En tidskrifts själ överförd till tv

The New Yorkers tv-pilot ger mersmak – men får magasinet grönt ljus av Amazon?

När det häromåret blev klart att tidningen Vice skulle få sin egen nyhetsserie på HBO kändes det bara logiskt. De hade trots allt berikat Youtube med sina väldigt vice-iga dokumentärer under en längre tid och deras nyckfulla gonzojournalistik framstod som något som kunde funka i vanlig tv också.

Nu försöker sig The New Yorker på ett liknande projekt. Medieövergången är på pappret svårare än för Vice, men jag tycker att man lyckas väldigt bra.

Efter ett reportage om grodkuksforskaren (!) Tyrone Hayes kamp mot bekämpningsmedlet Atrazine läser skådespelaren Andrew Garfield upp en dikt. Det blir inte alls spretigt utan känns som tidningen.

Piloten till The New Yorker Presents är 30 minuter lång och består av fyra separata inslag. abed metaFörsta delen kan bäst summeras som en sketch. Gud (briljant spelad av Alan Cumming) har svårigheter att nå igenom bruset och tvingar därför sin profet (Brett Gelman) att pröva en rad okonventionella metoder för att försöka värva följare ute på gatan. Det är först efter avsnittet jag fattar att hela sketchen är en analogi på vad The New Yorker själva försöker göra i och med sin tv-satsning.

I avsnittets nästa del (stora bilden här ovan) möter vi den serbiska performancekonstnären Marina Abramović för ett samtal om hennes skapande,grodforskaren tyron hayes och tredje delen handlar om grodkuksforskaren (!) Tyrone Hayes kamp mot bekämpningsmedlet Atrazine. Och sist av allt läser skådespelaren Andrew Garfield upp en dikt. Det hela låter kanske spretigt, men varje story berättas på ett sätt som gör att det mest känns som att bläddra igenom ett nummer av den vanliga tidningen. De fina vinjett-illustrationerna signerade Emily Flakes lätta hand hjälper också till att separera de olika delarna från varandra.

I teorin känns det svårt att ta en »high brow«-publikation som The New Yorker och översätta den till tv-mediets förutsättningar. Men formatmässigt och innehållsmässigt är serien faktiskt klockren. I mixen av konst, kultur och politik verkar regissören Jonathan Demme (The Silence of the Lambs) värdera bra. Pilotavsnittet är liksom smart, men inte för smart, som nog många befarade på förhand.
the new yorker presents programupplägg
Väljer nu Amazon att gå vidare med serien (vilket det inte är säkert att dem gör) står vi en ovanligt intressant förstasäsong till mötes. För The New Yorker har funnits sedan 1925 och är en riktig hörnsten inom amerikansk publicistik. Men det är 2015 nu och de, tillsammans med resten av branschen, tampas ju med den påstådda tidningsdöden på alla fronter. Initiativen som The New Yorker tar – vare sig det gäller att anordna en egen festival eller att försöka hotta upp de klassiska seriestripparna hos Seth Meyers (se klippet nedan) – pekar allt mer mot ett och samma håll. Varumärket måste bli mer folkligt.

För att överleva ser man sig tvungna att vidga sitt utbud bortom den trogna (men smala) amerikanska intelligentians preferenser. Hur gör man det på ett underhållande sätt utan att förlora sina kärnvärden? Kan man behålla sin vanliga publik och samtidigt, med tv-serien som inkörsport, få fler att intressera sig för The New Yorkers utgivningar? Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen av tidningens dilemman, både på tv och bakom kulisserna.

Pilotavsnittet till The New Yorker Presents finns att streama gratis på Amazons hemsida.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel