Recension

The Punisher – Marvels tröttsammaste hjälte överraskar med superb Netflix-serie

Betyg 4 av 5

Jag har aldrig varit ett stort fan av The Punisher. Han funkar bäst som bifigur i andra karaktärers serietidningar, men när det är Punisher som är stjärnan tycker jag det alltid blir för mycket »wow nu ska vi visa hur tuff han är för att han är så macho och hänsynslös, med massor av vapen och överdrivet våld.« Jag älskade vad Marvel gjorde med karaktären i Daredevil säsong 2, och även om jag tyckte att det kändes passande att ge honom en egen tv-serie efter det så var jag väldigt skeptisk till om det skulle vara något som föll mig i smaken.

The Punisher lyckas imponera rejält genom att vara en dynamisk thriller med både utmärkt drama och spännande action, samtidigt som den hanterar relevanta samhällsfrågor på ett ansvarsfullt sätt.

Frank Castle är ju trots allt en riktig enstöring vars familj är död, och som inte har några andra intressen än att döda kriminella. Hur kan en tv-serie om honom bli något annat än ett enda långt hämndtåg, där den enda finessen ligger i vilka nya vapen eller tekniker Frank använder för att döda skurkarna i varje avsnitt? Och är en serie som glorifierar vapen och våld verkligen vad världen behöver just nu? Svaret är att The Punisher, som har premiär på Netflix idag och vars alla tretton avsnitt jag sett, lyckas imponera rejält genom att vara en dynamisk thriller med både utmärkt drama och spännande action, samtidigt som den hanterar relevanta samhällsfrågor på ett ansvarsfullt sätt.

Jag prisade valet av Jon Bernthal i rollen som Frank Castle när han gjorde sin debut i Daredevil, men här i The Punisher får han utrymme att vara ännu bättre. Hans gestaltning av den tragiska antihjälten är helt perfekt, från små grymtningar och mumlanden när han inte håller med till hans många monologer som helt drar en in. Visst kan karaktären vara sådär otroligt tröttsam och envis ibland, speciellt i de första avsnitten, men vare sig det är så att han förändras eller att man bara lär känna honom bättre så lyckas Frank imponerande nog bli älskvärd och på sitt eget sätt nästan mysig. Allt tack vare de fantastiska karaktärerna runt om honom förstås. Och bara för att jag kallar honom »nästan mysig« så betyder det inte på något sätt att han inte är jävligt tuff och brutal. Trots att Marvels fyra andra superhjältar på Netflix alla specialiserar sig på närstrid medan The Punisher mestadels använder skjutvapen, så är han möjligtvis ändå mer fysisk i sina strider. Han har inga superkrafter och får rejält med stryk, gång på gång, men ändå kan han inte stoppas.

Marvel's The Punisher
Frank och Karen (Deborah Ann Woll) möts igen i The Punisher.

Det viktigaste valet de måste gjort när de planerade säsongen var att inte fokusera allt på Frank. Förutom Karen Page från Daredevil så har serien en hel drös bra och intressanta karaktärer vars olika storylines flätas samman helt utmärkt genom de tretton avsnitten. Medan Iron Fist råkade bli tråkigt eftersom de fokuserade en hel del på trista sidoberättelser så hittar The Punisher den perfekta balansen. Mina favoritserietidningar med Punisher är de tidigaste av hans soloberättelser som förde tankarna till politiska thrillers som Three Days of the Condor, och det känns som att handlingen i tv-serien har mer gemensamt med dessa än med karaktärens jakt på hämnd i Daredevil när han krigar mot irländarna. Producenten Jeph Loeb sa om deras inspirationskällor att »det var Jason Bourne blandat med American Sniper blandat med Three Days of the Condor och det var verkligen ett tillfälle att berätta mer av en konspirationsthriller, snarare än en pang-pang shoot 'em up.« Helt rätt idé om ni frågar mig.

Mina favoritserietidningar med Punisher är de tidigaste av hans soloberättelser som förde tankarna till politiska thrillers som Three Days of the Condor, och det känns som att handlingen i tv-serien har mer gemensamt med dessa än med karaktärens jakt på hämnd i Daredevil när han krigar mot irländarna.

Serien skildrar även flera soldaters kamp att återvända till vardagen efter allt hemskt de sett och gjort i mellanöstern. Centralt för handlingen är förstås frågan vad som hände i Kandahar, som vi fick höra i slutet av Daredevil var anledningen till att Franks familj blev dödad, men Frank är inte den enda soldaten som har med sig demoner hem från kriget, och alla hanterar det på olika sätt. Under de första avsnitten så påminner serien mycket om fjärde säsongen av Damages som också hade att göra med flera av samma teman och idéer. Jag har aldrig tyckt att krigsfilmer är särskilt kul, men The Punisher lyckas som sagt balansera handlingen så att det inte bli för mycket av något. Vi får se en blandad kompott med flashbacks till kriget, sekvenser som är som tagna ur ett Call of Duty-spel, väldigt tilltalande familjedrama, ett avsnitt gör lite av en Rashomon, och ett annat för tankarna till Metal Gear Solid. Det är självklart en hel del action och våld i The Punisher, speciellt fram mot slutet av säsongen blir det väldigt blodigt, men de gör ett bra jobb med att få en att investera sig i karaktärerna först så att det faktiskt blir riktigt spännande. Det hela bildar en imponerande serie som visar flera annorlunda sidor av Marvels universum.

Marvel's The Punisher
Ben Barnes och Amber Rose Revah som två av seriens superba huvudkaraktärer, Billy Russo och Dinah Madani.

En av seriens största karaktärer är Dinah Madani, en riktigt tuff och viljestark ung agent från Homeland Security, vars chef försöker avskräcka henne från att utreda ett fall som har att göra med det där som hände i Kandahar. Madani är inte en figur från serietidningarna men ett väldigt välkommet tillskott som nästan är lika envis och uthållig som Frank själv. En annan viktig karaktär är Billy Russo, en av Franks gamla militärkompisar som spelas av Ben Barnes från Westworld. Båda karaktärerna är riktigt bra och bland mina favoriter i dessa Netflixserier!

Det nämns aldrig exakt när The Punisher utspelar sig, om det är före eller efter The Defenders, men det spelar inte direkt någon roll. Karen Page dyker upp då och då under säsongens gång och ett par mindre karaktärer som man kanske känner igen, kanske inte, syns också till i ett par avsnitt. Det är dock den första serien utan Claire Temple, och jag kan inte minnas att det är några referenser alls till någon av Marvels andra filmer eller serier. Jag tycker alltid det är synd att de olika serierna verkar tro att deras mer jordnära berättelser skulle förlora integritet om de påminner tittarna om att det är i samma värld som The Avengers eller Doctor Strange – det är en av grejerna jag tycker är häftigast och mest intressanta, just att man kan ha så många olika sorters berättelser i en och samma värld. Vi får inte se några superkrafter eller utomjordisk teknologi i The Punisher, vilket är helt okej, men varför kan vi inte nämna SHIELD när vi snackar om FBI, CIA, etc? Kan vi inte skämta något om Spider-Man eller Thor?

Marvel's The Punisher
Ebon Moss-Bachrach som Micro.

En annan av seriens viktigaste karaktärer är Micro, som fått lite av en makeover från den överviktige medelålders man han är i serietidningarna. De undviker många stereotyper associerade med hackare och har skapat en riktigt fantastisk karaktär. Säsongen är nästan lika mycket hans berättelse som den är Franks, och det är inslagen i handlingen som kommer från Micro som verkligen ger serien värme. Det är även kul att se C. Thomas Howell som Homeland-chefen och Shohreh Aghdashloo, kvinnan med den mest igenkännbara rösten i Hollywood, som Dinahs mamma. Jag gillar också att de dricker mycket vin i serien.

Även om jag gillat allt Marvel gjort hittills i sitt film- och tv-universum så förväntade jag mig inte att jag skulle gilla The Punisher, speciellt inte så här mycket. Nu ser jag fram emot en andra säsong kanske mer än någon av de andra serierna, och även om den här säsongen känns som en väldigt komplett och avslutad berättelse finns det absolut spår att fortsätta på – om man är bekant med serietidningarna är det i alla fall en viss detalj i slutet som man förväntar sig en fortsättning på. Om det är en sak som är säker så är det att det är mycket mer värt att stanna hemma i helgen och sträckse The Punisher än att gå och se Justice League på bio.

Alla tretton avsnitt av Marvels The Punisher har premiär på Netflix idag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel