TVdags listar film- och tv-året 2015

Tora Liliedahl rankar årets mest minnesvärda tv-scener

Jane the Virgin och Halt and Catch Fire är några av de bästa serier jag någonsin sett och Orphan Black, Transparent och Togetherness är också favoriter i år, men när jag snabbt tänker tillbaka på de scener som fått mig att hålla andan några sekunder för länge, så var det ytterligare några serier som dök upp i huvudet, också de favoriter naturligtvis. Här listar jag några scener som fick mig att kippa efter luft, utifrån det axplock av serier jag prioriterat i år.

7. Pretty Little Liars: A (6x10)

Pretty Little LiarsNär figuren i den svarta hoodien vände sig om och äntligen visade ansiktet och vi efter fem och en halv säsong fick se vem A är (även om döttrarna och jag klämt dessa säsonger på ett år istället för ordinarie fem). Efter att ha retat oss med alla dessa villospår och nästan-tillfällen som ledde till ingenting var den eviga väntan äntligen slut. Det blev dags att ta ett djupt andetag, njuta och tänka tillbaka och se om allting stämde. Det var ju definitivt smart och fyndigt, även om det inte var en jätteöverraskning, hen hade ju onekligen varit misstänkt.

6. Empire: André (1x08)

Empire AndréNär jag plötsligt förstår och tycker så vansinnigt synd om den person jag föraktade mest. Det var det som hände när äldste brodern André, med nattsvart blick, står och tittar på när resten av familjen står i studion, lattjar, har roligt och spelar in en sång tillsammans, som ska användas för att lansera familjeföretaget som aktiebolag. »I’m the most blessed man in this world. I’ve got the most talented family« kläcker Lucious ur sig till råga på allt, som för att bekräfta att André inte på något sätt är en fullfjädrad medlem av denna musikaliska familj.

5. Modus: Hallen (1x06)

remote.jpg.ashxInget är ju direkt vanligare än att den kvinnliga och manliga huvudpersonen attraherar varandra, även i deckare, och att de förr eller senare får ihop det. Men spänningen under bilresorna, Ingvars sorgsna gestalt och de där hundögonen och sen Inger Johannes smått tafatta besök att bjuda in och ta fram vinflaskan, aldrig har jag shippat ett svenskt par så. När de till sist befinner sig där i hallen så var det bara hett.

4. Veep: Gary (4x02)

east-wing-gary-is-selinas-calendar-google-and-wilson-the-volleyballNär evigt hunsade, ignorerade och beundrande Gary för första gången får nog av att bli förödmjukad och skäller ut Selina efter noter. Ansiktet när han ryter »I’m fucking everything to you« och hur de sen båda snabbt inser att de gått för långt och genast backar tillbaka positionerna för att snabbt återgå till det normala.

3. Nashville: Örfilen (3x15)

NAshvilleNär Rayna efter 15 år äntligen vågar låta minnena av missbruk, aggressivitet, sorg och opålitlighet förpassas till historien och tro att hon och Deacon kan skapa nåt sunt och vackert tillsammans, så berättar Deacon att han har cancer. Skräcken och ångern i hennes ögon när hon inser att hon är för sent ute. När örfilen smäller mot kinden innan hon snabbt tar sig samman. Först väntar vi i nästan tre säsonger på att de ska bli tillsammans och sedan denna smärta. Sorgligt och outhärdligt!

2. Catastrophe: Klassrummet (1x04)

Catastrophe_211114_EDM4949.jpgAvsnitt 4 är som jag tidigare skrivit ett av det bästa avsnitt jag sett nånsin och den här scenen slog ner hårdast. Sharon kräks i klassrummet och en stackars elev befinner sig på första parkett. Jag ville skratta men sen allra mest trösta, för ur munnen på Sharon sprutade helt enkelt all den frustration, stress och rädsla som man kan känna när man är gravid och som Sharon helt rimligt kände efter de oroliga, oklara och ibland även okänsligt framförda besked hon fick. Sen var det något med pojken i klassrummet som kanske undermedvetet förstod nåt av detta. Han såg inte förskräckt eller äcklad ut som han nog borde, utan snarare bara helt ställd, som om han blivit duschad av just de känslorna och inte av gammal uppkräkt mat.

1. The Americans: Paige (3x10)

normal_scnet_theamericans3x10_2926När Paige äntligen har fått reda på allt om sina föräldrar och deras kall. Samma kväll kommer den goda grannen, Philips bästa vän helt enkelt, in och gör dem sällskap vid middagsbordet som så många gånger förr. Men från och med i dag ser världen helt annorlunda ut för Paige och inget beskriver det bättre än hur hon ser middagsaktiviteten med helt nya ögon. Mamma och pappa är ryska spioner och grannen Stan är FBI-agent. Paige kan inte ta blicken från Stan och Philip vässar kökskniven i bakgrunden. Jag glömde helt bort att andas.

Er tur, vilka scener tog andan ur er?

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2015. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel