Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Ricks brandtal, Dwights öde & Fear-rädslan

Björn: Säsongsavslutning och jag måste säga att jag blev glatt överraskad, flera gånger. Bara öppningen med Rick och Caaaaauuurl. Nästan lite tearjerkande.

Linus: Ja, jag tyckte det var ett ganska tillfredsställande avsnitt, även om det efter ett så långt krig kändes som att det tog slut ganska snabbt där i slutändan.

Stefan: Ja, det gick väldigt snabbt det mesta, men jag gillade nästan allt!

Daniel: Ja, fint med Rick och Carl. Och ja, det var ett bra avsnitt, åtminstone i sin egen rätt. Kanske inte alla grejer knöts ihop på ett supersätt, men man kan inte få allt. I dag är jag positiva Daniel.

Björn: Fistbumpningen mellan kungen och Jerry!

FistbumpSara: Jag är lite mer tveksam, men jag kan börja med det jag gillade: de lyckades definitivt med några story-vändningar. Det var spännande, och jag hade svårt att gissa vad som skulle hända.

Daniel: Ja, vi hade ju rätt fel gällande Eugene, känns det som. Även om de var lite övertydliga med hans vändning när den väl sattes i rullning.

Stefan: Nu gillar jag Eugene igen!

Sara: Jag tyckte det var alldeles för mycket som var oförtjänt. De har inte bäddat för det som hände manusmässigt, vilket gjorde att det bara kändes tillrättalagt. Eugenes Negan-svek till exempel, kändes oförtjänt. De andras snabba förlåtelse av honom likaså. Alla vänder på en femöring.

Björn: Jag får nästan skämmas – men han spydde ju på henne! Vidrigt! Rosita fick in en härlig smocka, i alla fall!

Daniel: Eller, flera av oss skrev väl att vi trodde att han nog kunde flipfloppa igen, men nu kändes det ju faktiskt som att han gjorde det med hjärtat, inte med hjärnan.

Linus: Nja, det var väl kanske inte helt förtjänt att Eugene satte en fälla för fällan men jag gillade det för att jag inte förväntade mig något sånt.

Sara: Att Rick gick från lömsk mordmaskin ute i ladan till snälla killen hela dan bara utifrån ett litet brev kändes också oförtjänt. Så nu gick det bra att förlåta alla Saviors plötsligt? De var ju hur många som helst. Vill de ordna kupp eller myteri skulle de lätt kunna göra det. Men nej, nu var det lägga ner vapnen och stå sida vid sida som gällde, allt som krävdes var ett brandtal från Rick.

Daniel: Nej, man trodde ju faktiskt i förra avsnittet att han gick all in på Negan efter utskällningen Rosita gav honom, men i stället såg han verkligheten för vad den var. Det var snyggt gjort, tyckte jag.

Stefan: Ja, allt gick snabbt och lätt, men samtidigt var det rätt skönt, att det inte körde ihop sig igen, som det brukar.

neganDaniel: Ja, de gav upp väldigt lätt. Redan före Ricks brandtal, väl?

Björn: Risken att dö gör folk lite försiktiga, särskilt när ledaren lägger benen på ryggen som en ynkrygg.

Daniel: Ja, man får väl ta i beaktande att det hade varit rätt skakigt i Team Negan ett tag, med Simons uppror och så.

Stefan: Men tjejgänget med eldbomberna kunde ju fått någon liten replik åtminstone.

Linus: Sant, jag trodde tjejarmén skulle spela en mer betydande roll.

Björn: Jag tyckte det var snyggt med molotov-grejen. Hjälpte ju väldigt mycket. Men håller med dig, Stefan, de kunde kanske ha fått någon replik att dela på i alla fall.

Sara: Aaron och armén, ännu en sak som var alldeles för oförtjänt! De hade kunnat bygga upp det mycket mer dramatiskt! Och slutstriden vid trädet mellan Rick och Negan var lite underwhelming väl? Fast det var coolt att han överlevde. Det trodde jag inte. Gillar tanken på att hålla honom fången – det är dels ett förfärligt straff, dels en bra grogrund för framtida konflikt.

Daniel: Det var verkligen en lam grande finale för dem. Två säsonger har de hållit på och försökt övertala den där gruppen, bara för några brandbomber som väl inte gjorde från eller till.

Stefan: Stora delar av avsnittet kändes förresten som Vikings.

Björn: De eldade väl upp 10–15 pers i alla fall?

Daniel: Gjorde det? Hjälpte alltså? Var inte loppet redan kört för Saviors vid det laget?

Sara: Snygg plan av Negan förresten, att offra ett helt gäng av sina egna för att lura Rick in i fällan. Visar också på en avgrundsdjup skillnad i ledarstil mellan honom och Rick. Det gillade jag.

Björn: Jag med! Och att han sa »idiots« bakom ryggen på dem. Och blåhåriga vidrot: Vi fixar det, jefe.
blueDaniel: Fast samtidigt har det vinglat rejält i hur Negan har framställts de senaste veckorna. I ett par avsnitt var han närmast mänsklig, nu plötsligt en ondsint seriefigur igen.

Sara: Ja, det var mer orealistiskt.

Stefan: Han såg ju ut att kanske sansa sig precis när Rick högg till.

Björn: Det känns som att han taggar ner lite när det ser pyrt ut för honom.

Linus: Ja, vi såg ju inga stora karaktärer som dog, så det sätter väl upp för att man inte ska hata Negan allt för mycket nu när han kommer överleva.

Daniel: Jo, men vad var poängen med hur han bondade med skrot-nissan, när det ändå skulle göras ogjort den här veckan. Något lär ju hända med honom redan i höst, har svårt att se att Jeffrey Dean Morgan vill sitta i en cell och uggla i en säsong.

Sara: Skrotnissan får väl en roll i nästa säsong, i intrigerandet som kommer att ske kring Negan i fångenskap. Vilket för övrigt var avsnittets löjligaste scen: Maggie i mörkret som smider onda planer.

Stefan: Det finns ju ett litet gäng som vill ta kål på honom. Lär bli tjafs mellan Maggie och Rick.

Linus: Jag gillade det mesta, tyckte det kändes tydligt att de fyllt ut resten av säsongen för att hamna här i slutet, men det jag inte alls gillade var Morgan. Jag har inte sett premiären av Fear the Walking Dead men det känns som att de offrade för mycket för att sätta honom i en position för att lämna en serie för en annan.

Sara: Nä, han fortsätter att vara obegriplig.

Stefan: Han har blivit lite knäpp bara. En lång promenad till dem andra serien kanske bara gör honom gott.

Tyckte jättesynd om Dwight hela avsnittet, vill inte alls att han ska försvinna.

Daniel: Ja, slutvändningen med Maggie & Co kändes sisådär. Jag har inga problem med att hon blir hatisk mot Rick, men att de andra så omedelbart hakade på köpte jag inte.

Björn: Mm, scenen i mörket kändes väääldigt så där.

Stefan: Också taskigt att Daryl skulle bestämma Dwights öde. Varför följde Dwight med i bilen?

Sara: Tyckte jättesynd om Dwight hela avsnittet, vill inte alls att han ska försvinna. Men fint med lappen från frun.

Daniel: Ja, undrar om Dwight kommer tillbaka.

Linus: Ja, det var för mig väldigt oväntat med Maggie och Jesus. Avsnittet slutar i stort sett med att följa händelserna i serietidningen med att Negan får halsen uppskuren men att Rick räddar honom, men att Maggie och Jesus ska planera mot Rick vet jag inte var det kommer från!

Daniel: Hade ju varit fint om han och frugan kört till Fear the Walking Dead också. De kanske hade sin honeymoon exakt där säsong fyra utspelar sig.

Björn: Utan att spoila blev jag besviken över en viss grej med Fear the Walking Dead.

Daniel: Haha, jag vill så gärna spoila varför han sticker.

Sara: Ooo, nu vill jag veta. Säg! Har inte sett senaste Fear the Walking Dead och kommer nog inte göra det heller.

Linus: Lägg av, jag har nästan sett ifatt och älskar Fear the Walking Deads tredje säsong.

Daniel: Ja, men jag gillar Fear the Walking Dead också! Jag tyckte de två första avsnitten av säsong fyra var jättebra också. Däremot tyckte jag att Morgans övergång sköttes lite väl lättvindigt. Eller så var det bara bra att det skedde på sättet det gjorde. Du får se helt enkelt.

Björn: Vi tar de kommentarerna i kommentarsfältet till Fear the Walking Dead-inlägg.

Daniel: Rätt cocky gjort av Rick att skära upp halsen på honom och helt kallt räkna med att Siddiq skulle kunna rädda honom.

Sara: Ja, det måste ha varit en riskkalkyl som hette duga. Eller så var riskkalkylen så här: dör han så dör han, whatever.

Stefan: När Rick skar Negan i halsen var det väl bara för att överleva. Det var nog först efteråt som han tyckte det var värt ett försök att rädda honom.

Sara: Ja, det var nog inte helt överlagt.

Daniel: Nä, kanske inte. Jag kanske övertolkade hans beräknande kyla.

Björn: Dock stör det mig att Rick ljuger så ofta nu för tiden, inklusive när han skar Negan i halsen. Minns dock inte förra gången, fast det var väldigt nyligen.

Daniel: Det var ju då när de slaktade hela gänget inne i den där industrilokalen, väl?

Björn: Ja, just det!

Daniel: Håller helt med.

Linus: Jag gillar inte heller att Rick ljuger så.

Björn: Han är ingen hedersman längre, direkt. Förr var han ju också Dark Rick, men han ljög inte.

Linus: Att hela grejen byggts runt Carls död och sista önskan får mig att vilja gå tillbaka till serietidningen och läsa om, för där saknades hela den vinklingen eftersom Carl inte dog. De måste känt att det verkligen behövdes en väldigt stark anledning till varför Rick skulle låta Negan leva i slutet av hela kriget. Att hans egna önskan att bygga en ny värld inte var tillräcklig?

Björn: Jag tycker det är rätt fint, den ganska rimliga åsikten att man i en bra värld inte dömer folk till döden. Jag fick faktiskt lite gåshud av Maggies reaktion där.

Sara: Det var fint att se henne ha lite känslor, hon har varit så kall och effektiv senaste tiden. Känns som att hon varit fokuserad på Negan, att Negan ska dö för Glenns skull. Att bli berövad det var outhärdligt för henne.

Björn: Precis och det kändes äkta. Välspelat!

Daniel: Man glömmer ju hur kort tid det gått. Sitter där och känner »get over it, det var ju två säsonger sedan!«.

Björn: Hon är ju bra, de borde ge henne den löneökning hon vill ha och låta henne synas mer. Jag skulle föredra en tajtare ensemble, där de fick mer att göra.

Daniel: Ja, absolut.

Sara: Undrar om de kommer att hoppa framåt rejält nu och låta henne vara höggravid eller ha fått bebisen?

Daniel: Ja, vad tror ni om tidshopp nu? Det är väl nu det sker i serietidningen, Linus?

Björn: Ja! Jag hoppas det, att de löser hela Negan-i-finkan-grejen med ett collage där tiden går.

Stefan: Men kulturtanten, helikoptern… jag vill veta lite om detta innan de hoppar iväg alltför långt!

Daniel: De fejkade ju det i början av den här säsongen med Carls vision och Old Rick, kanske vi kan få den riktiga varan nästa år.

Linus: Ja, vi diskuterade ju en tidigare gång att det är ett ganska stort tidshopp i serietidningen efter det här, men tv-serien har ju ofta gått sin egen väg även om de grovt håller sig till tidningens handling

Sara: Nja, Negan kan väl gott ha suttit ett år eller så när vi ser dem igen. Så han blivit riktigt galen på kuppen. Fast det är svårt att rättfärdiga varför Maggie & Co inte lyckats döda honom då, det kan ju inte vara så svårt för dem.

Björn: Rick sover med nyckeln.

Sara: Ja, han lär förstås inte lita på dem helt.

skäggisDaniel: De hade ju tydligen en pressträff i går, där Jeffrey Dean Morgan hade ett rejält helskägg. Inspelningarna av nästa säsong ska börja om någon vecka…

Linus: Ja, man kan nog räkna med ett år eller två då.

Daniel: Men det kan ju så klart bara betyda att han inte orkar raka sig på semestern.

Linus: Om de vill visa att de börjat bygga upp en ny värld. Vad heter han den där Savior-killen som sa att han var bra på att bygga saker? Gillar någon honom?

Stefan: Eller ett halvår. Som sagt: helikoptern och kulturtanten! De får inte bara hoppa förbi dem!

Linus: Känns som att han är tänkt som en ny stor karaktär.

Björn: Haha, jag gillar honom.

Daniel: Ja, han är ju Maggies nya love interest!

Sara: Jag tycker han är jättelik han som knivhögg Lucy och Carter i det där klassiska Cityakuten-avsnittet, så jag gillar honom inte alls.

Björn: Åh, Sara! Minns inte hur han såg ut. Men han ser ut att sjunga i grungeband, han med.

carterDaniel: Det gör ju alla efter zombieapokalypsen.

Björn: Skitit hår, ja, men skjortorna också!

Linus: Inte jag heller, men jag minns att det hände.

Björn: Såg om Cityakuten-scenen när Tora skrev om det. Fy fan. Men tänkte inte på hur knivmannen såg då.

Linus: Jag har inte sett om serien på 15 år.

Daniel: Det är ju bara nio år sedan den slutade!

Linus: Jaha, 10 år sen då, jag såg nog aldrig färdigt sista säsongen…

Sara: Inte jättelik kanske, men det är nåt som påminner om honom.

Linus: David Krumholtz? Hade jag inget minne av!

Daniel: Var det han? Jösses.

Stefan: Nej, han i The Walking Dead ser mycket snällare ut.

Sara: Fortfarande ett av mina starkaste tv-minnen, Carter som faller ner på golvet och ser Lucy under sängen…

Björn: Mm, rätt likt. Nu gillar jag honom inte heller…

Daniel: Fasiken, man kan alltid hitta en orsak att börja prata om Cityakuten!

Björn: Ja, jävlar! Hade helt förträngt när jag såg scenen igen häromveckan.

Linus: Jag minns bäst avsnittet när de är instängda i ett rum och så är det som Breakfast Club.

Daniel: Ett av mina finaste journalistiska minnen är när jag åkte till München för att intervjua Noah Wyle när Falling Skies skulle börja. Otroligt sympatisk karl.

Sara: Guuuud vad jag var kär i Noah Wyle.

Daniel: Det var ju alla med lite vett i skallen.

Linus: Ja, duh.

Stefan: Säg till när ni är klara med Cityakuten så fortsätter jag med Veckans zombie: Den enda jag kan komma på var den som ställdes upp vid bilarna vid Saviorsfällan.

bilzombiesarBjörn: Om ni skulle ha missat Toras finfina text om Be Still My Heart. Läs!

Sara: Det var några superfina zombier i början.

Björn: Lite slamkrypare, men känns som han med avbiten kind räknas.

grungis

 

Björn: Men hörni, var det gamla bilder på Rick och Caaaaurl? När de gick?

Linus: Tyckte det såg ut som nya. Men bra gjort.

Daniel: Nej, det var ju nyinspelat, man fick ju aldrig se fejset på honom.

Sara: Måste varit nya, annars skulle man fått se Carls ansikte. De hade bara rakat Rick och fyllt i vikarna på honom lite.

Daniel: Och tvättat uniformen.

Björn: Saknar tidiga The Walking Dead.

Daniel: Jo, man gör ju ofta det.

Linus: Njaaaaa.

Daniel: Även fast jag minns säsong två som rätt seg också.
Livet på farmen.

Björn: Mm, redan säsong 2 var rätt seg. Och sen i finkan.
Men minnet av de tidiga säsongerna är fint.

Linus: Jag såg om förra sommaren och började skriva en artikel om hela serien och jämföra med serietidningen. Kanske gör färdigt till den här sommaren. Men tro mig, det var inte helt fantastiskt i början heller.

Sara: Piloten var riktigt stark, det minns jag.

Linus: Ja, första avsnittet var jättebra.

Sara: Men sen har man ju en benägenhet att sålla bort det trista och bara minnas det minnesvärda.

Daniel: Nej, du har nog rätt. Jag tycker serien överlag mest glimrat till när den vågat vara riktigt mörk. Och då menar jag inte Negans svinganden med Lucille mot Glenn, utan mer som när Carol sköt den där ungen. Usch vad jag mådde dåligt av det avsnittet.

Linus: Men första säsongen hade även ett avsnitt om gangsters som hjälper gamlingar på ett äldreboende.

Björn: Eller när ungen kom ut ur ladugården. Mörkt!

Daniel: Ja, Carol har fått kämpa en del.

Sara: Daryls brorsa som högg av sig handen… Shane! Och allt annat man glömt.

Linus: Och Everybody Hates Chris vars ansikte åts upp.

Sara: Vem?

Linus: Noah

Sara: Aaaah!

Linus: Inför nästa säsong hoppas jag på en lätt reboot där vi har en början av en ny civilisation och nya äventyr!

Sara: Jag hoppas på mer solitt manusarbete. Inte så märkliga tid-och-rumshopp, skumma vändningar och obegripliga rollfigursutvecklingar som det varit denna säsong.

Daniel: Jag hoppas på en nytändning, oavsett tidshopp eller inte. Det ska ju vara ny showrunner och så där, nytt blod, lite fräschör!

Stefan: Jag hoppas på att få veta var helikoptern kom ifrån, och vad som händer om någon ger kulturtanten en spoken word-skiva.

Daniel: Nej, mindre konstiga berättarsätt.

Björn: Varietys rubrik i dag: Walking Dead Boss Teases New Narrative for Season 9 Under Angela Kang.

Daniel: Hollywood Reporter: Walking Dead Team Previews Season 9 Evolution: It Takes a »Quantum Leap Forward«.

Sara: Finalen får en trea ändå, tre molotov cocktails. Men säsongen som helhet får nog inte mer än en etta. Jag är superbesviken.

Stefan: Jag tyckte att det tick för snabbt och lätt, men gillade vändningarna och hur det löste sig, så jag ger avsnittet 4 saboterade kulor.

Daniel: Jag kände mig positiv när vi började, men nu är jag mer neutral. Tre final-plus!

Björn: Solklart fyra backfire:ande vapen, tänkte jag säga, men säger i stället: Fyra (ej livsfarligt) uppskurna halsar.

Linus: Jag ger avsnittet fyra David Krumholtz. Men jag det känns som att säsongen varit väldigt utdragen. Kanske kan de efter tidshoppet känna sig mer fria att hitta på eget än att följa serietidningen, när de ändå sabbar alla stora grejer gång på gång.

Björn: Det känns som de öst en hög av produktionspengarna från The Walking Dead till Fear the Walking Dead.

Daniel: Ja, det ska bli spännande att se vart Fear the Walking Dead tar vägen nu. Vi ses i höst, zombielovers!

Stefan: Nej, nu ska jag se Fear the Walking Dead!

Björn: Tack för den här säsongen!

The Walking Dead visas på tisdagar på Kanal 9 & går i repris på söndagar. Avsnitten släpps på Dplay efter första visningen och finns där i 7 dagar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel