Viaplay-kalendern lucka 24

»Time to play the music, time to light the lights…« TVdags önskar en riktigt, riktigt muppig jul!

Kan man fira jul på något bättre sätt än med Mupparna? Ja, det är klart att man kan, men vill man ha högkvalitativ underhållning med familjen, eller för all del på egen hand, så är muppversionen av Charles Dickens A Christmas Carol (Mupparnas julsaga, 1992) ett alldeles utomordentligt val – den första muppfilmen efter skaparen Jim Hensons död, och för regin stod då 29-årige sonen Brian som naturligt vuxit in i företaget ända sedan han som barn räknade ärtor och pingisbollar i Sesame Street.

Michael Caine spelar med samma övertygelse som om det vore mot andra karaktärsskådisar, och hans rollprestation överträffas bara av grodan Kermit i rollen som bokhållaren Bob Cratchit.

Kermit & Tiny Tim
Bob Cratchit (Kermit) och Tiny Tim

Man kan inte annat än älska inledningen av Mupparnas julsaga, hur vi svävar över den snöiga 1800-talsstaden och sedan ner på torget med människor, hästar och dockor. Gonzo spelar självaste Dickens och fungerar som berättare med sin sidekick Rizzo the Rat i rollen som sig själv. I samma sekund som han berättar att Ebenezer Scrooge kommer runt hörnet kommer Michael Caine knallande och ett musikalnummer med massor av sjungande grisar, kålhuvuden och råttor tar vid.

Som jag älskar’t!

Caine spelar med samma övertygelse som om det vore mot andra karaktärsskådisar, och hans rollprestation överträffas bara av grodan Kermit i rollen som bokhållaren Bob Cratchit. Jag kan inte originalstoryn tillräckligt bra för att veta exakt vad som skiljer sig mellan versionerna, men Scrooges tidigare partner Marley har här blivit Marley & Marley, spelade av Statler & Waldorf som får framföra filmens bästa låt. För där det finns muppar finns det musik.

Har man väl fått smak för muppar vill man bara ha mer, och varför då inte ge sig på The Muppet Movie (1979)! Efter tre säsonger av The Muppet Show vågade sig Jim Henson på att ta sina dockor till bioduken, men visste att det inte skulle räcka att göra en vanlig dockfilm. Man kunde inte bara ha handdockor som syns från midjan och uppåt, utan här krävdes dockor i helfigur. Ja, till och med på cykel.

Foto 2014-12-19 19 52 32
Open Auditions for Frogs wishing to become Rich and Famous.

För att få till den berömda scenen där Kermit sitter i ett träsk sjungande Oscarsvinnande sången Rainbow Connection fick Jim Henson ligga i en metallcontainer under vattnet med luftslang för att andas, en gummiarm för att hålla i dockan och en liten monitor för att kunna se vad han gjorde. Det tog fem dagar att få till den scenen, men vilken scen!

Filmen handlar »ungefär« om hur mupparna träffades för första gången. En road movie där Kermit ska ta sig till Hollywood, han träffar på Fozzie som hänger på, och därefter mupp efter mupp. Förutom dockorna får vi se Dom DeLuise, Mel Brooks, Bob Hope, Elliott Gould, Steve Martin, Madeline Kahn, Richard Pryor och många flera innan de till sist når fram till Hollywood och får sitt »rich and famous«-kontrakt av Orson Welles.

Mupparna är som en enda stor familj där alla, hur tokiga, annorlunda eller avvikande de än är, alltid är välkomna.

The Muppet Movie blev en stor succé hos både biobesökare och kritiker, och står än i dag som nummer ett på mupptoppen. Men senaste åren har det hårdnat i konkurrensen.

Salma Hayek och Gonzo the Great
Salma Hayek och Gonzo the Great

Den allra senaste filmen, Muppets Most Wanted (2014) är en uppföljare till The Muppets (2011), den första biofilmen med mupparna på tolv år. Jag fullkomligt älskade The Muppets och blev inte besviken på uppföljaren! Ricky Gervais spelar mästerskurken som lurar iväg mupparna på Europaturné där hans kompanjon Constantine kan ta sin dubbelgångare Kermits plats. Constantine som är på rymmen från finkan gillrar en fälla där Kermit fångas in och givetvis tas för mästerförbrytaren och förs till Sibirien där Tina Fey spelar fångvaktare.  Enstaka billiga USA-Europaskämt funkar inte riktigt här men i övrigt är det fullt drag och hejdlöst roligt med fenomenal musik av Bret McKenzie (Flight of the Conchords).

Ett av de vanligaste svaren på frågan om meningen med julen är att spendera tid med sina nära och kära. Och det är ju vad varenda film med mupparna egentligen handlar om. Mupparna är som en enda stor familj där alla, hur tokiga, annorlunda eller avvikande de än är, alltid är välkomna. Så let’s get things started on the most sensational, inspirational, muppetational; this is what we call a riktigt god jul!

Se Mupparnas julsaga (The Muppet Christmas Carol) på Viaplay.

Se Mupparnas julsaga på svenska på Viaplay.

Se The Muppet Movie på Viaplay.

Se Muppets Most Wanted på Viaplay.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ni gav väl inte upp Gangs of London?

7 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Heja Clara Klingenström!

6 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel