Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om muterade zombier, tidshopp & Grey Carol

Sara: Nystart! Då var vi där: en Rick-lös reboot. Vad tyckte vi om livet efter tidshoppet? För min del var det blandad kompott: kändes ganska kul och fräscht med omstart men det led av vissa pilotavsnittsproblem: mycket som ska etableras och introduceras på kort tid.

Linus: Jag älskar tidshopp! De kan verkligen ge en tv-serie nytt liv. Det ger en chans att dumpa allt tråkigt skapa massor av spänning och nya mysterier. One Tree Hill gick från att vara ett typisk tonårsdrama till att bli en superrolig och härlig serie när de hoppade fyra år fram i tiden mellan sin fjärde och femte säsong. The 100 blev jättespännande när de hoppade sex år inför senaste säsongen, Desperate Housewives hade ett väldigt lyckat tidshopp. Det finns många exempel men jag kan inte komma på något som inte gjort sin serie bättre. Tyckte det här avsnittet av The Walking Dead var det bästa på väldigt länge!

Braaaains, braaaains…

Stefan: Jag vet inte om det var bättre egentligen, men det kändes lite skojigare att allt inte var exakt som vanligt.

Sara: Jag är nog lite mer generellt skeptisk till tidshopp, man känner sig lätt snuvad på konfekten. Men det finns många lyckade exempel också, precis som du skriver, Linus! Det här var lite mittemellan. På ett sätt kändes det nödvändigt med nytt blod, de har trampat vatten så länge.

Daniel: Fast hade egentligen så himla mycket förändrats? Jag tyckte de mest körde på i gamla vanliga hjulspår. Vi fick ju egentligen inte särskilt mycket spännande kött på benen alls? Visserligen var det ju delvis »by design«, de vill väl suga på karamellerna gällande vad som hänt vid Hilltop exempelvis och man kan ju undra varför de har så stora problem i The Kingdom, men jag tyckte ändå det var lite magert. Några vattenkraftverk hade de hunnit bygga i Alexandra, men vad mer? Det har ju ändå gått fem-sex år i det här tidshoppet, det är ju betydligt längre tid än vad serien ens utspelat sig under fram till och med förra avsnittet. Sett till det har ju extremt lite förändrats under de här åren med tanke på all skit de varit igenom tidigare.

Björn: Nybyggaranda med rättssal, jag vet inte jag. Men det finns många möjliga trådar att dra i framöver. Jag kände mig ambivalent rätt länge. Ända till Carol tände eld.

Sara: Haha! Jag tänkte först att Dark Carol blivit Grey Carol – en mer dämpad, drottninglik variant av sig själv. Men hoppsan, Grey Queen Carol är mörkare än Dark Carol.

Linus: Ja, Carol var bra, jag gillade henne också mer i det här avsnittet än jag gjort på länge.
fiskarnSara: En av mina ytterligare invändningar ligger i produktionsvärdet. Den framstår som så billig ibland? Jag får matinékänsla, exempelvis i första scenen efter vinjetten, när de möter de nya i skogen. Trodde för en sekund att jag tittade på avfilmad lågbudgetteater. Det är nåt med scenografin i kombination med skådespeleriet som haltar ibland. Särskilt den där runda, skäggiga nya killen, musikläraren, hans skådespel övertygade inte.

Björn: Han var sämst!

Sara: Ja. De andra var intressantare. Kul med en döv rollfigur och en till teckentolkande, och fängelsebruden hade klar potential.

Linus: Jag tyckte inte det var något fel på musikläraren. Det är Dan Fogler som är bioaktuell i nya Fantastic Beasts-filmen som jag håller på att skriva en recension om!

Björn: Aha! Och någon från The 100, om jag inte fattat fel? Fängelsebruden?

Linus: Nadia Hilker som spelar Magna spelade Luna i The 100. Ja, spännande med en döv karaktär. Magnas grupp är lik hur det är i serietidningen med skillnaden att Connie inte är döv där. Jag vet att Robert Kirkman alltid tar till sig kritik från läsarna när det handlar om representation, så de såg säkert detta som ett bra tillfälle att introducera en slags karaktär vi inte ser ofta på film och tv.

forlaganSara: Aha! Intressant. Att hon inte är döv i serierna alltså. En spännande karaktärsändring som de kan göra en hel del av.

Linus: Det som jag med en gång tänker på när någon agerar tolk är när skådespelerskan Marlee Matlin var med på Celebrity Apprentice och Dionne Warwick inte fattade att Matlins tolk talade för Marlee och inte för sig själv:

Stefan: Men Judith är bäst! Skådisen spelade en yngre Rey i Star Wars: The Force Awakens.

Daniel: Aha – är det hon! Vad fint. Ja, Judith hade gärna fått dra ett ännu större lass, tycker jag. Härlig vitamininjektion!

Björn: Judith är grym.

Sara: Mmm… Men jag har lite problem med manuset också. »This is Alexandria« hade räckt. Varför lägga på det smetigt övertydliga »This is home«? Från en liten unge? Men nu ska jag sluta klaga. Det fanns mycket bra också!

Linus: Ja, jag gillade inte den repliken från Judith. Men annars tycker jag också att hon var jättebra casting.

Stefan: Såna svagheter i manus är ju tyvärr hela tiden. Vi kan ha en extrabilaga där vi listar alla svagheter och missar i manus. Men tyckte till och med nästan att Eugene var lite okej den här gången.

Björn: Eugenes hockeyfrilla är borta!

Sara: Jag gillar skådisen som spelar Judith jättemycket. Hon verkar dock lida lite av det typiska brådmogen-unge-i-tv-serie-syndromet. Hoppas hon får bli mer nyanserad framöver. Relationen med Negan är ju spännande.

Björn: Ja, toppen. »Siffrorna ljuger inte.«

Daniel: Ja, men där störde jag mig återigen. Förhoppningsvis får vi lite fördjupning vad det lider, men att Negan verkade närmast lycklig där i sitt fängelse och bara kunde stå och chit-chatta med Judith så helt avslappnat medan hon satt och gjorde läxan. Jag fick lite finkan i Lucky Luke-serier-vibbar. Ska det vara så där avslappnat med Negan förstår jag inte riktigt varför han ens sitter bakom lås och bom.

jamforelse-storSara: Och »Jag börjar glömma deras röster«, inte en chans att Judith fortfarande skulle komma ihåg deras röster!? Hon var alldeles för liten när de dog väl?

Björn: Men ja! Helt klart borde hon ha glömt dem.

Linus: Alltså, de hade möjligheten att låta Eugene sluta prata så där jävla dumt och de gjorde inte det… Så synd. Jag tyckte fortfarande att han var sämst.

Sara: En grej jag gillade: Rositas »Don't make this weird« till Eugene. Ba, kom inte här med din undertryckta kärlek, ta en hint.

Björn: Men prällen! Loverman.

Linus: Ja, jag gillade twisten att Rosita och fader Gabriel är tillsammans. I serietidningen är det med Eugene och det hade jag inte pallat med tanke på hur han är i tv-serien.

Björn: Är han inte så i serien alls?

Linus: Alltså han snackar ju inte på det där sättet när jag läser i alla fall.

Sara: Hoppas de inte sätter upp det som ett triangeldrama där han till slut vinner över henne… snark.

Linus: Ja, det vore tråkigt.

Björn: Inte efter att han spydde ner henne!

hastarnaStefan: Och så tog det slut när det konstigaste hittills i hela serien hände…

Sara: Ja, det där är ju en utveckling utan dess like. Vi som såg trailern var förberedda. Zombier som har… muterat? Eller något. Läskigt.

Stefan: Muterat ja, men pratar!? Och förstår!? Kanske spårar ur fullständigt snart.

Linus: Ja, inga spoilers, men det följer också serietidningen. Kanske verkar dumt eller dåligt men det är bra!

Daniel: Jag är lite skeptisk till hur de introducerade den här utvecklingen. Jag fick känslan av trailern förra veckan – som jag minns som mer subtil – att det kanske skulle gå i en annan riktning än vad som skedde. Jag har ju inte någon örnkoll på serietidningen som Linus men jag har snappat upp en del längs vägen, och … nja, jag fick känslan av att vi är på väg mot ett rejält magplask gällande vad det här utlovar och vad vi sedan de facto får.

Björn: Jag älskade det. Men jag är ju för snabba »zombier« med. Inte så traditionell av mig.

Sara: Det är ju helt klart något som höjer insatserna. Apropå det, har vi en Veckans zombie?

Stefan: Daryls badzombie var väl inte så dum.

Björn: Fågelmatarzombien var också bra.

Sara: Ja! Den som gav en mask ur sitt eget huvud till fågelungarna! Eller gav och gav, men…

Björn: Men svårt att slå pratande zombies.

Stefan: Vi vet bara inte vem som pratade. Men så många frågetecken… han sa »don’t let them get away«, när han borde ha sagt »fooood«.

Sara: »Braaaains, braaaains…«

Björn: Mm. Mitt favoritzombieskämt är fortfarande:
»What do we want?«
»Brains.«
»When do we want it?«
»Brains.«

Björn: Och förresten – har Daryl blivit Vidstige?

Linus: Ja!

Björn: Deras möte var fint men musikvalet lite udda. Man fattade ju att det var han.

Stefan: Tänkte inte på någon musik.

Sara: Var tvungen att kolla upp castingen av Henry för övrigt, för jag blev så förvirrad om det var samma skådis som växt på sig så brutalt helt plötsligt… De var ju så lika! Nu ska ni få höra: Henry spelas av Matthew Lintz – storebror till Macsen Lintz som spelade honom tidigare. Och: de är båda bröder till Madison Lintz – som spelade Sophia!!! Alltså, Carols adopterade son Henry är bror till sig själv och även bror till sin adoptivmammas biologiska (och sen länge döda) dotter. Ni kanske visste detta redan men det blew my mind lite.

Linus: Wow, det var imponerande.

Daniel: Men herre jösses, ibland slår verkligheten sannerligen dikten! Och storasyster Madison spelar ju numera Harry Boschs dotter, så hon har ju inte heller gått lottlös efter sitt grymma TWD-öde.

Stefan: Jag behöver läsa en gång till innan jag får ihop det där…

Björn: Grymt! Det måste ha varit på tapeten ett tag med tanke på hur duktig han var med pinnen.

Linus: Men på tal om barn så har Michonne ett nytt barn? Vad är det för unge?

Sara: Ja, det fattade man ju. Det var ju ett »let's make a baby«-moment typ det sista Rick gjorde.

Björn: Precis! Klart det blev barn.

Sara: Han var ju så duktig med pinnen. (Hehe, förlåt).

Linus: Det var inget som jag reflekterade över, men intressant val. Det måste ju finnas någon anledning till att de hittat på detta.

Stefan: Det var någon i manusteamet som inte kunde fixa barnvakt, så de fick skriva in ungen i serien.

Björn: Inte med i förlagan?

Linus: Nej, där är Rick och Michonne aldrig ett par ens.

Björn: Nä, just det…

Sara: Är Rick och Andrea fortfarande ihop ungefär här i serietidningarna? Har dom barn?

Linus: Det stämmer att Rick är ihop med Andrea istället för Michonne, men de har inga andra barn än Carl, eftersom Judith aldrig överlevde attacken mot fängelset.

Sara: Huh. Intressant.

Björn: Varje gång vi går in på serien så blir jag sugen på att läsa.

Sara: Man ser ju nu förresten hur lik Henry var Sophia. Kanske därför Carol tog sig an honom så snabbt.

syskonLinus: Förmodligen!

Björn: Eerie. Nästan som om de vore syskon… Jag får för mig att hon kom ut ur ladan i sista avsnittet men så var det ju inte.

Sara: Haha!

Linus: Nej, det var mycket tjat om hur länge de letade efter henne men det var inte så länge.

Björn: Har Stefan läst Saras förklaring igen?

Stefan: Ritar släktträd…

fagelbordSara: Kul med nystart! Känns som en vitamininjektion. Men på grund av pilotproblemen blir det inte mer än tre starka Judith-hattar i betyg.

Stefan: Tre talande zombies från mig!

Linus: Jag tyckte som sagt att det var bästa avsnittet på väldigt länge! Men andra halvan var lite seg, så jag ger den bara fyra små Rick-figurer.

Daniel: Jag håller mig också till en trea. Hade velat ha mer verklig förändring än en härligt lillgammal Judith och en böljande gråhårsman på Carol.

Björn: Det blir fyra brinnande antagonister för mig.

The Walking Dead visas på tisdagar på Kanal 9 & går i repris på söndagar. Avsnitten släpps på Dplay efter första visningen och finns där i 7 dagar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel