TVdags listar tv- och filmåret 2016

Tora Liliedahl rankar årets mest minnesvärda tv-scener

Då var det dags igen att lista de scener som kramat om mitt hjärta lite extra mycket i år, ibland för att de är vackra, ibland nostalgiska, sorgliga eller helt enkelt brutala på olika sätt. I vilket fall har de lämnat efter sig en känsla som inte försvunnit på ett tag. Som vanligt bygger listan på de serier jag prioriterat i år och det verkar tveklöst så att jag har en faiblesse för serier med kvinnliga huvudroller, såriga familjerelationer och nyckfulla tonårsdöttrar.

Vissa av mina favoritserier kommer inte med på den här listan i år heller, till exempel Halt and Catch Fire och Jane the Virgin. Några fantastiska episoder har jag nämnt i tidigare texter då de svidit så att jag tvunget behövt skriva om dem direkt – hit hör även de av sina föräldrar så förfärligt tilltygade bröderna i Empire eller den så fenomenala femte säsongen av Girls som ändå inte hade någon scen som kom med på listan. Istället är det dessa nio scener som kvalade in:

9. Gilmore Girls: Höst – Rory, Dean och majsstärkelsen

OK, jag börjar med en som så väl tillfredsställde min egen crush på Jared Padalecki och mig som som #TeamDean. Gilmore Girls återkomst var inte lyckad på alla sätt och vis, men jag tyckte ändå den hade intressanta om än inte alltid så väl berättade historier om de tre kvinnorna. Gästinhoppen var också av skiftande fantasifullhet, men ett som var kort men till 100 procent lyckosamt i egenskap av att vara trovärdigt, en perfekt hyllning till orginalserien och med bästa replikskiftet, var när långa, snygga Dean stöter på Rory i den lilla matbutiken där flera av deras söta, tafatta möten utspelat sig. Dean, nu lyckligt gift med en hord barn, på besök hos sina föräldrar, får höra Rory konstatera att han var den perfekta första pojkvännen och med majsstärkelsen i Rorys hand blev det en perfekt avslutning för de två.

8. The Girlfriend Experience (S01E04) – Christine, David och suddiga gränser

Christine and DavidThe Girlfriend Experience är en av mina absoluta favoritserier i år och i avsnitt fyra brände det till ordentligt när chefen på juristfirman efter en tillställning ville bjuda Christine, juridik-praktikanten, på en öl i övernattningslägenheten och situationen plötsligt blev kusligt lik den som uppstår när Chelsea, den perfekta flickvännen, träffar någon av sina äldre, välsituerade kunder. Gränserna mellan de olika världar och roller som Christine har skapat blev tvärt väldigt suddiga.

7. Grace and Frankie (S02E02) – Grace, Frankie och sorgen

gf_ep202_mm_072815_1230_r_comp_1
När Grace och Frankie motvilligt sig an uppgiften att hämta lite av Sols saker i det hem som Grace och Robert delade i många år. Grace är upprörd över oestetiska möbleringen och Frankie över att hon vet exakt var Sol har allting för han är så hopplöst förutsägbar. Båda känner sig på ett vis så hemma där, men det blir ändå så uppenbart att de är gäster eller snarare inkräktare där och plötsligt när de sitter där i soffan sticker den till ordentligt den där sorgen, som trots allt finns kvar, över att ha blivit lämnade och att Robert och Sol nu faktiskt är ett gift par.

6. Better Things (S01E07) – Sam, Max och den föråldrade verktygslådan

Max
Mitt favoritögonblick i denna underbara mor-och-döttrar serie i slice-of-life format skulle i stort sett kunna vara vilket som helst med Sam och hennes äldsta barn, tonårsdottern Max, med alla dessa omväxlade typiska konflikter och fina ögonblick. Men den bästa är nog då Max hjärta krossats av en pojkvän och Sam, efter att ha sett minen hos Max när hon föreslår att hon ska följa med småsyskonen på deras trick or treat, inser att hon inte längre har rätt verktyg för att trösta den snart vuxna dottern. Som tur är det en sån kväll när småsyskonen struntar i storasysters argsinta skrik och sluter upp kring henne och för en gångs skull är det alldeles hälsosamma familjerelationer som värmer upp min tv-skärm.

5. The Americans (S04E04) – Nina och döden

640
Hela säsong 4 var fantastiskt fängslande och fullt med lågmält spännande scener, men det är svårt att inte allra mest minnas Ninas kallblodiga avrättning. Även om jag visste att den skulle komma, så blev det det en chock hur otäckt snabb, rutinmässig och organiserad den var.

4. Casual (S02E12) – Laura, Spencer och döden som inte blev

Laura and Spencer
Åh, dessa förvirrade tankar som kan snurra runt i en tonårings huvud. Var det så att Laura och Spencers lättsinniga och något morbida sätt att ta tillvara på hans sista tid, var något som också gav henne mening på ett annat sätt? Lite brutal blir insikten om vad hon känner – besvikelse är nog det rätta ordet – när hon ligger där i sängen och lyssnar medan Spencer gör upp framtida planer efter att berättat att den senaste behandlingen mot hans cancer fungerar och att han inte längre är dödsdömd.

3. This Is Us (S01E07) – Randall, brodern och de magiska orden

THIS IS US -- "The Trip" Episode 109 -- Pictured: Sterling K. Brown as Randall -- (Photo by: Ron Batzdorff/NBC)
Två bröder som aldrig kommit överens, där båda alltid känt att den andre fått något som den andre inte fick. Allt bråk och svartsjuka under uppväxten som de nu som vuxna försöker att inte låtsas om, men vars spår naturligtvis sitter kvar och vars känslor någon gång måste pysa över. Det gör de mitt på Time Square om jag minns rätt, då Randall ändå får höra något han alltid längtat efter, men aldrig hört förut. När han senare erkänner detta för brodern, vad orden betydde för honom, »You claimed me. You have never done that before«, så stannar hjärtat upp en liten stund.

2.  The People vs O.J Simpson: American Crime Story (S01E06) – Marcia, media och den där frisyren

peoplevojsimpson-marciamarciamarcia
Avsnittet Marcia, Marica, Marcia kunde inte porträtterat sexismen mot Marcia Clark på ett ypperligare sätt, och det kommer utan tvekan överst på min lista av årets avsnitt. När Marcia skrider in i rättssalen med nyklippt frisyr kan man riktigt känna hur allas blickar riktas på hennes hår och man vill liksom huka tillsammans med henne för att slippa dem. Det är så otroligt förnedrande och man kan inte annat än förundras över hur det överhuvudtaget är möjligt att en permanent kan få en sådan huvudroll i en mordrättegång.

1. Transparent (S03E10) – »To Shell and back«

Det blev ytterligare en fenomenal säsong när Transparent utforskade vad det betyder att vara fri och äntligen, äntligen, i allra sista scenen fick Shelly stå i rampljuset. I tre säsonger har allt handlat om hennes före detta och deras förvirrade, gränslösa barn. Shelly har varit den stöttande, den praktiska och den lite förlöjligade, den som ingen av hennes självcentrerade familjemedlemmar speciellt lagt märke till eller lyssnat på. Nu får hon äntligen möjlighet att deklarera att om de vill lyssna på hennes historia, som vi också lärt oss mer om i säsong tre, så får de komma till kryssningsbåtens lounge. När det är hennes tur att skina på scenen, med enmans-showen »To Shell and back«, sjungandes Alanis Morisettes Hand In My Pocket, så kniper det till riktigt, riktigt hårt i hjärttrakten.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2016. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Jaaa! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar (nästan) alla filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel