Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om brevet, spyan & veckans zombie

Sara: Vi började i Carls brev – det var ganska fint tycker jag. Skönt att se Rick få någon slags mänsklig kontakt till någon eller något, han har känts så avstängd rätt länge nu. Men det var en hyfsat tung ansvarsbörda han la på pappsens axlar där… »Se till att det blir fred och lugn och ro nu! Fixa't ba!« och »Styr upp det här nu, det klarar du«. Kanske fint det också, en sons idoldyrkan av sin far…

Daniel: Fint att höra Carls röst igen! Moget och fint och välformulerat, han hade verkligen sinnesnärvaro när han satt där med sitt bett.

Han fick inte riktigt sitt äsch-min-förälder-är-en-tönt-som-inte-heller-vet-vad-hen-sysslar-med-uppvaknande som de flesta får nån gång i tidig tonår.

Sara: Han fick ju aldrig riktigt sin pappa-som-superhjälte-bild krossad, som normala barn får. Rick var the man hela tiden.

Daniel: Fick han aldrig riktigt se Dark Rick? Det måste han ju trots allt ha fått.

Sara: Jo, men även Dark Rick var ju en superhjälte-ish. Jag menar att han inte riktigt fick sitt äsch-min-förälder-är-en-tönt-som-inte-heller-vet-vad-hen-sysslar-med-uppvaknande som de flesta får nån gång i tidig tonår.

Daniel: Tja, vet inte om jag helt håller med dig där. Okej att han ständigt var ohotad som gängets ledare i princip och det finns det väl en trygghet i som barn, men han betedde ju sig rätt ohjältigt ibland. Nej, iofs. Fanns inte så många möjligheter till »fan vad du är pinsam farsan«-ögonblick i deras värld.

Linus: Jag gillade det han skrev om att försöka skapa en värld där man kan återvända till vanligt tråkigt liv igen. Det är ju det jag alltid vill se dem sträva efter, att bygga upp ett nytt samhälle.

Sara: Ja, Alexandria var väl bästa försöket hittills, men det höll inte så länge.

Daniel: Jo, verkligen. Nu har jag visserligen svårt att se hur ett sådant samhälle skulle kunna bli bra The Walking Dead-tv i längden, men självklart borde de sträva efter att ta sig dit. Och det gör de väl också egentligen, men de har ju så förbaskat svårt att träffa rätt med sina sikten i de avgörande lägena. Så att de får slut på tråk-kriget någon gång, menar jag.

Linus: Jag står fast vid att det kan vara bra tv om de lyckas bygga en ny civilisation.

Daniel: Ja, det tror jag också, men skulle det vara The Walking Dead? Det känns som en annan tv-serie.

Linus: Bra tv-serier utvecklas och förändras!

Daniel: Jag skulle gärna överbevisas!

Sara: Jag gillade det här avsnittet. Även om det var en hel del i Simon/Negan/Dwight-intrigerandet som var förutsägbart så tyckte jag svängningarna var underhållande. Fortfarande ett snäpp kvar till högform men det känns i alla fall att det drar ihop sig till säsongsfinal.

Daniel: Ja, absolut!

"Han kommer inte bli veckans zombie, stackarn."
(Jag vågar inte säga till honom att Simon dör i det här avsnittet.)

Linus: Jag tyckte också det var ett bra avsnitt, men flera saker som inte var så kul. Till exempel Aaron och hans uppdrag.

Sara: Jag undrar också lite hur grundläggande själva nomadlivet är. Skulle de kunna slå rot, eller måste de vara på flykt? Är lite inne på din linje, Daniel, det får inte bli för statiskt och välrotat. Aaron-delen begrep jag ingenting av.

Daniel: Jag tyckte det fanns en del humor i Aarons story ändå. Hur han vägrar ge sig och de bara står och suckar åt honom i ring.

Linus: Nej, jag har sett fram emot att få se mer av honom igen men det här var bara en konstig grej som inte var logisk eller spännande.

Sara: Men vad var tanken med det? Ville de att han skulle bevisa sig? Eller ville de döda honom utan att behöva göra det själva?

Linus: Ja, lite roligt kanske men jag undrade mest bara »varför?«.

Stefan: Ja, Aaron-grejjen är konstig. Vet ens de andra om var han är?

Daniel: Jag tolkade det som att de mest tyckte han var jobbig, samtidigt som de inte riktigt kunde med att göra sig av med honom.

Sara: De ska väl föreställa hedersknyfflar de där.

Daniel: Jag tror hur som helst att det skulle tolkas som lite comic relief.

Stefan: Men Aaron kommer ju att få dem att följa med och slåss. Annars vore det hela totalt meningslöst.

Daniel: Jo, absolut.

Sara: Det var inte Gregory som Negan plockat upp, men Gregory hade själv tagit sig till Simon. Alltså, Simon. Att planera en kupp mot en sån som Negan med så många inblandade, vad trodde han!? Scenen där han kallat till möte, de var ju hur många som helst! Han måste ju fattat att nån skulle skvallra.

Daniel: Och han valde ju inte direkt att ha mötet på den mest diskreta platsen i lägret…

Stefan: Vi fick i alla fall en given veckans zombie!

Sara: Jag förstår att han ändå litar på Dwight, som hade en sån personlig beef med Negan, men herregud.

Daniel: »Vi möts ute på gården!«

Sara: Ha, ja! Simon-zombien!

Simon says: "Ggggngnnngghhhhggg"
Simon says: »Ggggngnnngghhhhggg.«

Stefan: Ja, hur har han lagt upp det för de andra? När det var flera personer som inte setts tidigare i serien förstod man ju hur det skulle gå.

Sara: Diskret myteri, inte Simons grej. Men så gick det ju som det gick också. Duell!

Daniel: Och Negan spelade högt som vanligt. Skickligt att både liera sig med och lura Dwight.

Stefan: Ja, den vändningen var jag inte helt beredd på.

Linus: Ja, den delen blev jag också imponerad av

Daniel: Oj vad jag tyckte synd om honom för den delen när han insåg att allt gått i stöpet. Nu är han hatad i alla läger.

Sara: Ja, nu ligger han rätt pyrt till. Hoppas faktiskt att han överlever den här knipan. Han har seglat upp som en favorit, kan behövas framöver. Hoppas han hinner varna eller på annat sätt hjälpa Rick & co tillräckligt för att bli välkomnad tillbaka dit.

Daniel: Man fick ju dock aldrig se vad Rick sa om kartan som Gregory levererade. Men oavsett – knivigt läge för D! Han är ju en sådan tragisk, plågad figur.

Sara: Nä, vi får hoppas på dubbla luringar. Rick inser att det är en fälla och gillrar en fälla för fällan. Det skulle smaka fint.

Linus: Ja, det är väl nu som Aaron och hans kvinnoarmé kommer komma till undsättning precis i rätt tid. Om Dwight inte blivit påkommen hade väl Aaron kommit tillbaka och allt redan varit över

Daniel: En av de rollkaraktärer jag faktiskt tycker de lyckats bäst med i serien på senare år.

Sara: Verkligen. En figur som jag däremot tröttnat rätt rejält på är Eugene.

Stefan: Ja, hu!

Daniel: Vi måste prata om spyan!

"Vill du smaka min mac'n'bleeeeurghhh."
»Vill du smaka min mac'n'bleeeeurghhh.«

Sara: Snacka om ljusår ifrån att vara det harmlösa geniet som var supertajt med Tara.

Daniel: Vilken innovativ flykt!

Stefan: Han har ju visat såna tendenser tidigare, smarta flyktidéer!

Sara: Ja! Vitlöks-mac'n'cheese över hela fienden!

Stefan: Ni minns väl hur han bet Dwight.

Daniel: Han hade verkligen en kraftig kräkreflex.  långt stoppade han väl inte in fingrarna?

Sara: Han fick till en riktig sprinklereffekt också. Måste pressat ihop läpparna och blåst typ. Skickligt.

Daniel: Och nu är han mer övertygad än någonsin att han valt rätt gäng, efter hatet som han fick. Ajaj.

Sara: Det finns ingen upprättelse för honom, det tror jag inte. Kanske blir han som ryker härnäst. Även om han verkar tillräckligt pragmatisk för att vända kappan efter vinden ännu en gång, om tillfälle skulle ges. Hur nu det skulle gå till.

Stefan: Men även här var Daryl märkligt blek, han har nästan blivit en biroll.

"Säg det där igen!!!"
»Säg det där igen!«

Sara: Ja, de har inte hittat en funktion för honom riktigt. Inte på hela säsongen.

Daniel: Ja, en fullständigt hopplös säsong.

Linus: Samtidigt är det svårt att föreställa sig att Rick eller de andra skulle döda Eugene eftersom han ju knappast kommer vara särskilt aktiv i striden.

Daniel: Ska Eugene försvinna tror jag det sker på ett sätt som speglar hans skruvade karaktär.
Han lär knappast bara bli skjuten eller biten.

Sara: Vore kul om han tänker ut nån snillrik anfallsapparatur som snedtänder och slår tillbaka på honom själv. Så att han blir spetsad av en MacGyver-mojäng typ.

Daniel: Ja, det är ett sådant scenario jag ser framför mig också.

Linus: Nej, vad har hänt med Daryl? Jag tyckte att de skulle ha låtit honom dö istället för Glenn när Negan först introducerades, det hade varit riktigt överraskande. Nu skulle man ju knappt märka om Daryl dör.

Sara: Jag hoppas Dwight överlever och omfamnas av gänget och sen får slitningarna mellan Dwight och Daryl skapa lite konflikt. Det kan bli intressant. Plus att jag såklart vill ha mer Daryl och Carol. De är ju radarparet nummer 1, men har hållits helt separerade.

Daniel: Ja, Daryl verkar ju mest fylla den funktionen nu, han gruffar med folk. Men då måste han ta och klippa och kamma sig lite. Han ser för jävlig ut just nu.

Stefan: Daryl kanske försvinner ur serien, kan ju vara därför han fått vara lite i bakgrunden den här säsongen, så man inte kommer att sakna honom så mycket.

Sara: Hehe. Han har haft en dålig hårdag i några år nu.

"Säg DET DÄR igen!!!"
»Säg det där igen!!!«

Daniel: Visserligen, men då fyller ju inte döden någon någon funktion. När en som varit med i princip från början dör ska det ju göra ont.

Sara: Usch, nu får ni sluta prata om Daryls död. Det går inte för sig.

Daniel: Jag tror absolut inte att han dör. De har inte byggt upp för det.

Linus: Nej, om han plötsligt haft jättestor roll i det här avsnittet kanske man kunde vara orolig för honom inför säsongsfinalen.

Daniel: Men vad har ni för tankar annars inför finalen då? Rick måste ju bli skadad och sätta sig mot ett träd. Som han gjorde i flashforwarden i avsnittet när Carl dog. De lär knappast låta det vänta till nästa saäsong.

Sara: Nej, just det. Det måste bli en showdown mellan Negan och Rick. Troligtvis där Negan dör – men de kan också låta honom fly. Skada Rick och fly.

Daniel: Jag tror inte Negan dör! Honom får vi dras med.

Linus: Jag förväntar mig någonting väldigt stort och actionfyllt

Längtar nästan mer till nästa säsong än nästa avsnitt.

Sara: Kulturtanten med spoken word-aversionen måste också spela en roll.

Linus: De behöver imponera om de vill att tittarna ska komma tillbaka nästa säsong

Daniel: Ja, verkligen. Hon tror jag dock återkommer först nästa år! Jag tror det är ett långsamt växande frö.

Stefan: Tror jag med, kulturtanten kommer nog nästa säsong.

Daniel: Likaså Jarvis och den mystiska helikoptern.

Stefan: Längtar nästan mer till nästa säsong än nästa avsnitt.

Daniel: Haha, ja.

Stefan: Kulturtanten, Jarvis, helikoptern och Aaron…

Daniel: Och så får vi så klart ett svar på varför Morgan ska vandra över till Fear the Walking Dead.

Sara: Ja, det har varit ett sorgebarn detta. Men liten, svag, långsam upphämtning nu! Tre starka kaskadspyor ger jag i betyg.

Daniel: Jag har ju fått screeners på de första två Fear the Walking Dead, premiären blir ju muppigt nog tillgänglig tidigare i Sverige än The Walking Dead-avsnittet som föregår det.

Linus: Dags att se ifatt Fear the Walking Dead nu då, jag är fortfarande lite efter
Jag ger det här avsnittet tre strypta Simons.

Stefan: En trea här också, men kommer inte på vad… Tre brev från Carl kanske?

Daniel: I USA sänds Fear the Walking Dead-premiären direkt efter The Walking Dead-finalen på söndag kväll, men i Sverige läggs Fear the Walking Dead ut på måndag av HBO Nordic, och The Walking Dead-finalen dyker upp på Dplay först på tisdag.

Stefan: Knasigt. Det går ju i alla fall att välja att se dem i rätt ordning. Om det nu spelar så stor roll.

Daniel: Så man får alltså se Morgan knata in i en ny serie innan man får veta varför han gör det. Det stör mitt ordningssinne!

Sara: Du måste inte se avsnitten i den ordningen, Daniel. Det är 2018, du kan välja själv!

Daniel: Men jag ska ju recensera! Vi driver ju en tv-sajt, om ni minns…

Sara: Ok då, du måste se avsnitten i den ordningen. Ta en kula for the rest of us.

Stefan: Du klarar det, Daniel!

Daniel: Nu när jag vet att ni står bakom mig kanske det går bra. Jag ger tre Fear the Walking Dead-ångestklumpar i betyg. Vi hörs!

The Walking Dead visas på tisdagar på Kanal 9 & går i repris på söndagar. Avsnitten släpps på Dplay efter första visningen och finns där i 7 dagar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel