Diskussion

The Walking Dead-cirkeln om träskzombier, infektionsrisk & o-offad prälle

Här diskuterar vi The Walking Dead, säsong 8, avsnitt 11, Dead or Alive or.

Daniel: Jag tyckte det var ett rätt så trivsamt avsnitt i all enkelhet. Bortsett från slutet, men det kan vi väl komma till senare.

Linus: Jag vet inte om det var för att jag försökte gå in lite mer optimistisk och förlåtande den här gången men jag tyckte också det var helt okej.

Jag tyckte hela grejen med Gabriel och doktorn var tråkig och konstig.

Björn: Den här gången kände jag mig superprovocerad. Från Daryls otroligt kassa vissling… till slutet.

Stefan: Jag tyckte också att det var ett helt okej avsnitt. Behövde inte snabbspola någon gång.

Sara: Ännu ett splittrat avsnitt, där vi fick följa några vi inte sett på länge. Halvljummet, där allt beror på hur mycket man bryr sig om de olika personerna. Några intressanta vändningar och utvecklingar, men för mycket tomgång för min del tyvärr.

Daniel: Alltså, hela den här säsongen är ju all over the place, för att parafrasera en kunglig namne. Den här veckan var det ju lite humorvinkel med prällen och doktorn.
Fram till det jättekonstiga sättet som doktorn dog på. Vad fasiken hände?

Sara: Jag kan inte uppbåda engagemang för prällen och doktorn. Det var noll på intressemätaren för mig där. Ännu ett fall av religiösa tvivel och trosifrågasättande… Har vi hört den förut?!

Björn: Samma här, intressemätaren rörde sig noll gånger. Jag pratade med tv:n… det brukar jag inte göra så ofta. Om du fortfarande tror efter allt som har hänt, prälle, så kommer du nog inte sluta nu.

Daniel: En väldigt konstig plats de kom till, för den delen. Varför i hela friden hade personen som bodde där lagt bilnycklar och en karta i en spargris? Dock roligt att spargrisen hade ett radioamatörskämt ingraverat på sig.

Linus: För någon att hitta innan de tog livet av sig?

Sara: Man kan också bara lägga det på köksbänken.

Daniel: Jo, varför inte bara nåla upp det på anslagstavlan? Varför göra det till en gåta?

Linus: För att någon värdig skulle hitta det. Nej, jag vet inte. Jag tyckte hela grejen med Gabriel och doktorn var tråkig och konstig.

Daniel: Det där är något de gjort ibland under årens lopp. Presenterat ett scenario där något hänt som man ska försöka klura ut detaljerna i själv, men som sällan känns helt genomtänkt, ofta mer utstuderat. Som det där mystiska tivolit i fjol, om någon minns det.

Linus: Ja, jo jag kommer ihåg det och förstår vad du menar. De hittar ibland på ett scenario som de inte ger bakgrundshistorien till på ett väldigt ovanligt sätt.

Björn: Det var ju lite roligt i alla fall. Med Rick och Michonne. Jag gillar nästan Dwight mest nu.

Daniel: Jag börjar också gilla Dwight!

Linus: Ja, jag var inget fan av tv-seriens Dwight i början men jag börjar också gilla honom.

Sara: Jag med! Dwight och hans berättelse var klart mest intressant i det här avsnittet. Gillade inte Tara och hennes tvärvändning dock, känns skumt att hon skulle vända på en femöring och börja försvara den som satte en pil i hennes älskades öga bara för att han var lite reko (vilket han varit hela tiden sen han förrådde The Saviors). Men vad som kommer att hända med Dwight framöver är en storyline med klar potential.

Daniel: Känns dock som att han är predestinerad att dö, med tanke på hur ofta han och de andra talar om att han ska göra det så fort han fyllt sin uppgift. Vilket jag tycker är lite synd. För man förstår ju verkligen varför han agerat som han gjort, han har en bra backstory.

Linus: Ja, jag fick påminna mig själv flera gånger att Dwight ju faktiskt dödade Denise och att Tara har all rätt att hata honom, för hon var så jobbig hela avsnittet.
Man kände mer sympati för Dwight.

Stefan: Jag tror Dwight kommer vara avgörande i sluttampen.

Sara: Mmm. Det enda som kan rädda honom är väl att hon inte var där och såg det. Jag hoppas han får vara med ett tag, känns som sagt som en av de mer nyanserade och intressanta figurerna.

Daniel: Ja, jag hoppas jag har fel. Han har förtjänat sin fortsatta existens. Tara och Rosita har på något sätt växlat personligheter nu. Förut var det ju Rosita som var tjurskallen, och Tara förnuftet.

Sara: Ja, jag gillade det torra »ingen kunde ha stoppat mig«. Det var i alla fall en liten blinkning till tidigare karaktärsutveckling. Ibland känns det som att manusförfattarna börjar på noll inför varje avsnitt och struntar i historiken.

Björn: Jag tror också Dwight kommer hänga med.
Men snälla nån, offa prällen.

Stefan: Undrar hur mycket av personernas förändrade beteenden är förbestämt och hur mycket som bara blir som det blir under skrivandets gång.

Daniel: Jag kan tyvärr inte låta bli att ömma för prällen. Vet inte varför.

Björn: Enda gången jag tyckte det var roligt med Tara var när hon »råkade« släppa förbi en zombie.

pass-paDaniel: Men alltså, vad hände med doktorn egentligen? Sköt någon honom när han grep efter pickadollen, eller sköt han sig själv?

Sara: Han blev skjuten när han försökte ta vapnet.

Linus: Ja, någon sköt honom. Och en annan blev arg på han som sköt för att de ju behöver doktorn.

Stefan: Det kunde vi ju räknat ut, att när det kommit en ny sjukvårdare i serien var det fritt fram för doktorn att dö.

Daniel: Jag tyckte faktiskt att det fanns något dråpligt i den storylinen ändå, att de kom att tro att gud ledde dem framåt, och så dog han så där extremt oceremoniellt och meningslöst.

Linus: Ja, det var absolut dråpligt.

Björn: Men det visste man ju från början. Tyckte jag.

Daniel: Han fick liksom inte ens en riktig dödsscen, de bara fällde upp flaket och så var det klart.

Sara: Ja, jag tänkte också på det. Det påminde mig (ok, verkligen inga jämförelser i övrigt) med SPOILERVARNING THE WIRE Omar Littles död. Så snopet.

Linus: Att Gabriel lyckades undvika alla zombies och skjuta en som doktorn slogs mot trots att han var blind.

Björn: Jag skulle ha blivit mycket mer förvånad om han inte hade dött.

Stefan: Ja, det var ju vitsen med det, att de halkade fram på bananskal tills det plötsligt tog slut. Inte helt klart att de skulle tillfångatas tycker jag.

Sara: Jag såg inte ens, lämnade de honom på flaket? Lite taskigt ju att lämna honom där med en blind prälle om han skulle bli zombie strax.

Stefan: Han kom aldrig med på flaket.

Daniel: Nja, tror de puttade ner honom.

Björn: Jupp, de puttade bara av honom. Men så otroligt fumligt av doktorn. Som att det var HAN som såg som genom ett kalejdoskop.

Stefan: Doktorn började väl tro på prästens prat om att gud visade vägen.

Daniel: Man undrar ju lite vad som var poängen med att de ens skulle fly, om prällen ändå bara skulle komma tillbaka. Gav deras misslyckade flykt något annat?

Sara: Det gjorde Eugene lite nervös för en sekund. Suck, Eugene. »Will there be wine?« Störde mig mer på honom än på prällen.

Linus: Jag tror att författarna helt enkelt inte visste vad som skulle hända när de flydde, för det här kan väl knappast vara det bästa de kunde planera.

Stefan: Nej, då kunde de ju lika gärna varit kvar hos Negan.

Björn: Eugene är död för mig. Särskilt efter att han körde The Game-neggning av Kate Hudson-look-aliken. Eller, kanske inte var meningen, men det kändes så.

bil-zombienLinus: Jag tycker nästan Eugenes sätt att prata är lika jobbigt som skrotfolket. Det går bara inte att gilla honom längre.

Daniel: Vad hade vi mer för berättelser den här veckan då? Alla fick äntligen veta att Carl är död, det var ju för väl. Och Rick och Michonne kom tillbaka också, så gänget är inte ute på 75 olika uppdrag längre, för första gången den här säsongen. Värt att fira bara det!

Linus: Ja, vi hade ju även Maggie och hennes problem där med fångarna.

Stefan: Vi slipper ju de här splittrade avsnitten om alla är tillsammans. Härnäst handlar det väl om fångarna. Den där unge killen ser ju snäll ut.

Linus: Han som lät som att han försökte imitera Marlon Brando?

Sara: Fin scen med Enid, Maggie och Carol om Carl. »Lagom« sentimentalt. Jag gillar också att ha dem samlade.

Daniel: Ja, fint att Enid grät ut direkt. Hon har ju annars också haft en tendens att sluta sig som en mussla och bli tonårsbutter.
Det är bara Aaron som är kvar ute i skogen, vad han nu skulle göra.

Sara: Och Jesus.

Daniel: Jesus, honom hade jag hunnit glömma.

Sara: Kanske blir ett Jesus-på-äventyr-avsnitt nästa avsnitt.

Stefan: Jag kommer inte ihåg var Ezekiel är någonstans…

Björn: Hoppas det! Gillar Jesus nu. Minns inte om jag gjorde det sist…

Daniel: Nej, såg någon promo dissekeras hos Vulture som indikerade upptrappning på konflikten och ökat gnissel i Saviorslägret.

Linus: Om nästa avsnitt fokuserar Jesus, Aaron, och Ezekiel skulle jag bli väldigt intresserad.
Men vad var poängen med scenerna med Carol, Morgan och den lilla pojken. Så otroligt mycket filler alltså.

Daniel: Ja, det var mysko. Och hur var det, stämde det Morgan sa till honom? Att det var Gavin som dödade hans bror? Inte för att jag minns vem Gavin var, men… Men varför var det så kontroversiellt att berätta för honom?

Linus: Ingen aning.

Stefan: Carol vill att han ska få vara barn.

Daniel: Ja, kanske det.

Sara: Men vänta, var inte Benjamins död nåt sorts inside job? Måste genast kolla upp detta. Saxat från wikin:

"During a supply drop between The Kingdom and the Saviors, it is discovered that the Kingdommers came out short one cantaloupe (later revealed to have been hidden by Richard). The call was made to punish the Kingdommers by killing one of their group. Initially considering Richard, Jared then shifts his aim towards Benjamin before firing at his leg, rupturing his femoral artery and causing him to start bleeding at an alarming rate.

Benjamin was later hastily taken to Carol's house for treatment, as there was little time to reach The Kingdom before Benjamin eventually bled out. Despite the efforts of Carol, Morgan, Ezekiel and the other Kingdommers to save Benjamin, he eventually died of severe blood loss."

Sara: Just ja, melonhistorien.

Linus: Okej, och var han som dödades av pojken Jared då? Och i så fall vem är Gavin..?

Sara: Nej, Jared är den långhåriga drygdrulen.Season_eight_jaredLinus: Okej, så de ljög och sa att det var han som pojken dödade som dödade hans bror.

Stefan: Jag börjar förstå vitsen med sådana där resuméer som inte visar vad som hände förra avsnittet utan enstaka händelser som hände för länge sedan men som man bör komma ihåg i dagens avsnitt.

Sara: Lite rörigt är det ju.

Linus: Väldigt rörigt. Att de tror att medeltittaren hänger med liksom.

Sara: Det är ju klart en bäddning av att lillkillen ska få reda på sanningen nån gång i framtiden och gå efter Jared.

Daniel: Men hörni, ska vi diskutera slutet lite nu? Helt plötsligt är det alltså livsfarligt att få zombiegegg i ansikte eller mun, vilket det ju hittills aldrig någonsin varit i vare sig TWD eller FTWD. Vi har ju diskuterat det flera gånger, att det verkar vara helt omöjligt att dödas av något annat än att bli biten, hur mycket gojs man än badar i.

Stefan: Planen är väl att orsaka sår som zombiegegget ska in i.

Linus: Men ja, det här med Negans plan att förgifta dem med zombievapen… Vi snackade ju om det för ett tag sen om att det är en grej från serietidningen som jag trodde att de skulle skippa, men de har alltså tagit till vara på det på ett annat ställe i berättelsen här.

Daniel: Är det bara jag som tycker att det är skriva om premissen när det här plötsligt blir ett potentiellt vapen? Jag är helt för att det BORDE vara livsfarligt att få zombiegegg eller blod i mun, ögon, näsa eller sår, men ingen har ju oroat sig för det här någon gång tidigare?

Sara: Ja, mycket intressant! Flitiga läsare av TWD-cirkeln har här fått lite inside information tidigare, när vi diskuterade detta spår från seriealbumen. Den som vill undvika spoilers bör inte gå tillbaka och läsa. Men vi vet förstås inte om de följer samma väg eller hittar på en helt egen version.

Stefan: Vare sig det är farligt eller inte så känns inte zombiegegg som något man vill ha på sig.

Daniel: Ingen har ju någonsin typ sagt eller agerat i linje med »gnugga dig inte i ögonen efter att du tryckt ut hjärnan på en geggig zombie med dina bara händer«.

Sara: Intressant att se hur prällens infektionssjukdom kommer in i det här också, om det är så att han blev sjuk av sin insmetning, eller om det är en helt separat grej.

Björn: Framför allt inte så nära ögon och mun. Men det är väl för att det gör sig bättre i bild? Om de INTE skulle ha varit såsiga skulle vi ha gnällt över det.

Stefan: De borde kanske sprita händerna lite oftare.

Sara: Jag tänker att det är öppna sår som är grejen, eller att få in det i blodomloppet på nåt vis. Att det krävs ganska mycket för att bli smittad, men en pil rätt in i kroppen skulle gör't.

Linus: Ja, det är väl det som är tanken.

Daniel: I TWD har de ju varit lite restriktiva med det, men i FTWD har de ju haft som stående pryl att smita genom zombiehordar genom att dränka sig i deras blod så att de ska lukta rätt. I något avsnitt är ju han … vad heter han nu igen, knarkarsonen … fullständigt täckt av infekterat blod?

Linus: Nick.

Daniel: Ja, just det.

Sara: Alltså även i öppna sår är det väl svårt att bli smittad av infektionssjukdomar, pga man blöder ju liksom utåt. Men skillnad med en pil rätt in i buken. Nu är jag ju ingen infektionsläkare direkt.

Björn: Men jag är lite förlåtande när det gäller hela den grejen. »På riktigt« skulle väl inte Negan ha Lucille så nära sin egen fejJa, heller. Det är ju inte så att de VET exakt hur lätt det smittar.

Daniel: Jaja, jag ska inte bråka om det mer, jag tycker bara att det är något de borde ha varit lite försiktiga med tidigare.

Linus: Ja, jag håller med er båda.

Stefan: Vi kanske skulle ha en läkare med som gäst vid tillfälle.

Björn: Haha, det borde vi ha!

Linus: Eller en zombie.

Sara: Veckans zombie då, apropå det? Fanns några fina. En hel del träskversioner till exempel.

traskBjörn: Ja, och Lucille-zombien var fin.

Linus: Jag älskar idén med ett träsk fullt av zombies.

Stefan: Den där som släpade sig efter prällen och doktorn när de hade motorstopp.
Att de inte började med att kasta lite sten i träsket för att se var det började bubbla.

Daniel: Jag hade för övrigt min fyraåring bredvid mig när jag såg veckans avsnitt. Hon satt och kollade »Andys dinosaurieäventyr« på iPaden medan jag kollade TWD på datorn, men hon blev efter ett tag betydligt mer intresserad av TWD. »Hur ser de att de är zombier?«, »Vart tog den vägen nu, den där zombien?«, »Dog den nu?«, »Men hur kunde den INTE dö nu?«, »Kan zombier andas i vatten?«, »Men pappa, på riktigt, HUR kan de se vilka som är zombier, de är ju lortiga allihop!«. Många frågor blev det.

Sara: Haha, bra att du börjar utbildningen tidigt!

Björn: Väldigt rimliga frågor också!

Stefan: Kanske ska ha en fyraåring med i någon cirkel.
Skulle inte bli dummare frågor än vad vi kommer med.

Daniel: Jag trodde hon skulle bli lite skraj, men hon verkade helt obrydd.
Dagens ungdom.

Sara: Zombier som dinosaurier, same same.

Stefan: Här kommer mitt betyg: Tre sönderslagna spargrisar ger jag.

Sara: För spretigt, för segt, för mycket som inte grabbar tag i mig. Några bra scener, och fin bäddning för fortsättningen, framför allt med Dwight. Två starka antibiotikaburkar med hopp om bättring framöver. (Ständigt detta fåndumma hopp).

Björn: Två kalejdoskopögon från mig. Offa prällen!

Daniel: Jag tyckte det var värt en trea. Tre o-offade prällar!

Linus: Ja, jag tyckte att det med Gabriel och doktorn var meningslöst, men Dwight vägde upp det och Negans nya plan i slutet var spännande att höra. Tre träskzombies från mig.

The Walking Dead visas på tisdagar på Kanal 9 & går i repris på söndagar. Avsnitten släpps på Dplay efter första visningen och finns där i 7 dagar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel