Degrell & Kjellin spanar in & spånar kring höstens tv-trailers

Trailerkoll 2: Gracepoint & Selfie

Gracepoint (Fox, premiär 2 oktober)

Martin: Det här är alltså en amerikansk remake på brittiska krimin Broadchurch, som jag faktiskt inte har sett en minut av och därför tar mig an med försiktig nyfikenhet.

Serien utspelas i en liten mysig kuststad där allt är glass och ballonger, total harmoni och oj vad trevligt vi har det. Men då kommer mörkret till stan! Och sådär 30, 40 sekunder in i trailern känns det som att det lika gärna kunde varit nån Stephen King-aktig skräck men det verkar bara vara en helt vanlig mördare. Typiskt!

Anna Gunn dyker upp i sin första (?) stora roll sedan Breaking Bad, och hon är ju bra. Sen spelar David Tennant intressant nog den manliga huvudrollen även här, han var ju the main dude i Broadchurch också. Plus: Nick Nolte som… Nick Nolte?!

Fox kallar serien för »a ten-part mystery event«, vilket kanske är varning till ovana amerikanska tittare att nej, den här kommer inte hålla på i all evighet, det är tio avsnitt och sen är det slut, British-style?

Stör mig på ett par saker i trailern, och nu låter jag helt känslokall men det här med mamman som letar efter sitt barn och blir mer och mer orolig, hur många gånger ska vi behöva se den scenen? Dessutom: någon borde införa förbud mot Inception-liknande brööl-bassdrops i varenda jävla trailer.

Ida: Nämen… Nu har det ju bara gått för långt med amerikanernas oförmåga att titta på något som inte är amerikanskt! Är det så hopplöst svårt för dem att förstå brittisk engelska? Är det så plågsamt att se en pittoresk engelsk by i stället för en pittoresk amerikansk dito? Att döma av trailern är det exakt. Samma. Sak. Ner till varje bildruta – mamman som förtvivlat försöker få tag på sin son i telefon på ett barn-jippo, springer på bilväg, måste hållas tillbaka på stranden av poliser…

Du undrar »hur många gånger ska vi behöva se den scenen« och tja, precis den scenen ned till varje oroligt »Danny, please pick up!« får vi alltså se igen i Gracepoint. Dubbel förvirring då David Tennant repriserar exakt samma roll, som polisen som leder utredningen? Bara lite annan accent och an aning annorlunda frisyr!

Ja vad kan jag säga, Broadchurch var jättebra och hemsk så det är säkert Gracepoint också. Jag känner bara ett stort varför?

Selfie (ABC, premiär 30 september)

Ida:  »HASHTAG OMG!!!«

Hur fan gick diskussionerna till kring den här serien?

»Vi tar en jättesjälvupptagen utseendefixerad sån där typisk sociala medier-brud som postar selfies och som pratar korkat «like…eh like hashtag awesome", och sedan får hon göra bort sig och ångra sitt tomma liv, och sen träffar hon en jättesmart kille som lär henne se mindre slampig ut och prata mer korrekt, men hon i sin tur som egentligen är smart och bara självupptagen på grund av nörd på högstadiet, lär den tillknäppte mannen att leva och trilla i vattenpölar och lossa på slipsen och carpe diem!

Blink blink, hon heter Eliza Dooley och han heter Henry Higgs så den som fattar att det är en My Fair Lady-historia, hurra för er, men i själva verket föraktar vi vår publik och är säkra på att de inte hajar referensen!"

Skaparna av serien tror säkert att de är moderna men det känns så o-er-hört sunkigt. De har till och med en Pretty Woman-scen där Eliza öppnar dörren, med sin nya, »smakfulla« look (inget slampsmink!) och Henry ser hur snygg hon är, nu när hon är mer natuuurlig. Ska man behöva uthärda en sådan scen 2014?!

Selfie-skaparna lyckas att i samma historia få med både den grövsta sortens mansplaining och Manic Pixie Dream Girl-stereotypen. Grattis till höstens sämsta idé!

Martin: Haha, jag hatälskar den här typen av buzzwordgenererade serier! Alltså, det finns inte en chans att jag kommer att titta på det här, men jag tycker nästan det finns något rörande över hur någon i Hollywood – jag föreställer mig en medelålders executive-pappa med hästsvans – som desperat vill vara nere med kidsen och beställer en serie som inte bara är helt tondöv utan dessutom underbart inaktuell redan innan den visas! Föreställ dig hur den kommer att framstå om tio år! Kulturhistoriker kommer att skriva avhandlingar om den!

Jag föreställer mig en medelålders executive-pappa med hästsvans som desperat vill vara nere med kidsen och beställer en serie som inte bara är helt tondöv utan dessutom underbart inaktuell redan innan den visas!

Pitchen torde väl vara något i stil med »en Pygmalion för millenials« eller nåt. För precis som du säger är ju inte historien direkt ny. Klassiskt high concept-tänkande dock – en etablerad premiss i ny cool skrud för insta-generationen!

Jag skrattade inte en enda gång under trailern, men den här »knasroliga« romantiska scenen i regnet mot slutet, hur kan man ens göra en sån scen i dag? Det såg ut som en parodi på sig själv.

En sån här serie kan antingen bli nedlagd inom tre avsnitt eller få ett bisarrt evighetsliv och plöja på i 800 säsonger. Jag tror på det förra scenariot.

Ida: Var tvungen att kolla upp nu vem som låg bakom den här trötta smörjan, förväntade mig som du »en medelålders executive-pappa med hästsvans« och döm om min förvåning när jag läser att skaparen, och författaren av piloten, är Emily Kapnek?! En ung-ish kvinna som gjorde Suburgatory och var »consulting producer« för Parks and Recreation?! Jag är mållös.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel