Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om flashback-Jesus & amatörteater-Ezekiel

Sara: En mysig start på avsnittet tyckte jag! Vi fick en flashback – fast från tiden vi tappat. En mittemellan-flashback. De hjälpte oss med två tidsmarkörer: Carols hår, och så den kanske ännu tydligare: en levande Jesus. Det var ju en dead giveaway så att säga. Hehe.

Björn: Det var mysigt att få lite mer Jesus.

Ida: Åh, jag blev sorgsen när jag såg Jesus… Jag saknar honom. Han såg så snäll ut.

Björn: Snälla killar dör.

Stefan: Jag hann tänka »hur fick de liv i honom igen nu då« ett par sekunder innan jag kom på att det var en flashback.

jesusIda: Men töntiga gravidskämt, Jerry. Säg det bara. »Vad många roliga ord du kan för ›gravid‹!«

Björn: Ja, jeez, Jerry. Säg det bara!

Sara: Ovanligt mycket comic relief det här avsnittet! Carol, kungen och Jerry hade det hurtigt och glatt.

Ida: Jag älskade det! Är det inte underbart med lite ljus mitt i mörkret?

Björn: Men om Carol ska prata bebisspråk med kungen hoppas jag de bryter upp nu, nu, nu!

Linus: Helt okej flashback men var det ingen annan som kände att det här i stort sätt garanterar att Jerry kommer dö väldigt snart? Jag tyckte det kändes som att de förberedde för det.

Sara: Tycker Jerry är en rätt skön lirare (men nej, tack till gravidskämten). Men jag blev också direkt orolig för honom! Hur länge ska han få vara kvar? De bäddar för en ond bråd död.

Ida: Först det lätta anslaget när de sätter på boom boxen. man vet att det kommer gå fel, och bara Nej, Nej, Nej, vem ska dö… Jag trodde Jerry skulle dö i bion.

Stefan: När Jerry mimade till bandspelaren!

Björn: Jerry måste dö. Tyvärr. Jag gillar hans sköna livssyn.

Ida: Och allt gick illa. Ezekiel var redo att ge upp den där glödlampan. Men då… QUEEN CAROL!!! »Shouldn’t the queen’s call count for something?« Det var så mäktigt sagt! Det är den Carol jag vill ha! Inte den veliga gnällande om moral!

Björn: Hon är så snygg, Carol.

Ida: Och sen ba PIOOO PIOOOO (ljudet av bågsträngar) och de mejade ner zombisarna så proffsigt på bion! »I’m only a killjoy some of the time.« sa Carol sen. Hon är en festlig fru ibland, det visade hon! Och supervärt med bion så klart. Men hade man inte velat se vilken film de såg? Jag hoppades på Night of the Living Dead!!

Linus: Jag tror Robert Kirkman sagt att i The Walking Dead-världen finns inga zombie-filmer och sånt, och att det är anledningen till att ingen kallar dem för zombies.

Ida: Nej, jag vet. Men vad kul det hade varit ändå. Om de satte på en skräckfilm. Shit, som dom sa, »inga barn har sett en film i sina liv«.

Sara: Så himla konstigt att tänka sig.

Ida: Men i alla fall, när de gick från bion…när Ezekiel hoppfullt sa »Maybe we’re done losing for a while.« Det var ju ett dåligt tecken. Klart dom inte är. Det här var ljuset före mörkret…

Linus: Ja, jag älskar att se karaktärerna lyckliga, men det känns ju hela tiden som att det bara sätter upp för att något hemskt kommer hända.

Björn: Fick för mig att de sa något om det? Eller, trodde Cobra Strike var en filmreferens.

Ida: Kommer ni ihåg Michonnes och Ricks day of fun? Lever fortfarande på den.

Sara: Ah, those were the days! Men, en annan grej: Vad är det här med att vissa, framför allt ledarna ska ha ett så styltigt och högtidligt språk? Skrotnissan, Ezekiel, Eugene och nu Alpha. Varför tror de att det skulle vara rimligt att uttrycka sig så där? Att det skulle vara status att uttrycka sig litterärt på nåt vis? Eugene ska väl vara nån sorts savant och Ezekiel är en teaterns man, så ok, men det blir bara märkligt.

Ida: Är Ezekiel teaterns man?

Stefan: Han var väl djurskötare?

Sara: Var inte det förklaringen till hur han blev kung? Att han spelat amatörteater och liksom tagit sig en roll som regent? Eller drömmer jag?

Ida: Va? Hoppas det var så! Han kanske ledde en lokalrevy? Studentspex?

Linus: Ja, jag är inte jätteförtjust i hans sätt att prata. Det är säkert likadant i serietidningen men där märker man det inte på samma sätt.

Sara: Ur beskrivningen av Kung Ezekiel från en The Walking Dead-wiki: »Ezekiel was born in the late 1960's and grew up in Washington D.C, although little is known regarding his early life. At a young age he performed in community theater where he portrayed several fictional kings including Arthur, Macbeth, as well as Martin Luther upon where he gained a distinct talent for theatricality.« Skönt, jag är inte helt hallucinerande.

Björn: Coolt! Men det känns lite som att Alpha pratar så där för att dölja att hon är britt. Alltså, Samantha Morton är ju britt.

Ida: Alpha pratade som det var ett retoriskt knep med upprepning hela tiden. »Your people crossed into our lands, Yet there will be no conflict. Your people killed our people. There will be no conflict.« osv osv. Lite som hon hoppades på att hon höll ett »I have a dream!«-tal.

Sara: Ja, kändes väldigt skrivet.

alpha-fr-serienSara: Ahaaaa… Skrivet it is…

Ida: Oh! Direkt ur tidningen! Men hon ska väl vara lite redneck? Lite obildad och djurisk?

Linus: Jag tyckte i slutet av förra avsnittet att det här inte kändes alls som att det följde serietidningen, men det gjorde det ju helt klart. De tog ett par scener ur tidningen och drog ut på det i ett helt avsnitt. Och de hade väl svårt att dra ut på det mer eftersom avsnittet knappt var 40 minuter långt.

Ida: Läste en intervju med Samantha Morton, hon sa att Alpha var van vid att »döda djur« innan hon dödade första snubben.

Stefan: Obildat att sjunga en bröderna Marx-låt för dottern? Nähä!

Björn: I mina ögon är Alpha helt fantastisk. Kanske delvis för att jag tänker på Fever Ray.

dreijerIda: Hennes smink är för för att ögon och mun ska se ut som djupa hålor bakom masken. Men jag tycker hon ser ut som en orm utan mask! Så läskig. Fan vad dom måste stinka. Därunder.

Linus: Ja, hon ser väldigt läskig ut utan mask.

Björn: Hon ser väldigt läskig ut med mask också.

Ida: Hon klippte av sig håret på riktigt, när man fick se det, i serien. Men mamman med skrikande bebisen såg ganska rolig ut! Som en förskräckt zombie. Fast det var ju hemskt förstås. Med bebisen. Iskallt Alpha!

Björn: Haha, hon var nog en ganska förskräckt zombie. När Alpha ryckte på axlarna. Vilken jävla chäf!

axelryckSara: En alpha i en djurflock, helt klart…. Osentimentalt.

Ida: »If his mother can’t quiet the child, the dead will. Natural selection.« Alltså hon kan inte mycket om djur, Alpha! fatta hur mycket de försvarar sina barn! Djurmammor skulle aldrig överge sina barn så där och rädda sig själva. Människor är som alltid sämst.

Sara: Tänker på nåt jag läste nånstans om nåt digitalt experiment när de skapat AI-människor som skulle leva så hållbart och effektivt som möjligt, men när de märkte att produktionen av barn var lättillgänglig och resurseffektiv började de äta en del av sina spädbarn istället för att leta mat på annat sätt.

Björn: Älska AI.

Sara: Finns väl även ett stråk av det i The Road också va? Att välJa, kannibalvägen så att säga.

Björn: Jupp, det gör det.

Linus: Ja, det skulle Alpha säkert inte ha något emot om hon helt tror på det hon säger.

Ida: Fan vad jobbig dottern är förresten. Lydia. Ge tillbaka henne bara. Vad heter han, lill-riddaren? han är ju bara kär i henne för att hon är söt.

Stefan: De kunde väl fått Henry på köpet.

Björn: Ja, Henry på köpet hade varit najs. Han fortsatte tjöta om att Daryl fått stryk som barn. Zzz. Och apropå det, Alphas svinhårda örfil och sen kram. Fan, vad deppigt att se.

slag&kramLinus: Han gick väl efter dem i slutet, så vi får se hur det går.

Sara: Känner ett stråk av sorg över att Lydia är så mesig efter förra cirkeln när Linus visade hur mycket galnare (och intressantare) hon är i serietidningen.

Björn: Men att slicka någon i ögat är inte lika okej som att slicka i ögonhåla, känner jag.

Sara: Kan för lite om ögonhångeletikett.

Stefan: Det går väl ändå inte att hålla ögona öppna om någon kommer för nära med tungan?

Björn: Det var inte meningen att försöka framstå som expert. Jag har noll koll. Tråkig bekännelse…

Sara: Hahaha!

Ida: Så fick Enid komma och övertala lill-riddaren. Så pratade hon om CAAAUUURL!!!! Åhhh! Dom var ju ihop/vänner! »You live with it by staying who you are, by not letting the bad things change you.« Fina Caaauurl. Alla minns exakt hans legacy.

Björn: Men apropå slörp-ljud! Snygg scen och mäktiga ljudeffekter när döva tjejen sprang inne bland majsen!

hoppa-framIda: Det var så bra scen!!! Älskade majsscenen! Undrar om de var inspirerade av A quiet place?

Stefan: Ja, bra scen! Men lite konstigt att det äldre paret sprang med.

Björn: Men, ja, Stefan. Kom farfar… Liksom.

Ida: Ooooooch – bara jag som tror vi ser upptakten på en romans mellan Connie (döva tjejen) och Daryl?!

Björn: Kände samma! Det vore på tiden att Daryl fick lite kärlek.

 

ConnylIda: Äldre paret skulle ju få en baby istället för sin förlust av unga killen! Men Daryl…han var en hjälte som kom i sista sekunden! (OBS Connie var mest hjälte som räddade barnet). Daryl ska ju helt klart ta Ricks plats, så de måste ju ge honom lite mer personlighet nu. Såg nu att en av hans vingar på skinnjackan är borta!

Björn: Tänkte på vingarna förra avsnittet. Så de kanske visar det varje avsnitt nu.

Ida: Men Daryl kommer inte fylla Ricks skor/cowboyboots. Tänk om Daryl skulle hålla uppsträckande tal a la Rick?! Ingen skulle höra vad han sa! Grymt grymt grymt grymt.

Sara: Det är inte hans stil. Han ska mest muttra i bakgrunden och sen ta saker i egna händer.

Ida: Det är en prövning att se utan text. Jag hör aldrig vad Daryl muttrar om. Jag är som dövtjejen. jag behöver en lapp från Daryl!

Stefan: Jag hör knappt vad någon säger. Men det var ju faktiskt lite mer go i Daryl det här avsnittet.

Sara: Kanske vore toppen med en Connie-romans, då kanske han lär sig teckenspråk istället! Då får de texta honom.

Ida: Exakt! Ännu ett tecken på romans! Connie och Daryl sittin in a tree, killing zombieeeeee.

Stefan: Smart om alla lär sig teckenspråk. Användbart mot både fiender och zombies.

Björn: Apropå gaffatejpen som de använde på glödlampan: Ross Lowell, mannen som uppfann gaffatejp dog häromsistens.

Sara: Såg det! Bra att hedra honom! Värd all uppmärksamhet. Veckans zombie: några fina inne på bion. Popcornmaskinszombien?

Ida: Desperata mamman-låtsas-zombien? Nej, popcornmaskins-zombien förstås, med den där äckliga skalpen som föll av när han pressade sig ur.

Linus: Ja, den var äcklig.

Ida: Svinäcklig. Jag fick vända bort blicken faktiskt. Hatar när dom slamsar sig själva. Blä.

popcornLinus: Sånt får mig alltid att fundera på hur de tvättar bort allt blod och slem från kläder och ställen där de bor och så.

Björn: Det känns verkligen som veckans avsnitt bjussade på TWD:s bästa sidor! Både äckel och mys.

Ida: Ja! Jag tyckte det var det bästa avsnittet på riktigt, riktigt länge! Skräckscenen i majsfältet, festligt med musik i biosalongen, och en riktigt riktigt läbbig ny Big Bad. Och Carols »får inte en drottning säga vad hon tycker?!«

Stefan: Ja, riktigt bra avsnitt! Och Jerrys mimande till bandspelaren med Carols »lägg av«-blick. Fortfarande min favoritscen.

Carol & Jerry from lost fan on Vimeo.

Linus: Jag gillar att de ändå följer serietidningen ganska väl, även om det är väldigt utdraget. Då har vi mycket att se fram emot.

Sara: Låter lovande! Jag håller med, det var ett härligt avsnitt. Jag ger det fyra popcornmaskiner i betyg.

Stefan: Fyra övergivna bebisar från mig.

Linus: Det var vad jag tänkte skriva! Du hann före min dator låste sig.

Stefan: Sorry Linus, men du kan ju ge fyra andra bebisar.

Linus: Japp, ser fram emot nästa avsnitt nu! Ja, jag ger fyra andra bebisar.

Ida: Fyra förhoppningsfulla romanser mellan DarCon. Eller Connyl.

Björn: Connyl! Fyra övergivna bebisar från mig. (Närrå.) Fyra pussar på biografen från mig.

pussIda: Okej, men tack då! Vad roligt att vara med igen!

The Walking Dead visas på måndagar på Kanal 9 & går i repris på lördagar. Avsnitten släpps på Dplay kl 23 på måndagar och finns där i 7 dagar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel