TVdags listar film- och tv-året 2019

Tora Liliedahl listar 10 kvinnor som gjort extra avtryck i år

Jag är inte riktigt säker på vad det är jag listar. De karaktärer jag gillat mest i år? Nja, jag gillar inte alla. Eller de skådespelare som jag tycker gjort bästa prestationerna? Nja, det vet jag inte nödvändigtvis heller om det alltid är. Men någonting hos dessa tio kvinnor har fastnat hos mig, vissa är jag lite förälskade i, vissa tycker jag gör fantastiska rollpresentationer, vissa rollfigurer känner jag starkt för och vissa tycker jag helt enkelt bara att de ska uppmärksammas lite mer.

10. Hailee Steinfeld som Emily (Dickinson)

Dickinson HaileeDickinson är en liten pärla från Apple TV som borde uppmärksammas mer. Både tonen och anakronismen funkar utmärkt i denna blandning av modern och historisk berättelse om poeten Emily Dickinson, som är alldeles utmärkt spelad av Hailee Steinfeld.

9. Sarah Snook som Shiv (Succession)

Succession 1x03 ShivJag erkänner, jag har fortfarande bara sett tre avsnitt av Succession, men när jag fortsätter så är det på grund av denna kvinna. Jag föll pladask, kanske för att hon är den som är mest mänsklig, minst satirisk. Och Succession är väl egentligen bara en uppgraderad version av The Office, eller? The Office i storstan.

8. Merritt Wever som Karen (Unbelievable)

Unbelievalbe KarenUnbelievable gick ganska snabbt från en serie jag kände att jag borde titta på till en serie jag inte kunde slita mig ifrån. Om något händer mig vill jag att en polis som Karen tar hand om det.

7. Marie Agerhäll som Mimmi (Dips)

Dips avs 5 Marie AgerhällJäklar vad hon fick mig att skratta, Marie, och jag är inte lättflörtad när det gäller komediserier. Det var inte heller bara som skådespelare naturligtvis, utan även som manusförfattare och regissör. Jag gillar verkligen det avmätta och dämpade i skådespeleriet och regin. Mer Mimmi, mer Dips åt folket!

6. Natasha Lyonne som Nadia (Russian Doll)

Russian Doll pilot
Den ryckiga berättelsen svepte omedelbart med mig även om jag till en början inte var speciellt intresserad av Nadia. Hon är en typisk sådan där störig, självcentrerad typ som tycker att hon själv är supercool med sin cyniska och ganska otrevliga stil, som hon hämningslöst kör även mot sina superhippa vänner i den fantastiska New York-lägenheten där hennes fest äger rum. Men det dröjer inte alltför länge förrän jag börjar åtrå de där stora ögonen, den raspiga rösten, det tjatiga tugget och det rödlockiga rufset när Nadia långsamt och motvilligt är tvungen att rannsaka personen hon ser i spegeln.

5. Miriam Shor som Diana (Younger)

Younger 6x08Det var mycket som var sämre än förut i senaste säsongen av Younger, men en som äntligen fick skina, så som hon alltid borde, var Diana. De gånger vi fick skratta i årets avsnitt så var det utan tvekan på grund av något Diana hasplade ur sig, och vi skrattade med henne i år, inte åt henne som ofta tidigare. Scenen när Diana smälter sanningen om Lizas ålder är fantastisk och den av årets scener som gjorde störst avtryck på min näthinna.

4. Mishel Prada som Emma (Vida)

Vida 2x02 favorite sisterDe mexikansk-amerikanska systrarna i Vida försöker få ordning på mammans bar i östra Los Angeles. Yngsta systern Lyn är mycket vacker, men hopplöst fladdrig och oansvarig. Äldsta systern Emma blandar aldrig in känslor när det ska tas beslut. Hon är en benhård affärskvinna som låter förnuft och tankar styra. Hon är min favoritsyster naturligtvis.

3. Linda Cardellini som Judy (Dead to Me)

Dead to me ep 1 JudyDead to Me behandlar ämnet sorg på ett hjärtslitande, sött och lite kusligt sätt. Serien är full av oväntade vändningar ackompanjerade av fabulöst mixad musik och dess lågmälda ton gjorde den ännu mera gripande.

Applegates Jen är cynisk, bitsk och bitter medan Cardellinis Judy är vek, mjuk och medkännande. Båda karaktärerna hade med ovarsamhet lätt kunnat överdrivas, men båda skådespelarna gör oerhört fina, perfekt avvägda insatser. Speciellt överraskade Cardellini. Jag har främst har sett henne i sex säsonger av ER och en säsong Mad Men och inte överdrivet imponerats av hennes skådespel, men som Judy gör hon allt rätt i serien som är perfekt från början till slut.

2. Jennifer Aniston som Alex (The Morning show)

The Morning Show AlexJag var aldrig en Rachel fan, Monica var min favorit i Vänner, och jag har inte varit intresserad av många av Jennifer Anistons filmer. Senare i livet verkade hon inte vilja ta till sig att hon började bli den medelålders kvinna som hon nu är. Jag kommer ihåg en intervju då hon berättade att hon hade svårt att ta in att hon skulle spela mamma till en tonåring.

Nu kan jag inte annat än älska att hon fått en så maffig roll som Alex i Apples The Morning Show. Jag sympatiserar inte nödvändigtvis med rollfiguren, åtminstone inte hela tiden. Det är som Witherspoons Bradley säger om alla som jobbar på tv:  »Much adrenaline, incredible intelligence, desperate ambition and huge egos.« Och de är verkligen gnälliga, ängsliga och självcentrerade i serien, men Alex är ändå en otroligt mångfacetterad karaktär och Aniston lyckas så nyanserat och gripande visa alla hennes sidor i ett alldeles briljant porträtt.

1. Yael Grobglas som Petra (Jane the Virgin)

JTV 5x15 PetraNär det gäller Petra tror jag faktiskt allt i första stycket gäller. Det är en fantastisk karaktär, jag är förälskad i henne, jag känner så för henne, som här när Jane tröstar: »You don't have to cry for your mother. You can cry for yourself, because you deserved better«. Grobglas gör också en otrolig rollpresentation som borde uppmärksammats så ofantligt mycket mer.

Jane The Virgin är en av årtiondets bästa serier, det finns ingen smartare, vitsigare eller charmigare, och Petras resa från hård, manipulativ, bitchig skurk till en så mycket mer insiktsfull person har varit underbar att följa: »I’m a more selfish person than you, Jane, so sometimes I forget to think about other people, but I’m working on it, OK?«

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- & tv-året 2019.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Motsatsen till genanshumor – hjärtliga Ted Lasso

27 september, 2020
Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel