TVdags-krönikan, 5 maj

Träna med SVT Flow – Svett & Etikett är ju lysande

Träning (av engelska train 'träna'; 'släpa', av franska traîner 'släpa', 'dra', ytterst av latin tra´ho 'dra'), inom idrott aktivitet som syftar till att öka den fysiska prestationsförmågan. – NE

När jag hör ordet »träning« så förknippar jag det med att göra någonting som jag inte är bra på, troligen inte ens vill göra, för att bli bättre på det. Ja, jag kanske förväxlar det med ordet »öva«, men i mitt huvud har de muterats ihop till en jobbig, oskön massa.

»Du har väl några års styrketräning framför dig, om vi ska vara riktigt ärliga.«

Badsäsongen närmar sig (och glassäsongen likaså). Frågan är nu vilken stig jag ska ta: Glass eller träning? Det är där Svett & Etikett kommer in i bilden. I programserien ska programledaren Kalle Zackari Wahlström pröva åtta olika träningsformer: Löpning, strongman, yoga, crossfit, dans, classic body building, MMA och militärmarsch.

I vinjetten till programmet förklarar Kalle programidén: »Jag vill visa er att kroppen klarar mycket mer än man tror, att det är härligt när det är jobbigt och att träning tillhör alla, inte bara de där tråkmånsarna i snabba, glansiga tajts.«

Black ops-träningJag har tidigare i princip koketterat med att det enda som (nyligen) har fått mig intresserad av träning är Homeland-avsnittet där Brody kom i form med black ops-teamet i säsong 3, avsnitt 9. (Läs Kjells text här.) Men Kalles ord som väcker träningslustan den här gången är att han tränar »för att orka mer liv«. Att träna för att »orka mer liv« låter faktiskt inte som en helt dum idé.

När jag ser att träningsformen han ska pröva i första avsnittet är classic bodybuilding så känner jag mig grymt skeptisk. Överlevnadsinstinkten säger åt mig att hoppa på avsnitt två (yoga) direkt. Men jag gör inte det och det är tur för underhållningsvärdet i första avsnittet är högt. Jag lovar!

Avsnittscoach är body fitness-experten Helene Ahlson (Ice i Gladiatorerna). Hon är inte jätteimpad av Kalles muskelmassa. »Du har väl några års styrketräning framför dig, om vi ska vara riktigt ärliga.« Kalles kroppsfettprocent är 7.6. Helene vill ha ned siffran till fyra och »peppar« med orden: »Den här veckan kommer att bli jättetuff, det kommer att bli ett helvete – men sista veckan kommer att bli ännu värre.« Efter den kommentaren är det dags för Kalle att prova ut poseringsbyxor som – som vi väl alla vet? – »är typ en minivariant av speedos«.

Kalle är en naturbegåvning framför kameran men seriens äss är hans fru Brita Zackari, som kommenterar träningsformen han provar på och hur den förändrar Kalle.

När Kalle pratar låter han som Erik Haag. De är bröder så det är inte så konstigt men det är lite ovant att höra Erik Haag men se en annan kille i bild. Jag vande mig efter några minuter. Efter att ha sett de två första avsnitten gillar jag verkligen Kalles naturbegåvning framför kameran men seriens äss i rockärmen är hans fru Brita Zackari, som kommenterar träningsformen han provar på och hur den förändrar Kalle:

Brita: »Du får ju inte så mycket näring till hjärnan, antar jag, varför du faktiskt kanske är lite … långsammare än vanligt.«
Kalle: »Jag är superseg i huvudet.«
Brita: »Vi var på bio i går och Kalle fattade inte handlingen. För Kalles son och för mig var det solklart. Kalle var arg efteråt för han tyckte att den var så himla krånglig.«
Producenten: »Vad var det för film?«
Brita: »Thor…«
Kalle: »…två!«

Det enda problemet jag har med programidén är att jag hellre skulle vilja se Kalle träna det som han vill träna. En solklar säsong två.

Svett & Etikett sänds på SVT Flow och planeras komma på SVT i slutet av maj.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel