Premiär

The Plot Against America – en spegel eller en glasruta?

Om det inte var för att den litterära förlagan till The Plot Against America skrevs redan 2004, skulle det vara lätt att tycka att HBO:s nya alternativ-historia-serie är lite väl övertydlig. En kändis med nationalistiska idéer, flygaresset Charles Lindbergh, ställer upp mot och klår Roosevelt i presidentvalet 1940. Han rattar landet mot fascism och den våg av antisemitism som redan rör sig får alltmer styrka och familjen Roth, som utgör navet i berättelsen, får känna av det mer och mer. (Philip Roth, som skrivit boken med samma namn, är med som den mer eller mindre självbiografiske sjuårige Philip.)

The Plot Against America är både en påminnelse om var vi befinner oss nu, om vad som hade kunnat hända, och kanske på något plan om att ibland spelar det ingen roll om om inte vore; det går att lura folk till allt möjligt med rädsla och fanfarer.

En del i Lindberghs antisemitism handlar (till synes) om att han anser att judarna är del av rörelsen som hetsar till att USA ska gå med i andra världskriget. Roosevelt ville inte lova att inte ge sig i krig med Tyskland, medan Lindbergh här skriver under kompisavtal med både Tyskland och Japan.

Det som kan vara viktigt att komma ihåg när man ser serien är att redan innan händelserna börjar så var verklighetens amerikaner inte bara skeptiska till att ge sig i krig, utan också i flera undersökningar och omröstningar till att släppa in flyktingar från krigets Tyskland och annorstädes. (Ni kanske har sett bilderna på skeppet med knappt tusen flyktingar, huvudsakligen judar, som avvisades från både Kuba, USA och Kanada under sommaren 1939 och fick vända tillbaka till ett Tyskland där en tredjedel av dem mördades.) Till och med efter kriget, då världen visste vad som hänt, var en stor majoritet emot att släppa in fler flyktingar än vad lagen förordade.

Det är alltså inte så enkelt som att någon särskild kommer till makten som plötsligt skapar ett hat mot en viss grupp. Det är det nästan aldrig. Men det är inte heller så att det inte spelar roll vem som sätter tonen och agendan. I en tidslinje ska judiska pojkar skickas till fina »riktiga amerikanska« familjer för att omskolas. I en annan sätts amerikaner med japansk bakgrund i fångläger för att man inte kan lita på deras lojaliteter. (Och av och till så flyttar man ursprungsbefolkningens barn till vita familjer för att det nog är bättre för dem.)

På så sätt är The Plot Against America både en påminnelse om var vi befinner oss nu, om vad som hade kunnat hända, och kanske på något plan om att ibland spelar det ingen roll om om inte vore; det går att lura folk till allt möjligt med rädsla och fanfarer. Det är upp till tittaren att bestämma om den håller upp en vanlig spegel, en envägsspegel, eller en glasruta. Och det är upp till oss att bestämma vilken tidslinje vi vill leva i.

The Plot Against America har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Mästerliga & modiga Dispatches from Elsewhere

14 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Falsk identitet – Kjell & Björn diskuterar

7 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel