Bob's Burgers briljerar

Toaletthumorns svar på samspelt jazzkvintett

Jag letar efter en liknelse som kan beskriva den animerade Fox-komedin Bob’s Burgers men jag hittar inte riktigt rätt.

Jag vill säga att Bob’s Burgers är som en väloljad maskin, men det stämmer inte; humorn är alldeles för inspirerad och full av kreativ fingertoppskänsla för att det ska vara en rättvis beskrivning.

En violinist i världsklass då, med total kontroll över tempo och toner? Nä, det skulle inte förklara alla oförutsägbara infall, påhittigheten som tar en improviserad absurditet och vecklar ut den till ett perfekt mikrokosmos av komiska komplikationer.

Den kan skriva en hel b-story på insikten att det bara skiljer en bokstav mellan Super Bowl och super bowel – supertarm. Men Bob’s Burgers gör sin grej så vansinnigt bra just nu.

Nej så här: Bob’s Burgers är som en jazzkvintett som spelar med både frihet och struktur. Totalt samspelta och med förmågan att släppa fram varandras styrkor, som är stora och distinkta. Rytmsektionen spelar tight och lätt, pianisten lägger besjälade ackord under blåsarnas millimeterprecisa solon.

Det är ett fånigt sätt att beskriva en serie som kan skriva en hel b-story på insikten att det bara skiljer en bokstav mellan Super Bowl och super bowel – supertarm. Men Bob’s Burgers gör sin grej så vansinnigt bra just nu. Det är inte en sofistikerad grej – inte det minsta – men utförandet är ofta läskigt nära perfekt. Det finns inga svaga punkter, lägstanivån är väldigt hög.

Bob's Burgers är skapad av Loren Bouchard som inte har särskilt mycket på cv:t sedan tidigare. Han gjorde kortlivade Adult Swim-serien Lucy, Daughter of the Devil med altkomedifavoriter som Jon Glaser och Todd Barry (låter som något min TVdags-kollega Martin Degrell borde ha koll på) och relativt långlivade Dr Katz, Professional Therapist på Comedy Central. Jag har tyvärr inte sett någon av dem – vem kan hjälpa till med info i kommentarerna?

Apropå altkomedi är Bob's Burgers rollista full av presenter till humornördarna. Utöver H Jon Benjamin, Kristen Schaal och Eugene Mirman i den fasta rollbesättningen dyker Sarah och Laura Silverman, Jay Johnston och Megan Mullally upp i återkommande roller. Och det är svårt att hitta en namnkunnig komiker som inte har gjort ett gästspel. Aziz Ansari, Patton Oswalt, Rachel Dratch, Zach Galifianakis, Tim & Eric, Amy Sedaris… Jag kan aldrig låta bli att pausa under eftertexterna för att kolla vems röst jag inte riktigt kunnat placera den här gången.

Mest besynnerligt är kanske att Kevin Kline spelar Bobs hyresvärd, Mr. Fischoeder. Eller stryk det förresten. Det allra mest orimliga som har hänt i Bob's Burgers är att Jon Hamm har gästat – i rollen som talande toalett.

Efter alla år av cynisk Seth MacFarlane-smörja känns det förresten väldigt bra att Fox har hittat en animerad komedi som kan förvalta arvet efter The Simpsons humanism och värme. Bob’s Burgers går förstås inte att placera i samma liga som en av tevehistoriens allra bästa serier. Men jämförelsen har börjat kännas lite mindre orimlig.

Bob's Burgers säsong 4 kommer på Kanal 9 i april, finns på amerikanska iTunes Store och Hulu.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel