Streamingtips

Till alla chefer: Titta på The Bold Type & för anteckningar!

De tre unga kvinnorna i The Bold Type skapar en genuin om än lite tillrättalagd serie om livet på ett modemagasin i New York, men den formidabla chefredaktören är kittet som hållet ihop det hela.

Jacqueline är chefen som alltid utmanar utan att ställa orimliga krav. Hon ger sina unga adepter fullödig support utan att curla dem.

Plötsligt en dag tidigt i våras dök en serie jag hört gott om upp utan förvarning på SVT Play. The Bold Type visas på Freeform, Pretty Little Liars hemvist, och handliar om tre unga kvinnor som jobbar på mode-tidningen Scarlet. Serien ska vara inspirerad av Cosmopolitans chefredaktör Joanna Coles liv och är skapad av Sarah Watson som tidigare varit med och skrivit samt producerat Parenthood tillsammans med Jason Katims. Med honom skapade hon också den kortlivade serien Pure Genius. The Bold Type vars första säsong visades förra hösten är redan förnyad för en tredje säsong och den andra har snart premiär.

THE BOLD TYPE -
Kat (Aisha Dee), Sutton (Meghann Fahy) och Jane (Katie Stevens) i modemagasinet Scarlets garderob där de ofta håller till.

Det är kul att följa de djärva unga kvinnorna – Jane (Katie Stevens), en nybakad skribent som nu får chans att skriva egna artiklar, Sutton (Meghann Fahy), den superduktiga administratören som egentligen vill jobba med mode och Kat (Aisha Dee), ansvarig för Scarlets sociala medier – och deras vedermödor på jobbet såväl som privatlivet, vilka i och för sig verkar vara tätt ihopslingrade.

I varje avsnitt ska veckans kvinnorelaterade fråga avhandlas och trots att det ska gå snabbt blir det oftast nyanserat utan att bli övertydligt eller uppfostrande, kanske till och med med en rolig tvist eller två. Men när en samhällsfråga blir obarmhärtigt tillyxad för att passa narrativet, så försöker jag bara svälja snabbt och gå vidare, för det är faktiskt någonting annat med serien som gör att jag finner den så fängslande.

THE BOLD TYPE -
Melora Hardin som den formidabla chefredaktören Jacqueline.

För på denna arbetsplats i mediabranchen, en tidning som skriver om mode och skönhet, hittar man inga vassa armbågar, bitchiga kommentarer eller någon av dessa chefer som anses briljanta när de i själva verket bara är brutala. I The Bold Type är det tjejerna själva som skapar dramatiken för att de är komplicerade varelser och cheferna – såväl som de manliga medarbetarna – är stöttande, trevliga och helt enkelt reko.

I synnerhet Scarlets chefredaktör Jacqueline fungerar som kittet som håller ihop inte bara redaktionen utan handlingen, med de unga medarbetarnas stretande ambitioner, med sitt mycket föredömliga ledarskap. Hon spelas med sådan självsäkerhet och bravur av Melora Hardin, naturligtvis känd som Jan i The Office, Michaels chef på huvudkontoret och senare som Sarahs plötsliga woman-crush i Transparent.

THE BOLD TYPE - Jacqueline är chefen som alltid utmanar utan att ställa orimliga krav. Hon ger sina unga adepter fullödig support utan att curla dem. Hon vågar kritisera deras arbete utan att vara okänslig och när de kritiserar sig själva och ber om ursäkt för ett dåligt jobb – som Jane när hon inte fått så många sylar i vädret under panelsamtalet med unga inflytelserika skribenter hon deltog i – så frågar hon bara: »Varför ber du om ursäkt? Det du fick sagt gjorde avtryck.«

Som engagerad chefredaktör för en stor tidning är hon naturligtvis mycket upptagen men hon lyckas ändå alltid vara tillgänglig när behov infinner sig. Med humor och ett lättsamt tilltal skapar hon förtroende och viss intimitet utan att på något sätt försöka vara deras vän. Hon är en chef och mentor som lyfter upp sina medarbetare. Hon trycker aldrig ner. Hon står också upp för det hon själv tror på mot styrelsen och tar de beslut hon tror är riktiga, vilket betyder att hon inte bara gör vad styrelsen säger utan helt enkelt berättar för dem vad hon tänker göra. Alla chefer där ute, titta på The Bold Type och för anteckningar! SuttonJag gillar att jobbfrågor får sin beskärda del av tiden i en serie om 20-plussare. Man behöver inte bara vara intresserad av romantik, mode och sig själv i den här åldern och ja, de här tjejerna, trots den glamorösa omgivningen, kunde ha varit jag. Sutton är den jag gillar bäst, hon med den äldre pojkvännen, som hon inte kan synas med för han jobbar för tidningsledningen, och som har en dröm som hon inte riktigt har självförtroende nog att kämpa för. Men de är alla relaterbara och gör tillsammans med Jacqueline serien mycket trevlig, genuin och – trots det lite tillrättalagda berättandet – lite smått oemotståndlig. 

Första säsongen av The Bold Type finns på SVT Play. Den andra har premiär på Freeform den 12 juni.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I podden: Soraya Chemaly om Rage Becomes Her: The Power of Women’s Anger

14 november, 2018
Recension

Tung Lassgård räddar Jägarna – Premiär på C More i dag

14 november, 2018
Recension

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott – besök magiska Paris i denna fullproppade uppföljare

14 november, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om muterade zombier, tidshopp & Grey Carol

13 november, 2018
Stan Lee (1922–2018)

Julia Skott tar farväl av Stan Lee, superhjältarnas superhjälte

13 november, 2018
Intresseklubben Antecknar #56

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Mission Impossible-sviten del 2

13 november, 2018
Teaser

#ForTheThrone – HBO-pepp inför sista säsongen av Game of Thrones

13 november, 2018
Teaser

Forky!? Första teasern för Toy Story 4 är här

12 november, 2018
Lista

Säg det med kroppen! 20 dansscener du inte vill missa

11 november, 2018
Premiär

Lagom trevliga Andra åket får bärhjälp av Klungan & Grotesco

11 november, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: House of Cards sublima finalsäsong

11 november, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Stor med gäst stjäl showen i kvällens Så mycket bättre

10 november, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel