recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

Ja, vad finns det att säga? På en outstanding säsong 1, följer nu säsong 2, Story of a New Name, baserad på del 2 i Neapelsviten, till synes sömlöst.

Utifrån de första två avsnitten tycks kvaliteterna vara precis desamma som i My Brilliant Friend: den underbara castingen, omsorgen om detaljer i miljö och kläder (Lilas hårband i andra avsnittet!), napolitanskan, känslan av att titta på någonting rakt igenom gediget. Berättarrösten är dock fortfarande vad den är – kanske nödvändig för ramhandlingen och påminnelsen om att det är från Elenas perspektiv vi upplever händelserna – men i övrigt ett störigt inslag som överförklarar det som redan förmedlas på mer subtila sätt.

46667899

Det som jag kanske ändå uppskattar mest med adaptationen är hur tv-mediet med facit, det vill säga hela den publicerade bokserien, i hand så effektivt lyfter fram de stora linjerna och de starkaste symbolerna. Som läsare av Ferrantes böcker minns jag den otåliga och ivriga känslan av: »vad betyder dessa maktförhållanden, vad ska den här känslan leda till, vad vill egentligen Lila åstadkomma?«. Serien skalar av och förtydligar – vilket den kan kosta på sig eftersom den är så rik och nyanserad i övrigt. Bifigurerna, relationerna mellan människorna i kvarteret – i boken ibland lite bleka i förhållande till Lilas och Elenas vänskap – färgläggs här, och gör också sidohistoriernas relation till huvudberättelsen synliga och logiska.

Ett exempel är Elenas ganska oengagerade kärleksrelation till Antonio Capuccio – son till galna Melina som svikits i kärlek av Danuto Sarratore, det vill säga Ninos pappa. I boken liksom serien är denna kärlekshistoria visserligen en naturlig del av Elenas liv i kvarteret, men också en »funktion« med freudianska förtecken som i någon mening både upprepar vad som tidigare hänt och förebådar vad som ska hända Elena i framtiden. I tv-serien blir dock även Antonios person, hans ledsna ansikte, dåligt sittande overall och tillkämpade stolthet en angelägenhet för oss som tittar, en berättelse i egen rätt.

cq5dam.web.1200.675

De två första avsnitten har regisserats av Saverio Constanzo, seriens upphovsman, och utspelar sig i efterdyningarna av Lilas och Stefano Caraccis bröllop och århundradets frostigaste bröllopsresa. Denna bröllopsresa blir även en liten mikrohistoria om klass som visar hur svårt det är även för kvarterets mest inflytelserika familjer att föra sig på ett sätt som inger respekt utanför sin egen stradone. Caraccis och Solaras kan ha en fin bil och köpa en nybyggd lägenhet med rinnande vatten, de kan både hjälpa och skrämma livet ur folk, men de kan aldrig riktigt lämna kvarteret. För det krävs den typ av biljett ut som Elena har fått genom sin utbildning och kanske är inte det heller tillräckligt.

I Giovanni Amurus rolltolkning är Stefano närmast älskvärd, en glad hundvalp som bara vill ha det som alla män tycker att de har rätt till, och inte vet så många andra sätt att tillskansa sig det än med generositet – och om det inte fungerar – våld. Det gör inte empatin med en våldtagen och misshandlad Lila mindre, men hjälper tittaren att se systemet snarare än personerna.

Drivkraften hos Lila är att krossa detta system, bryta de destruktiva cirklar där en »Don« faller och en ny genast intar hans plats och döttrarna måste leva samma liv som sina mödrar. Kameran sveper över kvarterets kvinnor, slagna, hunsade, åldrade i förtid – eller galna.

I säsong 1 stod Constanzo stod för all regi, men i säsong 2 gör Alice Rohrwacher avsnitt 4-5. Enligt uppgift är det dessa avsnitt som utspelar sig på Ischia, och där konkurrensen mellan vännerna för Elena börjar äta sig in på det mest privata och heliga. Detta heliga handlar om den hemliga kärleken till Nino som Elena inte berättar om  (men som Lila förstås känner till ändå). Vilken betydelse Nino har och vad han är projektionsyta för, antyds på olika sätt. Han är bildad, han är radikal, han har karaktär och integritet, han är del av kvarteret men har också lämnat det.

I ett avsnitt beundrar Elena en debattext som Nino har skrivit om att skolans tak behöver renoveras, samtidigt som hennes lärare föreläser om Petrarcas odödliga kärlek till Laura. Det ligger i berättelsens upplägg att läsaren eller åskådaren ska känna för Nino såsom Elena gör – följa hennes besatthet över tid.

Avsnitten om vad som händer på Ischia är möjligen säsongens mest utmanande eftersom de rymmer den känslomässiga peripetin mellan Elena och Lila: svartsjukan, förnedringen, skammen, tonåringens smärta och hjälplöshet. Och så Lilas känslor och incitament: varför gör hon det hon gör? Kärlek, dumhet, desperation, hämnd? Lyckas serien att förmedla denna del av Story of a New Name med de nyanser och den intensitet som krävs, blir jag imponerad men inte förvånad. Det är återigen bara att tacka och ta emot.

MBF2_from left, Gaia Girace (Lila) & Margherita Mazzucco (Elena)_photo by Eduardo Castaldo STRICTLY EMBARGOED UNTIL 16_00 UK TIME 9TH JULY 2019-large

Säsong 2 av Min fantastiska vännina hade premiär på HBO Nordic den 10 februari.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel