Premiärrecension

Transparent fortsätter utvecklas – och så spännande med en serieskapare som ändrar sig!

Ett ständigt återkommande namn i twitterflödet den senaste tiden är Jill Soloway – skaparen av magnifika Transparent - som hos diverse nöjessajter pratat om feminism och intersektionalitet samt att konfrontera privilegium och diskussionen kring ras i nya säsongen.

Jill Soloway säger numera att hon aldrig igen skulle kunna, och att ingen längre borde, låta en cis-man spela rollen av en transkvinna. Tänk ändå vad snabbt saker kan förändras och hur mycket tv faktiskt kan påverka!

För andra året i rad vann hon också häromveckan välförtjänt en Emmy för bästa regi av en komediserie. Transparent vann redan 2015, som första streamingkanalproducerade serie, en Golden Globe för bästa komedi och satte Amazon på kvalitets-tv-kartan. Och Soloway är förhoppningsvis redan på gång med sin nästa serie för Amazon – om pilotavsnittet av I Love Dick, som släpptes på Amazon den 18 augusti, får klartecken för en hel säsong.

Ryktet säger dock att manusrummet redan är i full produktion. I Love Dick bygger på Chris Krause semi-självbiografiska roman från 1997, som fick svensk översättning så sent som i våras och då blev en stor kultursidessnackis, och handlar om en gift kvinna som blir kär i, eller snarare besatt av, en professor och skriver med makens goda minne brev till honom, som han i sin tur aldrig besvarar.

Vad jag gillar allra bäst är hur kvinnorna representeras – de får vara »fula«, vanliga, nakna och ha sexuella begär, helt reservationslöst och helt utifrån deras eget perspektiv.

Viaplay släpper avsnitten av de nya säsongen av Transparent ett och ett, och har nu tillgängliggjort de första två. Den utspelar sig som bekant kring familjen Pfefferman och började med pappa Morton kom ut som Maura (Jeffrey Tambor) och blev allas moppa. »When a person transitions everyone around that person transitions too«, sägs det, och sällan har man väl sätt en samling vuxna barn så förvirrade och gränslösa i sitt sökande efter något slags nytt jag. Och visst kändes det som om Maura var den som hade läget under kontroll. Hon hade tagit ett beslut, hon hade tagit ett steg ut i det okända och överlevt. Hon var lugn och lättad och relativt nöjd och tillfreds, medan barnen samtidigt som de var otroligt stöttande, famlade handlöst. För mamma Shelly, som faktiskt visste hur det låg till, blev det ingen chock och för henne handlar det mer om en långsam förändring. Det är hon som drar in rabbinen Raquel i familjen som blir någon slags stöttepelare de andra i familjen kan luta sig mot. Det här skrev sedan Magnus Blomdahl om säsong 2.

I nya säsongen får jag känslan av att de som tidigare var de mer stoiska är de som nu råkar i kris, och de som har varit mest utagerande har hittat något slags lugn. Inte minst verkar det vara Mauras tur att med stora kliv leta vidare efter sig själv. Plötsligt känner hon att allt hon har – att ha blivit accepterad, blivit del av en community, hittat nya vänner och och älskare – inte längre är tillräckligt. Hon får en panikattack och är i sitt omtöcknande tillstånd otillfredsställd med allt.

Tambor vann sin andra Emmy för rollen som Maura i år och har verkligen utomordentligt gestaltat denna kvinna som man så totalt känner för, och så gärna vill följa och fortsätta lära känna. Soloway säger dock numera (hos Vulture) att hon aldrig igen skulle kunna, och att ingen längre borde, låta en cis-man spela rollen av en transkvinna. Tänk ändå vad snabbt saker kan förändras och hur mycket tv faktiskt kan påverka!

En anledning till att jag älskar Soloways Transparent förklaras mycket bra av henne själv i en tidigare Vulture artikel från inspelningarna av just I Love Dick i Texas: »I only want to write about somewhat unlikable Jewish women having really inappropriate ideas about life and sex.« Jag älskar hur kvinnorna representeras – de får vara »fula«, vanliga, nakna och ha sexuella begär, helt reservationslöst och helt utifrån deras eget perspektiv. Det gäller alla, men allra mest Sarah som nu hittat lugnet och tillfredsställelsen i S&M. Trots att hon är asjobbig, självcentrerad och allmänt svår att tycka om så lyckas Amy Landecker som spelar henne beröra mig på djupet.

Sarah och Ali verkar vara mer tillfreds i nya säsongen och är inte så otroligt rastlösa längre, de har hittat någon form av platå att vila på. Sarah och ex-maken har bestämt sig för att leva som en familj igen, även om de sexuella behoven öppet tillfredsställs någon annanstans. Ali verkar vara på rätt plats med sin lärartjänst på universitet, där hon kan argumentera med uppskattande elever. Roligt är hur hon i sin nya roll i stället för att vara den provokativa blir den mottagande, till exempel av sexuella experiment (jo, plötsligt är Ali den passiva) och intellektuella resonemang. Vi får se om detta är något som varar.

160815_TV_i-love-dick.jpg.CROP.promo-xlarge2Raquel som i två säsonger varit den stöttande och förstående verkar först falla handlöst efter uppbrottet med Josh och barnet som inte blev. Hon har dock sin religion till hjälp, vilket är något som också Sarah – om än på ett extremt trubbigt sätt – vill utforska den här säsongen.

Kathryn Hahn, som spelar Raquel, är också Chris i Soloways I Love Dick. Jag gillar hur Hahn här får vara den extroverta och expressiva, den osäkra och lite neurotiska kvinnan som jag inte sett henne spela tidigare. I Love Dick utspelar sig i Marta, Texas, och man känner hur det kryper i en när mötet med den lilla staden får henne att känna sig förvirrad och okomfortabel och på alldeles fel ställe. Inte är det konstigt att Chris får upp ögonen för Dick när han dyker upp som en ståtlig cowboy på hästryggen i den varma, dammiga sydstatsstaden. Det var länge sedan jag såg Kevin Bacon (Dick) på skärmen och aldrig trodde jag väl att jag skulle uppfatta honom som karsimatisk och attraktiv. Men jo, Bacon är alldeles utmärkt i rollen, både som tystlåten och tillbakadragen professor vid den större tillställningen och sedan som den rättframme och provocerande sanningssägaren som han vid middagsbordet omvandlas till. Jag hoppas verkligen på en fortsättning.

Uppdatering 27 september: Variety meddelar att Amazon nu har beställt en första säsong, oklart hur många avsnitt, av  I Love Dick med premiär 2017.

Transparent finns på Viaplay och nya avsnitt görs tillgängliga lördagar. Pilotavsnittet av I Love Dick finns gratis på Amazon.

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar vilken mästare han är med säsong 3 av Netflix Easy

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019
Streamingtips

Passa på! Se Ronja Rövardotter-serien på SVT Play

18 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

18 maj, 2019
Recension

Premiär! John Wick missar målet – trots alla headshots

17 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel