»The show is not Sol and Robert, It's 'Grace and Frankie.«

Tomlin och Fonda får samma lön som de manliga birollsinnehavarna i ny Netflix-serie

En rykande ny Netflix-serie är Grace and Frankie, med (underbara) Lily Tomlin och (lika underbara) Jane Fonda i huvudrollerna. Dramedyn handlar om att Graces och Frankies män sedan många år tillbaka kommer ut och berättar att de är kära i varandra, ja de har faktiskt haft ett förhållande sedan 40 år tillbaka. De ska nu gifta sig och lämnar Grace och Frankie att ta itu med livskriserna som nu inträffar. Dessa äkta män spelas av Martin Sheen och Sam Waterston, och ingen skugga över dem, men de solklara huvudrollerna är just Tomlin och Fonda.

Därför blev det stor uppmärksamhet då damerna på en pressdag avslöjade att de fått samma lön som männen som spelade deras män – birollsinnehavarna alltså.

»[Tomlin] found out [Waterston and Sheen] are getting the same salary that we are,« sa Jane Fonda. »That doesn't make us happy.«

Att sedan betala dessa två kvinnor lika mycket som de två männen som har bra mycket mindre screentime, det är helt enkelt inte okej.

Nej undra på att det inte gör dem glada. Det är så synd, för Grace and Frankie är något lika vanligt som en enhörning i den sorgligt ungdomsfixerade film- och tv-världen: två äldre kvinnor och i en komedi dessutom! Jag har inte sett jättemycket av serien, men har läst att den har fått väldigt bra kritik, och att den hyllas speciellt för att den tar upp åldrande på ett bra sätt.

Att sedan betala dessa två kvinnor lika mycket som de två männen som har bra mycket mindre screentime, det är helt enkelt inte okej.

Det är första gången som Tomlin och Fonda återförenas sedan kultrullen 9-5 – en film som handlar just om kvinnors orättvisa villkor på arbetsmarknaden.

Det ironiska är ju att mycket av buzzet innan den här serien kom sig av att det är första gången som Tomlin och Fonda återförenas sedan kultrullen 9-5 – en film som handlar just om kvinnors orättvisa villkor på arbetsmarknaden. Att lönerna nu ser ut så här är bara en ny käftsmäll som talar om att kvinnor förtjänar sämre lön.

lilyfonda

De här lägre-lön-käftsmällarna delas ju regelbundet ut. Ett par andra exempel är Charlize Theron som fick mindre betalt än Chris Hemsworth i Snow White and the Huntsman. Både Jennifer Lawrence och Amy Adams fick sämre betalt än sina medspelare Christian Bale och Bradley Cooper i American Hustle. Gissa hur många gånger liknande hänt utan att det läckt ut i media? Då man inte vågar klaga för att inte vara »besvärlig« och på det sätter riskera att inte få jobb?

Samtidigt får man vara glad över att de här löneorättvisorna nu uppmärksammas: Meryl Streep inrättar ett stipendium för äldre kvinnliga manusförfattare för att på så sätt skapa bättre roller, Patricia Arquette höll ett tal på självaste Oscarsgalan med slutklämmen att det var kvinnor tur att få betalat nu, och bara det att Fonda officiellt kommenterar orättvisan i lönerna – det hade ju bara inte hänt förr!

Hur kommenterade Tomlin Fondas uttalande då?

»The show is not Sol and Robert, It's Grace and Frankie.«

Grace and Frankie går att se på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel