Recension

The Good Fight är den perfekta dramaserien – nu på HBO Nordic

Betyg 5 av 5

Serieskaparna bakom The Good Wife, Robert och Michelle King, ställdes inför ett dilemma när deras huvudrollsinnehavare Julianna Margulies (vars rollgestalt dessutom utgjorde själva serietiteln) inte ville fortsätta. Och löste det på ett nyskapande sätt, som var både modigt och genialt enkelt.

The Good Fight blåser upp den perfekta stormen av precis allt som är USA här och nu – rasfrågor, Trumpism, arbetsmarknad, vikande ekonomi.

Man skapade en ny serie, med flera av skådespelarna kvar i sina gamla roller men med ett flertal nya fokus som inte bara ersatte tomrummet efter fansens favoritserie utan gav en större kick av samtidsrelevans än The Good Wife sannolikt hade orkat prestera om den fortsatt i ytterligare en säsong.

Precis allt i denna makeover har fallit väl ut. Varenda detalj. Till och med den förändrade titeln, som med ett enda till synes banalt ordleksskifte förskjuter huvudpremissen från den tidigare karriärfeminismen, buren på Margulies axlar, till det amerikanska Trump-samhället.

1

Shit, det rentav börjar med Diane Lockhart hemma framför tv:n under den nya presidentens installation. Och det fortsätter direkt med polisbrutalitet och ett avslöjat pensionspyramidsspel som sammantaget blåser upp den perfekta stormen av precis allt som är USA här och nu – rasfrågor, Trumpism, arbetsmarknad, vikande ekonomi. Och jag älskar med vilken brutal tyngd och självkänsla de två helt nya huvudpremisserna tar plats i intrigen: dels en vindlande ponzi-scheme-familjestory, dels en helt ny spelplats, från den tidigare närmast helvita advokatbyrån Lockhart Gardner till en närmast helt svart (vilket också skapar insikter om – och drar storymässig nytta av – den komplexa och ofta fruktbara kombinationen av minoritetspolitik och business).

The Good Fight startar fantastiskt och fulländas under loppet av första säongens tio avsnitt (ja, det är redan klart med en andra säsong). Det är en redan färdig, mogen, men också förfinad serie, ungefär som Better Call Saul efter Breaking Bad. Den har inga svagheter. Den tillfredsställer oss The Good Wife-fans till … tja, 200 procent. Dels till fullo utifrån begäret efter med TGW, men lika mycket i form av vårens roligaste, smartaste, mest samtidsrelevanta nykomling.

The Good Fight är en redan färdig, mogen, men också förfinad serie, ungefär som Better Call Saul efter Breaking Bad. Den har inga svagheter.

Mot slutet av stora favoritserier, som The Good Wife, drabbas jag ofta av en speciell sorts depression – en känsla av att inte ha tillgodogjort mig upplevelserna av varje avsnitt tillräckligt mycket. Jag kommer att tänka på alla gånger jag sena kvällar avbrutit avsnitt mitt i, efter att nästan somnat ifrån, och sett klart över lunchen dagen efter; alla gånger jag samtidigt suttit och gjort något med mobilen. The Good Fight har blivit årets stora undantag. Jag bestämde redan efter ett par avsnitt att aldrig second screena, aldrig avbryta, aldrig se den när jag är för trött, alltid fullända tillfällena.

Jag rekommenderar att inte bingekolla för många avsnitt i taget. Se till att ha sinnena slipade och pigga. Låt varje avsnitt av The Good Fight få vara den 50 minuter långa ceremoni de är utformade som.

Hela den första säsongen av The Good Fight finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

SVT:s nya satsning Sällskap med SVT1 triggar nostalginerven

27 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tis 24 mar)

24 mars, 2020
Tips

Ny podd: Välkommen till Salong 3!

24 mars, 2020
Säsongspremiär

Trädgårdstider är precis vad vi behöver under motvindsvåren 2020

24 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (mån 23 mar)

23 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (sön 22 mar)

22 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Breaking Bad och Better Call Saul blir ett

22 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (lör 21 mar)

21 mars, 2020
Streamingtips

Nya Emma slår sig in på topp fem-listan av Austen-filmatiseringar

20 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (fre 20 mar)

20 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tor 19 mar)

19 mars, 2020
Tips

The Rachel Maddow Show gör fascinerade omställning till mobil studio

19 mars, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel