Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om dynamitgubbar, tidsresor & cheesy drömmar

Daniel: Ja, vad ska man säga – det verkar som att i princip alla blev lurade upp på läktaren. Eller?

Linus: Ja, det skulle man väl kunna säga.

Stefan: Det får jag nog erkänna…

Björn: Men jag blir det gladeligen! Det var ett avsnitt som var både var exakt som man trodde det skulle vara och något helt annat på samma gång.

Daniel: Så Rick Grimes flyger iväg för att bli filmstjärna i stället. Didn't see that coming, men egentligen borde man ju ha kunnat göra det.

Linus: Nej, det tycker jag inte man borde? Jag fattar inte alls den här planen.

Stefan: Jag brukar inte gilla för mycket drömmar och tillbakablickar, men här älskade jag det avsnittet igenom. Och sen med den avslutningen… jag är lyrisk! Längtar efter kommande avsnitt!

Björn: Härligt! Känner samma sak.

Sara: Jag vet ärligt talat inte vad jag ska tycka. Rent berättartekniskt är ju twisten rakt ut sagt löjlig: att Jadis skulle stå exakt där, att Rick skulle hamna där han hamnade, att ingen av alla de andra skulle 1. se var Rick landade eller 2. se helikoptern??? Jag menar, när plockades han upp egentligen? Var det direkt efteråt måste någon ha märkt helikoptern, var det lite senare borde Michonne ha hunnit hitta honom, finns ju ingen chans att hon bara skulle vända på klacken och gå därifrån. Visst, det var en zombiehjord och en flod och en explosion som försvårade saken, men en helikopter syns ju. Å andra sidan var det på det stora hela ett av de bästa The Walking Dead-avsnitten på mycket länge…

Hade det inte varit snyggt i den sista rutan när han gråter mot väggen och hon går ut, om han bara hade tittat upp med hård blick och ett lite snett leende och man hade fattat att han bara fejkat allting?

Daniel: Jag tänker mest att man borde ha kunnat läsa i tebladen att något sådant här var i görningen, eftersom det redan var känt att Scott Gimple fått en ny roll i The Walking Dead-universat för att utveckla konceptet i nya riktningar, och det hade fram till i söndags natt inte knystats ett ord om vad det skulle utmynna i ännu. Och om man tänker sig att de siktar stort mot vita duken – vad i The Walking Dead-världen är tillräckligt livskraftigt för att eventuellt fungera på bio? Jo, Rick Grimes.

Stefan: Eller Judith Grimes!

Daniel: Ja, det som ska ske är ju då alltså att det med start nästa år ska bli en filmtrilogi om Rick Grimes vidare öden i en mycket expanderad The Walking Dead-värld, utan övrig koppling till serien han nu flög iväg från.

Björn: Men hur AMC är funtade är svårt att förstå. De senaste årens rubriker har ju alla handlat om att det blir färre och färre tittare?

Linus: Är det säkert att det är biofilmer det handlar om och inte tv-filmer? På amerikanska sidor har det stått tv-filmer.

Daniel: Oj, hoppsan. Sorry, jag snackar visst i nattmössan, du har helt rätt. I intervjun som Andrew Lincoln gjorde med New York Times, som var tidningen som breakade nyheten i söndags kväll efter USA-sändningen, står det: While Rick’s destination and eventual fate may be uncertain, it won’t be for long: »The Walking Dead« will resume his story with a trilogy of feature-length movies to run on AMC, with the first going into production next year. Unlike the series, the films will not be direct adaptations from the »Walking Dead« comics. The films will tell an original Rick Grimes story and have beefed-up production values, said Scott M. Gimple, the chief content officer of the »Walking Dead« universe, who is writing the first film. »They’re not just longer episodes,« he said. (The comics author and series executive producer Robert Kirkman is heavily involved, he added.)

Linus: De har också sagt att det kan bli »additional films, specials, series, digital content and more«.

Stefan: Jag hoppas fortfarande på en komediserie!

Linus: Det har ju helt klart känts som att The Walking Dead varit på väg mot något slags avslut, inte för att berättelsen inte kan hålla i många säsonger till, utan för att det blir färre och färre tittare, samt att skådespelarna tröttnar. Så för mig är allt detta en glad överraskning.

helikoptrarDaniel: Jag tyckte att det var en rätt bra twist, och jag blev inte arg för att de lurades, eller vad man ska säga. Men fasiken vad en del verkar vara arga. Läste precis The Verges efterapning av vår cirkel innan vi drog igång, och de spyr galla över hela grejen – »The Walking Dead has condemned itself for all time«. Hårda ord!

Björn: Jag känner: du har ett barn och en fru, Rick. Hem och häng med dem nu.
Jag älskar att bli lurad av tv-makare. Som vi har tjatat om hur tråkigt det är att vi blir spoilade och så blev vi lurade. Älskar't!

Daniel: Ja, ska bli intressant att se hur de adresserar det, att han liksom bara överger familjen.

Sara: Det finns väl inget annat för dem att göra än att låta honom börja om med letandet? Ingen chans att Rick skulle finna sig frivilligt i att låta Michonne och Judith tro att han är död. Det måste vara trovärdiga hinder för honom. Jag gissar att han först behöver läka ihop, sen hålls tillfångatagen någonstans. Det verkar ju vara någon sorts experiment som pågår? Ska vi tro att det jobbas på ett vaccin någonstans? Och att de behöver lite mänskliga försökskaniner av olika typer? Och att Rick blir inlåst där i några år, kanske lyckas fly ett par gånger men inte klarar att hitta tillbaka till familjen (förrän lagom till seriefinalen)? Ha, snacka om reboot. »Hmm, det här var ju en sån succé när det började, varför sviker tittarna nu? Äh, back to the basics!« Än en gång vaknar Rick på ett sjukhus och har en fru och ett barn att försöka leta reda på. (Ny fru och nytt barn dock).

Daniel: Bra teori. Låt oss tipsa Scott Gimple, i den där NY Times-intervjun sa Lincoln att han inte sett något manus än. Det är inte för sent, Sara!

Björn: Men tror du att de kommer lyckas bättre med långfilmslånga tv-filmer än de gör med serien, Linus? För du har inte varit så eld och lågor på ett tag över serien, väl?

Linus: Jag tycker framförallt att det är tråkigt hur de följer serietidningens storylines ganska väl men gör alltid sämre i tv-serien. Så tv-filmer som är helt nypåhittade saker kan ju inte bli en besvikelse på det sättet. Men visst känner jag också att det är ologiskt att Rick ska på nya äventyr utan sina nära och kära. Jag tycker mer att idén är spännande.

Stefan: Ja, jag tyckte det var toppen att Rick inte behövde dö. Sen att han inte stack tillbaka så snart han kunde säger jag inget om förrän jag vet anledningen.

Björn: Jag skulle inte alls ha något emot om det blir sidequests.

dynamitgubbeLinus: Det finns en »one-shot«-serietidning som handlar om Ricks bror som var i Spanien när zombieapokalypsen bröt ut. Något sånt skulle jag gärna se, lite antologiberättelser från olika platser.

Stefan: Gillar idén med längre filmer då jag gärna fortsätter se mer Walking Dead, men skull nog inte orka följa serien särskilt länge till. Jag skulle gärna se berättelser från olika delar av världen! (Alla innehållandes en släkting till Rick.)

Daniel: Linus, har du kollat den där trailern som visar glimtar från de kommande tre avsnitten? Du brukar ju vara lite anti spoilers.

Linus: Alltså när avsnittet slutade med den där nya gruppen och Judith som växt upp var jag bara tvungen och jag är jättepeppad på det här.

Stefan: Härligt!

Sara: Ja, den där avslutningen var ju oerhört lovande. Kanske bara ett mått på skicklig redigering, men så här sugen på att se The Walking Dead har jag inte varit på år och dar!

Björn: Det känns som Judith-castingen är urlyckad!

Daniel: Fint, Linus. För jag tänkte på en grej, i trailern känns det som att det nu är Judith som tar över Carls vidare historia från serietidningen? Hon hade ju en scen med Negan som pekade i den riktningen. Eller?

Linus: Ja, precis! Efter tidshoppet i serietidningen så lever Carl och snackar med Negan i fängelset. Så jag älskar att de inte kastar bort såna intressanta grejer utan kan ha Judith i hans roll i fortsättningen. Och så får vi väl se vem som tar över Ricks roll.

Björn: Haha.

Stefan: Trailern kändes som en helt annan serie, mer fantasy. Alv-Carol och evolving zombies…

Björn: Ja, vi kanske ska prata lite mer om själva avsnittet. Vad tyckte ni om Maggie vs Negan?

Daniel: Jag tyckte den biten kändes lam.

Stefan: Hade det på känn innan, att hon skulle ångra sig.

Björn: Jag som inte läser albumen måste säga att jag blev lite rädd att han skulle rymma.

Daniel: Jag tyckte det var en för »lätt« lösning på problemet, att hon inte skulle finna honom värdig att döda längre när det väl kom till kritan.

Sara: Den var väldigt förutsägbar. De hade kunnat rädda det tycker jag – hade det inte varit snyggt i den sista rutan när han gråter mot väggen och hon går ut, om han bara hade tittat upp med hård blick och ett lite snett leende och man hade fattat att han bara fejkat allting? Att han visste hur han skulle spela för henne, att det bara var en manipulation, att han fortfarande är samma smarta, onda, jävel? Där slarvade de bort någonting.

Linus: Jag tyckte de helt sabbade den scenen från serietidningen. Jag tyckte att serietidningens version var mycket mer övertygande.

Björn: Det kändes ju lite som att han kaxade senast i förra avsnittet, så därför kändes det extra lamt.

Stefan: Han kaxade ju nu med.

Björn: Jo, men sen inte.

Stefan: Hade han bara fortsatt kaxa lite till så hade han fått som han ville.

Daniel: De skapade väl visserligen någon Lucille-krok förra veckan, så att det inte skulle komma fullständigt från flanken, men jag tyckte inte hans vändning var övertygande.

Björn: Jag vet dock inte hur det är att sitta i finkan. Man kanske inte orkar kaxa så länge.

Linus: »My wife Lucille« lät ju lite påtvingat.

Stefan: Undrar vad som hänt med Lucille i de kommande framtidsavsnitten. Om hon gått vidare, och hittat en ny uppgift i livet.

Daniel: Nej, vem vet hur man skulle reagera av att sitta där nere och ruttna i 1,5 år, men de har inte etablerat att han varit på väg dit.

twd-rutaDaniel: Det där var ju närapå tvärtemot vad han sa i tv-versionen. De har ju helt vänt på rollerna.

Björn: Snyggt, tycker jag. Även om det inte blev helt hundra. Det och att det låg dynamitgubbar på bron var nog det jag kände vara lite so-so i avsnittet.

Linus: Men det hade väl att göra med att någon ville spränga den förra avsnittet?

Daniel: Det var ju dock extremt övertydligt att det var tvunget att trilla ut dynamitgubbar innan han förstod hur han skulle gå till väga.

Björn: Jag hade glömt det. Men som sagt, extremt övertydligt, hursomhelst.

Stefan: Lite grann som gropen de ramlade ner i förra gången.

Björn: Som vissa surade över i Deadpool 2 när han två gånger (om jag minns rätt ) skyller på lazy writing.

Stefan: Men att han lyckades dra upp sig från stången i början, genom att göra en riktig MacGyver. Starkt gjort! Gjorde ont ända hit.

Daniel: Ja, det var en rejäl pull up! Jag gillade för övrigt inte alls återföreningarna med Shane, Hershel och Sasha. Har aldrig riktigt förstått sådana där grejer när det bara handlar om drömmar eller visioner som de kommer tillbaka i. Okej om en utskriven rollfigur som ännu lever dyker upp igen, men att låta de döda återuppstå i en drömsekvens som ett sorts homage eller för att en rollfigur ska få »closure«, jag tycker det är B.

Linus: Jag gillade inte så mycket ur Ricks resa i avsnittet men jag älskade när han drog sig loss!

Stefan: Exakt vad jag brukar tycka, men den här gången var det rätt fint med alla nära döden-drömmar.

Daniel: Det jag ogillar är att det ju inte blir någon riktig closure. Det ÄR ju inte de där människorna som ger honom sin blessing att gå vidare utan familjen, det är ju bara hans egen hjärna som tillhandahåller honom en enkel utväg.

Sara: Jag gillade stämningen i scenen med Shane, den kändes nästan improviserad. Väääldigt mycket återförening-av-gamla-polare. Men det kändes som att de gjorde den mer för skådespelarna än för rollfigurerna. Det var meta. Scenen med Hershel var rörande enbart för att man vet att han är död nu, men scenen med Sasha var helt obegriplig och krystad.

Björn: Jag älskar sånt, även om det är cheesy. Och faktiskt extra härligt med just dem. Frun hade så klart varit extra fint. Men men…

Linus: Jag håller med Daniel: Det känns väldigt network television från 15 år sen att göra så.

Daniel: Ja, hade Lori dykt upp, då hade jag köpt det. Men Sasha, liksom?

Björn: Ja, HUR ska man ta det på allvar när Lori och Carl inte var med?

Linus: Precis va jag tänkte när Sasha dök upp.

burning bridgeBjörn: Vi måste ju liksom låtsas att de var med, men att kontrakten inte tillät att de visade det.

Daniel: Haha.

Stefan: Ja, Sasha i stället för Lori, haha… Tillgängliga skådisar får styra vem du ska drömma om.

Björn: Vad gör Lori nu för tiden?

Stefan: Han hade drömt om Lori och Carl om han fått dö lite mer.

Daniel: Hon och Josh Holloway var ju leads i Colony. Som snöpligt lades ner i våras.

Björn: Ja, precis, men den är ju nedlagd.

Daniel: Så hon borde ju ha fått kunnat göra ett gästspel.

Björn: Verkligen!

Daniel: På tal om skådisar som dök upp eller inte – såg man till Maggie någonting i den där trailern för resten av halvsäsongen?

Stefan: Precis vad jag undrade: ska Maggie bara försvinna på de där åren som gått?

Björn: Maggie har kanske fullt upp med att filma drömsekvenser.

Linus: Hon kanske kommer vara försvunnen och sen komma tillbaka? Har för mig att jag läste att de lämnat öppet för att hon ska kunna komma tillbaka nästa säsong. Hennes nya serie kanske läggs ner eller nåt.

Stefan: Som tjänstledigt för att prova på annat jobb, ungefär.

Daniel: Har den ens börjat sändas, eller är det en midseasonserie?

Björn: Det är väl bara en pilot, än så länge? Killgissar här…

Linus: Midseason.

Daniel: Nja, fick den inte grönt ljus?

Linus: Jo trailern släpptes i maj med andra kommande serier från 2018-2019.

Björn: Grönt ljus för en sesse på 13 avsnitt. De losade mig vid »dramedy«.

Linus: Den såg inte så kul ut…

Stefan: Inga zombies?

Daniel: Sista grej innan jag känner mig klar: Jag antar att vi nu aldrig får reda på i just den här serien vad helikoptern egentligen hade för syfte? Den flyger liksom in i Ricks nya liv i stället och förblir ett mysterium för Michonne, Daryl & Co?

Björn: Troligen. Och det sista vi såg av Jadis?

Linus: Ja, det känns ju inte som att det någonsin kommer kunna förklaras helt logiskt alltså.

Stefan: Vore konstigt om Jadis och helikoptern är med men inte Rick.

Daniel: Det känns ju nästan som att det måste bli så, för annars blir ju Ricks öde känt. Och då måste de ju börja leta efter honom.

Björn: Han var ju ett B, vilket ju helt skjuter i sank teorin om alfas och betas, som någon kommenterade.

Daniel: Det här öppnar ju dock för att Rick KAN komma tillbaka lagom till tv-seriens sista avsnitt. Hans berättelse kommer antagligen inte att hoppa lika långt in i framtiden som tv-serien gör nu.

Linus: Det är ju helt klart möjligt.

Stefan: Och sa inte Michonne någonting om att hon aldrig ger upp i trailern?

Daniel: Ja, kanske det.

Björn: Han kanske gör en Glenn. Kommer tillbaka för att dö?

Stefan: Oj, näe…

Daniel: Nej, nu får de hålla honom borta fram till seriens final i alla fall, i och med att de annonserat att han ska försvinna. I en seriefinal däremot, då är ju allt glömt och förlåtet. Nej, hörni, nu måste jag ge upp. Har vi någon zombie värd att lyfta fram?

Stefan: Tror inte det fanns annat än horden, va?

Björn: Jag tyckte Shane-som-blev-zombie-zombien var fin. Annars är det väl brinnande horden som gäller.

Linus: Ja.

shaneDaniel: Ja, just det. Det var lite jump scare över den, funkar fint! Och betyg… Jag tyckte att epilogen drog upp betyget till fyra kick ass-Judiths.

Stefan: Ja, fyra dykande eld-zombies från mig!

Linus: Jag håller med. Jag kände mig ganska missnöjd genom hela avsnittet men slutet gjorde mig väldigt peppad. Fyra tidshopp från mig

Sara: Ja, trots en hel del svindlande brister var underhållningsvärdet högt och nerven på plats och kanske kan det här vara den vitamininjektion och nystart som serien kräver. Fyra hallucinationer från mig.

Björn: Och fyra dynamitgubbar från mig. Är superpepp på nästa avsnitt nu.

Stefan: Högsta snittbetyget hittills?

Björn: Högsta snittbetyget på flera år.

The Walking Dead visas på tisdagar på Kanal 9 & går i repris på söndagar. Avsnitten släpps på Dplay efter första visningen och finns där i 7 dagar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel