministisk« serie om hur djävliga och patetiska män är för att liksom urskuldra sig, eller gottgöra.

Louis CK’s erkännande av sexuella trakasserier ger bara ännu mer fadd eftersmak till säsongen. Jag får en känsla av en man som så gärna vill visa sig hur god han är och därför skriver en »feministisk« serie om hur djävliga och patetiska män är för att liksom urskuldra sig, eller göra bot. Hans ursäkt till trakasserierna var ju inte mycket att komma med, vilket många uppmärksammade. Det handlade mycket om att han borde förstått hur kvinnor »beundrade« honom och vilken inverkan han hade på dem då. Snark, varför kan folk inte bara säga: »Jag är en idiot, jag ber alla jag har åsamkat smärta och obehag så hemskt mycket om ursäkt.« Punkt.

Sam season finale
Sam (Pamela Adlon) i säsongsfinalen som tillsammans med det första avsnittet var de som mest tog tag.

Med detta sagt så fanns det en hel del härliga scener i säsong två. Jag gillade avsnittet med Max med hennes vuxne pojkvän och Sams sätt att hantera detta, dvs att låta det spela ut och inte bli hysterisk som vore den traditionella reaktionen. Jag älskade slutet i avsnitt två då Sam tog sina barn till stranden. Man behöver inte tycka att en tjejhelg på lyxboende med sprit och flams är så himla roligt och givande. Det är inte »ofeministiskt« att i stället vilja vara tillsammans med sina barn, speciellt skulle jag vilja säga med barn i den åldern då samtal kan var otroligt givande eller att det faktiskt är mysigt att bara vara tillsammans och va’.

Pappans svek och Sams egen smärta över detta skapar fina scener, i det fina sista avsnittet, som visar vad en familj är. Men överlag är jag lite besviken, i stället för en fortsatt genuin berättelse om en mammas val och vedermödor, blev det en krystad historia om mäns alla tillkortakommanden. Och visst kan man göra en serie om det på ett smart och intressant sätt men det var varken vad jag fick eller förväntade mig när jag satte mig vid skärmen den här gången. De blir en säsong 3 av Better Things, utan Louis CK får man förmoda, och det ska bli spännande och se vad Adlon hittar på då.

Båda säsongerna av Better Things finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel