Lördagsfilmen

The Perks of Being a Wallflower – en hjärtkramande & atypisk high school-film

Alan Rickman är död och jag hade så gärna velat tipsa om Truly Madly Deeply, en engelsk film från 1990, som jag först såg på bio just i London. Jag grät när jag såg den då och grät när jag såg om den på TV nåt år senare. Så sorgligt, gripande och romantiskt är det när fantastiska Juliet Stevensons Nina försöker komma över sin pojkvän Jaimes död. Alan Rickman är, tro det eller ej, helt perfekt som romantic lead utan några som helst spår av Hans Gruber. Jag har letat på den ena streamingsajten efter den andra, men hittar den inte någonstans jag kan rekommendera, så det tipset får helt enkelt åka ner i papperskorgen. Men om ni skulle stöta på den nånstans…

The Perks of Being a Wallflower är en riktigt gripande coming-of-age historia med lysande skådespel, som trots high school-inramningen håller klichéerna borta och får det att kramas till lite i hjärttrakten då och då.

Raskt över till ett lördagsproblem som uppstår hemma hos oss då och då när jag tänker att jag och döttrarna ska sitta och titta på film tillsammans. Vad ser man med sin 10- och 14-åring? Jag försöker kränga på dem lite filmklassiker från när jag var ung, typ Heathers och Edward Scissorhands, men de är helt ointresserade. I veckan kom i stället de med ett förslag på vad jag borde titta på och jag behövde bara ta en snabb titt på rollistan för att ge den en chans. Av någon anledning gick The Perks of Being a Wallflower mig i stort sett obemärkt förbi när den kom för några år sedan och om det var samma sak för er så får ni en påminnelse om den nu. Det är nämligen en riktigt gripande coming-of-age historia med lysande skådespel, som trots high school-inramningen håller klichéerna borta och får det att kramas till lite i hjärttrakten då och då. Den utspelar sig också just då i slutet av 1980-talet och passar utmärkt att titta på tillsammans med de lite äldre barnen.

Filmen följer den brevskrivande Charlie (Logan Lerman) som ska, efter en jobbig vår och sommar, börja första året på high school och som vill ta chansen att starta om och bygga nytt, vilket inte är helt lätt då han är lite nervös och blyg och har ett bagage som är svårt att skaka av sig. Men på en fotbollsmatch träffar Charlie några äldre elever, Patrick (Ezra Miller), Sam (Emma Watson) och Mary Elizabeth (Mae Whitman), som av någon anledning omedelbart inkluderar honom i sitt gäng med de lite udda, men trots allt lite coolare, typerna. Vi får följa Charlie under ett år tillsammans med vännerna, som redan på första festen lurar i honom något olämpligt och noterar »You see things, and you understand. You’re a wallflower.«

Att vara en wallflower låter mycket trevligare än att vara en panelhöna, som ju är ett gräsligt uttryck. En wallflower handlar om något mer, en person som gillar att vara med, på fester och andra sociala sammanhang, utan att ändå delta speciellt mycket. Man är den som observerar och lyssnar, den som ser sådant som inte alla andra ser, och i det här fallet, en som vet hur man bevarar hemligheter. För Charlie ser saker och vet saker. The Perks of Being a Wallflower är en high school-film, utan att alls vara en typisk sådan. Charlie känns som en ovanlig huvudperson, för det första för att han är kille och just för att han inte är nån stereotyp. Han är smart men inte nördig, social men inte extrovert, en ganska allvarlig och vilsen ung man helt enkelt, som mest försöker hitta rätt och göra rätt.

Även om andra typiska high school-element existerar som skoldanser, fotbollsmatcher, nollning och de elaka populära kidsen, så hålls de ganska perifera och fokus är på Charlie och hans godhjärtade (trots de spetsade brownisarna) vänner. Filmens lite ljuvligt sorgliga och ibland upplyftande historia berättar nyanserat både om precis sånt som många är med om i tonåren, alla tankar och känslor som ska hanteras i samband med vänskap, svek, första kärleken och första flickvännen, men också sånt man hoppas de slipper.

Rollistan, ja. Logan Lerman, som var ett nytt namn för mig, är utmärkt som Charlie. Watson är underbar som Sam, tjejen som låter sig utnyttjas av sina pojkvänner. Miller gör likaså sin extroverta, lite gapiga, styvbror till en charmig och intagande personlighet. Miller spelar för övrigt en huvudroll i Vi Måste Prata om Kevin, som går på TV4 02.20 i natt, som jag inte sett men absolut tänker programmera hårddisken att spela in. Nina Dobrev har en liten roll som Charlies storasyster. Paul Rudd är underbar som engelskläraren och jag får känslan av att det är en äldre version av Charlie själv som ser tillbaka på den här tiden och ger honom de råd han behöver. Dylan McDermott är alltid trevlig att titta på och så även här under de få minuterna då glasögonen åker på och han blir bekymrad pappa. Kate Walsh och Joan Cusack skymtar också endast snabbt förbi tyvärr och detsamma gör Melanie Lynskey, som ändå lyckas göra underverk i de korta scener hon dyker upp som Charlies favoritfaster, Helen.

Jag var lite osäker först på när filmen faktiskt utspelar sig och funderade på om det var mitten av 1980-talet som musiken antydde (The Smiths!) eller om ungdomarna helt enkelt var coolt retro med sin musiksmak och sina mixed tapes. Men jag lärde mig sen att filmen bygger på en bok från 1999, som är något inspirerad av författarens egna tonår, och att det är författaren själv, Stephen Chbosly (född 1970), som vågat sätta sig i regissörsstolen och skapat denna fängslande film. Musiken är ovanligt integrerad med filmens handling och på tal om tråkiga dödsfall den här veckan så har David Bowies Heroes en alldeles speciell betydelse i filmen, även om de annars så coola kidsen av nån anledning inte har en aning om vem som sjunger låten de lyssnar på.

The Perks of Being a Wallflower finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel