TVdags listar film- och tv-året 2018

Tora Liliedahl listar årets 10 bästa tv-ögonblick

Det måste onekligen ha varit ett fantastiskt tv-år för det finns så många magiska stunder att trycka in på den här listan och det är inte bara dramatiska scener. De trängs med de komiska, romantiska, musikaliska, elektriska, vackra, sorgsna och uppgivna ögonblick som stannade kvar hos mig längre än alla andra.

10. Jane the Virgin – #TeamRafael

Ok, det såg inte riktigt ut såhär i »verklighetens« Jane the Virgin, men nog var det magiskt också med den sexiga lekfullheten i soffan innan Jane beslöt sig för att känslorna för Rafael faktiskt fanns där och det två äntligen blir ett par igen.

Jane the Virgin #TeamRafaelSå som skaparen Jennie Snyder Urman leker med det latinamerikanska telenovela-konceptet med all dess dramatik, romantik och galna händelser, samtidigt som hon låter karaktärerna bottna i känslor som känns äkta, vardagliga och verkliga, är helt enkelt genialt.

9. The Cry – andra avsnittets avslutande knockout

Den unga mamman har svårt att knyta an till sin skrikande lilla son och maken visar inte alltid full förståelse för hennes svårigheter fullt upptagen av jobb och kommande vårdnadstvist som han är. När familjen åker till Australien försvinner den fyra månader gamla bebisen.

The Cry slutet av ep 2The Cry berättar sitt kusligt psykologiska drama om föräldraskapet prövningar genom att hoppa fram och tillbaka i tiden vilket tvingar tittaren att lägga pussel. Den här serien gör ont och pusselbiten som ges i andra avsnittets slut slår ut dig på knock-out.

8. Vår tid är nu – dedikationen till Peter

Historien med Peter och Suzanne är något av det finaste som skrivits och spelats och jag har lidit med Peter ända sedan hon försvann. Det var som om Peter dog lite grand då. Han blev hård och tryckte undan sina känslor, blev en person som helt enkelt inte ville känna något längre.

VTÄN 5När Nina där på bron nämnde Suzannes namn, som någon som såg Peter som allt igenom god, var det något som rörde sig därinne hos honom ändå och det blev gåshud när de två äntligen träffades igen. Dedikationen i boken var det som berörde allra mest. Suzanne kände att hon var tvungen att lämna honom, men det betydde inte att tiden med honom inte hade betytt allt.

7. Timeless – magin mellan Lucy Preston och Garcia Flynn

Tyvärr gjorde man inte den elektricitet, dragningskraft och kärlek mellan Lucy och Flynn som man byggt upp under säsong 2 rättvisa i den två avsnitt långa extra seriefinalen, men det hindrar inte att varje scen med Flynn och Lucy fram tills dess var magi.

Timeless GarcyFör oss som lätt förtrollas av Goran Visnjic var det ingen överraskning att skurken, mördaren, motståndaren Flynn skulle visa sig ha en annan sida, och en annan agenda, och att den uppenbart mjukare, mer omtänksamme och magnetiske kollegan blir den Lucy allra helst söker tröst hos i The King of Delta Blues.

6. X-Files – Scully och Mulder inser att William lever

Jag är en sucker för historier med saknade barn och älskade när X-files äntligen introducerade Scully och Mulders nu tonåriga son. Två flickor, som har knivhuggit varandra under premissen att de har bekämpat ett monster, Ghouli, visar sig både vara flickvänner till en Jackson Van de Kamp. När Mulder och Scully kommer dit för att utreda har både pojken, som de inser är William, och adoptivföräldrarna blivit skjutna till döds.

X-files Scully and WilliamSorgen över sonen hon aldrig lärde känna och ångesten över om det verkligen var det rätta att lämna bort honom lindras när hon och Mulder inser att den vänlige asiatiske mannen Scully pratat med flera gånger – »You seem like a nice person. I wish I could know you better.« – i själva verket är William, som har förmågan att projicera bilder i människors hjärnor och inte alls har dött. Övervakningskameran går inte att lura.

5. Sorry For Your Loss – sjutton ohörda meddelanden

Sorry For Your Loss fångar sorgens krassa verklighet i berättelsen om Leigh som efter att plötsligt ha förlorat sin make flyttar in till mamma och syster och kämpar vidare med vardagen och förväntningarna från omgivningen att hon efter de tre månader som gått ska vara sig själv igen.

Sorry for your loss 17 unheard messagesI femte avsnittets tillbakablickar får vi en insiktsfull inblick i makens kamp mot depression samtidigt som Leigh kämpar med att komma på hans kod till telefonen. Efter att till sist lyckats och fått höra de sista meddelandena som svågern lämnat till sin bror är både hon och jag i fullständigt emotionellt uppror.

4. The Letdown – när bokvalet inte riktigt håller

En komedi-favorit i år, är The Letdown, skapad av Alison Bell, som spelar Audrey som när barnet är några månader gammal bestämmer sig för att gå med i en mammagrupp. Där styr en något karsk ledare gruppen med mest mammor som alla först verkar vara väsensskilda från Audrey i sin syn på och erfarenhet av föräldralivet.

The Letdown FrankensteinSom vanligt försenad rusar Audrey in till mammagruppen för att lyssna på de andra föräldrarnas bokfavoriter, men hon börjar vrida på sig mer och mer i stolen när hon inser att hon inte riktigt läst vilken typ av böcker det var tänkt att prata om – vilka att-få-barn/bli-förälder-böcker de andra mammorna har haft allra mest nytta av – innan det är dags för henne att visa upp sitt eget val: »It’s not entirely off topic. It’s a cautionary tale about creating a monster.«

3. The Americans – när Philip innerligt hatar giget som spion

I årets bästa serie finns det mängder av fantastiska, chockerande, känslofyllda ögonblick. Familjen Jennings oundvikliga konfrontation med Stan i garaget var ett, när Philip och Elizabeth är på väg att rulla över gränsen till Kanada och inser att Paige klivit av tåget är ett annat. Men jag väljer en annan som min absoluta favorit, kanske för att det är just äktenskapsdramat som fascinerar mig allra mest.

am3I avsnitt 5, The Great Patriotic War, inbjuder Elizabeth till sex i ett vad som verkar vara ett genuint försök till sällsynt närhet, för att nästa morgon be en glad och upprymd Philip om att använda Kimmy till att skaffa nödvändig information. Det är möjligt att Philip inte greppar precis då hur fullständigt manipulerad han blev av sin fru, men när han för att kunna genomföra operationen för första gången har sex med den unga, dock inte längre minderåriga Kimmy, har i alla fall poletten helt fallit ner. Det han gör mot henne nu, är precis vad Elizabeth gjorde mot honom och han ser inte direkt ut att njuta av det, om vi säger så. Äktenskapet har aldrig varit kallare och giget som spion, även som nu när det är tillfälligt, har Philip aldrig hatat mer innerligt.

2. Pose - Pray Tell (Bill Porter) sjunger Donny Hathaway

Ryan Murphys underbara Pose tog oss till New Yorks trans- och gay-värld 1987 med tillhörande AIDS-tragedier, skriande diskriminering samt den glittriga ballroom-scenen. Det är ett känsloladdat melodram vi får serverat som så skickligt ger karaktärerna liv, värme och djup. Man fokuserar på det väsentliga och sakta, men otroligt effektivt, skapas ett fängslande lapptäcke av historier, personer och deras liv och drömmar.

IMG_3647Billy Porter spelar Pray Tell, vanligtvis drag ball emcee, men i avsnittet Love is the Message är han främst sörjande AIDS-positiv pojkvän som när han ser sin partner tyna bort bestämmer sig för att sätta up en show för AIDS-avdelningen. Och medan han sjunger Donny Hathaways For All We Know för pojkvännen, patienterna och alla andra sjuka och smittade som man inte riktigt ville låtsas om, då rinner fanimej tårarna.

1. Younger – hur man gör magisk seriefinal till chockerande säsongsfinal

Konsten att med minimal insats ge en magiskt sagolik säsongsfinal en värsta cliffhanger visar Younger upp, när man låter Charles och Lizas ansiktsuttryck gå från förälskat lyckliga, till ja, se själv, under den metaforiska gången mot altaret.

IMG_3991Jag hade faktisk svårt att smälta slutet. Det var chockerande och superdramatiskt utan att innehålla någon action överhuvudtaget. Darren Star ger oss precis vad vi vill ha, samtidigt som han får oss att vänta spänt på nästa säsong. Det var plågsamt och oroväckande, samtidigt så ärligt.

Det var helt enkelt briljant och verkligen vågat. Hur kan en romantisk komedi sluta så? Men så handlar det om ett par i 40-plusåldern, som vet att det inte finns något glimrande happily-ever-after, vilket gör det hela så realistiskt. Bravo, Darren Star! Bravo.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått.

Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- och tv-året 2018.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel