Fotboll

Toppar & floppar – TVdags sammanfattar fotbollsallsvenskan 2016

Det är inte mycket att spela om i sista omgången av Allsvenskan. AIK och Norrköping spelar om andraplatsen och Gefle har en liten chans att ta sig förbi Helsingborg upp till kvalplatsen. Inför sista omgången har jag fem rätt på mitt tabelltips inför säsongen. Det får väl anses vara rätt bra.

Jag tror inte att Malmö kommer att dominera så mycket i framtiden som många hävdar. Det finns intressanta taktiska experiment i andra klubbar.

Malmö vann allsvenskan för att man beslutade sig för att vara prestigelösa. Många analyser i tidningarna har gått ut på att Malmö köpte ihop bäst trupp. Visst, de lade cirka 30 miljoner på nyförvärv innan säsongen men de har också sålt för 40 miljoner. Det tycker jag gör det svårare att säga att man köpte ihop en guldtrupp det inte gick att misslyckas med. Jag lyfter hellre upp prestigelösheten. I omgång två och tre förlorade man mot Jönköping borta och sedan mot Sundsvall hemma. Efter de omgångarna backade man och lade om taktiken. Det låg ingen prestige i att spela den finaste och snyggaste fotbollen. Jag tror många tränare hade lagt rätt stor prestige vid att inte lägga om taktiken så som man gjorde. I match fyra mot Elfsborg borta spelade man extremt tillbakadraget. Jag hade inte sett Malmö spela så på många år. Matchen vann man efter att Magnus Wolff Eikrem utnyttjade ett Elfsborgsmisstag och friställde Markus Rosenberg. Om man ska leta upp ett avgörande ögonblick så är det den matchen. För att vinna ett SM-guld måste man vara prestigelös i besluten.

Jag tror heller inte att Malmö kommer att dominera så mycket i framtiden som många hävdar. Det finns intressanta taktiska experiment i andra klubbar. Malmö måste utvecklas och inte stå stilla om man ska fortsätta vinna. För att slå Malmö kan man inte köpa bättre spelare. Man måste hitta nya lösningar. Östersund med sin possessionfotboll och AIK med sin 3-5-2-uppställning är intressanta grepp värda att följa. Allsvenskan behöver också revolutionerande metoder och idéer.

Årets målvakt

Var det inte en rätt svag målvaktssäsong? De stabila trotjänarna John Alvbåge, Kenneth Höie och Kenneth Stuhr Ellegaard visade sig vara uttjänta. Andreas Isaksson fick inte spela många matcher innan han blev skadad. David Mitov Nilsson i Norrköping blev skadad. Likaså Anton Cajtoft i Jönköping som jag hade lite förväntningar på. Jacob Rinne i Örebro var riktigt bra första halvan, men sedan lämnade han. Det står mellan Patrik Carlgren och Johan Wiland. Det faller över på Wiland, att vara målvakt i laget som vinner SM-guld väger lite över.

Årets försvarare

Försvarare ser alltid bättre ut i lag som backar hem. Nanne Bergstrand ändrade taktik i Hammarby och testade ett nytt mittbackspar. Helt plötsligt såg det fantastiskt ut, men var det för att man spelade mer defensivt eller att det nya mittbackspar levererade? Jag tycker att Kári Arnason i Malmö är allsvenskans bäste straffområdesförsvarare, men sätt lite press på honom när han boll och han är en juniorspelare. Han är annars den försvarare med högst snittbetyg på Whoscored.com. Om man ska hitta en komplett försvarare som har presterat över hela säsongen är det inte helt enkelt. Valet faller tillslut på Andreas Johansson i Norrköping. Kanske lagets viktigaste spelare som håller en väldigt hög jämn nivå.

Årets mittfältare

Slår man rekord i antalet assist tycker jag också att man ska utnämnas till årets bästa mittfältare. Malmös Magnus Wolff Eikrem har varit den mittfältaren som jag tycker har dominerat matcherna mest. Av sina 14 assist serverades åtta fram till Vidar Örn Kristjansson. Utan de målen hade inte Malmö vunnit SM-guld. Allsvenskans MVP 2016. I övrigt har det funnits flera bra mittfältare i årets upplaga. Viktor Claesson i Elfsborg har tagit ett steg till. Han spelar inte i allsvenskan 2017. Stefan Ishizaki och Ebenezer Ofori i AIK har hållit hög klass. I Malmö har också Anders Christiansen varit en nyckelspelare. Daniel Sjölund i Norrköping är ständigt underskattad. Erik Israelsson blev en nyckelspelare för Hammarby.

Årets anfallare

Vidar Örn Kjartansson ser ut att vinna skytteligan, men han lämnade allsvenskan i somras. Det går även att nämna Kalmars Marcus Antonsson i samma andetag. Men vem har varit bäst sett över hela säsongen? Paulinho har varit skadad för mycket. Jo Inge Berget i Malmö har mest spelat mittfältare. Emir Kujovic och Christoffer Nyman lämnade i somras. AIK Carlos Strandberg var också en allsvenskans bäste anfallare, men han var också bara med under första halvan. Anklaga mig för att vara opartisk, men allsvenskans mest komplette anfallare är Markus Rosenberg. Det finns ingen som jobbar så frenetiskt, men som också kan stå för den perfekta passningen eller det snygga avslutet. Men det är också i brist på bättre alternativ.

Årets tränare

Jag är av meningen att den bästa tränaren är den som lyckas prestera mest med sin trupp i förhållande till hur den står ekonomiskt mot andra klubbar. Det laget som ser att överprestera mest är Grahams Potters Östersund. De har fortfarande taktiska brister, till exempel har man inte fått till försvarsspelet i eget straffområdet. Men med tanke på deras ekonomiska status har Potter gjort underverk. Han har kontrakt i tre år till, men jag tror inte att han kommer att vara kvar så länge. Bubblare är Peter Swärd i Kalmar.

Årets nyförvärv

Skulle Jönköping spela i allsvenskan 2017 om man inte lånat in Pawel Cibicki från Malmö? Det är ett smart nyförvärv, men inte det bästa. Man får ju inget när han lämnar. En av årets succéer har varit Saman Ghoddos i Östersund. Han kan inte ha kostat många kronor. Helt otroligt att han inte plockades upp av ett större lag. Jag väljer Ghoddos som har varit en allsvenskans bästa offensive spelare i år. Han har kontrakt över 2019 och kommer att säljas med bra vinst. Superfynd!

Årets flopp

Kanske är det ett tecken på att allsvenskan är en amatörserie bestående av nollor att man kommer till seriestarten utan ett par skor man kan spela i. Men så var fallet med Denni »skoskavet« Avdić. Stjärnvärvning av AIK men varken klubben eller spelaren lyckades lösa problemet innan premiären. Dubbelflopp.

Årets genombrott

Jag har en rätt konsekvent syn på unga talangfulla idrottare. Det är att vänta och se. Jag har över åren sett många fantastiska unga lovande idrottare som aldrig blev så mycket bättre än vad de var som tonåringar. Jag tar aldrig ut framtida succéer i förväg. Kollar man i efterhand på listor över de mest lovande spelarna slås man ofta av hur många som inte blev bättre än mediokra eller helt försvann på vägen. Därför har jag tagit Alexander Isak-hypen lite med ro. Årets genombrott var det dock absolut. Genombrott likt detta behövs för allsvenskans popularitet och status. Bubblare är Jesper Karlsson i Falkenberg. 18 år och sju mål i seriens absolut sämsta lag är fantastiskt bra.

Sista omgången spelas så här

Helsingborgs IF–Jönköpings södra (i dag, kl 15, C More Sport)
Malmö FF–Hammarby IF (i dag, kl 15, C More live)
Östersunds FK–Gefle IF (i dag, kl 15, C More fotboll)
GIF Sundsvall–Djurgårdens IF (i dag, kl 15, C More live 4)
IFK Norrköping–IFK Göteborg (i dag, kl 15, C More live 3)
IF Elfsborg–Örebro SK (i dag, kl 15, C More hockey)
AIK–Kalmar FF (i dag, kl 15, C More live 2)
BK Häcken–Falkenbergs FF (i dag, kl 15, C More Play)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel