Djupdykning

The Defenders: Fantastiska Netflix-serien i backspegeln

Betyg 5 av 5

Nu när det gått ett par veckor sen Netflix släppte Marvel-serien The Defenders är det dags att gå igenom alltihop! Jag recenserade serien efter att ha sett de första fyra avsnitten och det kändes verkligen som att skriva om en film efter att bara ha sett första halvan, och som man kunde förvänta sig var det i andra halvan som många av de saftigare delarna fanns. Serien är verkligen en fantastisk tv-upplevelse med tajta avsnitt och massvis av härliga karaktärsstunder, men många detaljer i berättelsen kändes ologiska, onödiga, och i slutändan lite smått otillfredsställande.

Daredevils fejkdöd

Det man har färskast i minnet efter att ha sett igenom serien är förstås hur Matt Murdock verkade dö i katakomberna under byggnaden när den kollapsade, och vi fick se ett flertal scener av hur hans vänner sörjde hans död innan det till slut avslöjades att han på något sätt räddats. Blev ni lurade? Vare sig om man som tittare trodde att han faktiskt var död eller inte, finns det någon som helst vits med att göra något sånt här? Redan förra månaden gick Netflix ut med nyheten att Daredevil förnyats för en tredje säsong som kommer påbörja inspelningen redan i oktober, vilket gjorde det omöjligt för oss som följer sånt att tro för en sekund att Matt var död. De kunde helt klart hållit på den nyheten till efter The Defenders kommit ut för att skapa lite spänning, men i vilket fall som helst är det hela ett billigt trick som den moderna tv-publiken inte uppskattar – för ett par år sen blev Walking Dead-fans riktigt upprörda när det visade sig att en favoritkaraktär som det såg ut som hade dött visade sig ha överlevt genom att rulla in under en sopcontainer, och bara för ett par veckor sen var Game of Thrones-fans missnöjda när ett avsnitt slutade på en cliffhanger där det verkade som att de ville skapa spänning i om en karaktär skulle dö eller inte, när det kändes så självklart att han inte skulle det. När en älskad karaktär dör är det mäktiga grejer men vi uppskattar inte den sortens billiga trick som kanske fungerade på den tiden då huvudkaraktärer i tv-serier sällan dog för gott.

maggie2
Matt i slutet av The Defenders.

Dock finns det troligtvis en större funktion för Matts död i berättelsen, med tanke på att det är här vi lämnar honom och här som Daredevil säsong tre kan fortsätta. När vi ser Matt i slutet av avsnittet tillsammans med en nunna så säger någon »Hämta Maggie«. Det här är inte första gången vi ser Matt hos nunnor, eftersom han efter sin pappas död bodde på Saint Agnes Orphanage där det var nunnorna som först kallade på Stick för att hjälpa honom. Detta är bild de lämnar oss med är som tagen direkt från Daredevil-serietidningen, specifikt den populära Frank-Miller-skrivna storyn Born Again från 1986. I tidningen är omständigheterna för hur Matt hamnar hos Maggie helt annorlunda men det är inte omöjligt att de kommer använda andra aspekter från Born Again i Daredevil säsong 3, vilket vore väldigt kul eftersom det förmodligen är den bästa Daredevil-berättelsen från innan 2000-talet. Daredevil: Born Again finns att låna på biblioteket om man bor i Stockholm.

maggie
Matt och mystiska ledtrådar i Daredevil: Born Again.

Misty blir av med armen

Den största faktiska förlusten i slutstriden eftersom Matt överlevde är väl att Misty väldigt brutalt fick armen avskuren. Jag följde striden mellan Colleen, Claire och Misty mot Bakuto med spänning i hopp om att det skulle sluta precis så här, men tyvärr försvann lite av chockfaktorn eftersom allt gick så snabbt att man knappt kunde se vad som hände. Plötsligt var Misty utan arm och Bakuto utan huvud. Anledningen att jag hoppades på att Misty skulle bli av med armen skrev jag om redan i min genomgång av Luke Cage, nämligen att det är en av Mistys mest utmärkande karaktärsdrag i serietidningarna. Ända sen seriefiguren först dök upp 1975 så har hon haft en robotarm med superstyrka, byggd av självaste Tony Stark. Vad nästa steg för Misty i tv-serierna är vet vi inte, men detta kommer helt klart leda till en hel del intressanta grejer för en redan väldigt bra karaktär.

misty
Misty Knight i Iron Fist-serietidningarna där hon först träffade Luke Cage, och i Luke Cage där hon inte blev av med armen.

Sticks död

Stick har alltid varit en fascinerande och komplicerad karaktär, och Scott Glenn var verkligen utmärkt i rollen. Jag tyckte det kändes som att Stick skulle kunnat dö redan i klimaxet av Daredevil säsong 2, så när han dök upp här i The Defenders så hade han nog inte så goda chanser att överleva serien – jag blev glatt överraskad när han högg av sin egen hand för att fly i början och vi fick en hel del bra scener med honom genom resten av avsnitten tills han dödades av Elektra. I serietidningarna var Stick inte en långvarig karaktär innan han dog i kampen mot The Hand, och det mesta runt hans bakgrund med Matt och Elektra är sånt som etablerats senare, så hans död här i The Defenders är ingenting som inte gjorts tidigare, till skillnad från t.ex. Ben Urich i Daredevil säsong 1. Det som var mer överraskande för mig var…

Elektra och Alexandra

Som många andra gillade jag verkligen Sigourney Weaver i rollen som den nypåhittade Hand-ledaren Alexandra och tyckte att de etablerade henne och byggde upp henne som en farlig fiende väldigt effektivt och snyggt. När hon dödas av Elektra kom det helt klart som en överraskning, men fortfarande efter att ha sett om avsnitten så hänger jag inte riktigt med i skurkarnas motiveringar och handlingar. Varför var Alexandra så övertygad om att de behövde »Black Sky« för att fullfölja deras planer när de andra ledarna inte alls verkade ombord? Vad var det Elektras roll skulle vara? Varför ville hon plötsligt döda Alexandra, ta över hennes roll som ledare för The Hand, och hjälpa de andra ledarna fullfölja sina planer? För att hon plötsligt ville leva för evigt? Allt detta var i alla fall för mig väldigt oklart även efter att ha sett om avsnitten, och medan de koordinerade händelserna snyggt och bra så önskar jag att de hade gjort skurkarnas motiveringar tydligare. Men gjort är gjort och Elektra begravdes under byggnaden med Matt. I serietidningarna har hon vid flera tillfällen haft sina egna serier och jag undrar om Netflix lämnat hennes död öppen här för att potentiellt göra en spin-off. Även om jag oftast skulle säga ju mer Marvel desto bättre så finns det så många bättre idéer jag skulle vilja se än Elektra som en internationell lönnmördare – Ghost Rider t.ex. Han var lysande i Agents of SHIELD och om någon förtjänar en spin-off är det han.

elektra2
Elektra har haft många egna serietidningar sen hon dog för första gången i Daredevil #181, 1982

Bästa kompisar

De flesta känner nog till vid det här laget att Danny Rand och Luke Cage är bästa kompisar i serietidningarna och länge var stjärnorna i serien Power Man & Iron Fist. Det var jättekul och mysigt att se karaktärerna träffas och lära känna varandra i The Defenders och ärligt talat skulle jag nog hellre se dem fortsätta tillsammans i en kombinerad serie än separata säsonger av serierna Luke Cage och Iron Fist, men Netflix har beställt en säsong två av båda. Nästan alla trådar från första säsongen av Iron Fist knöts ihop här i The Defenders, så jag tror att det skulle vara mycket mer underhållande att se Danny och Colleen i fortsättningen av Luke Cage. Misty och Colleen är också bästa kompisar i serietidningarna och vi fick knappt någon scen med dem tillsammans. Man kan ju hoppas på att få se lite crossovers under de kommande separata säsongerna!

powerman
Misty, Danny, Luke, och Colleen skålar i slutet av det första numret av de två superhjältarnas sammanslagna tidning.

Drakskelett under New York

Så det här serumet som kan återuppliva de döda och som låtit The Hands fem ledare leva i hundratals år utvinns från drakskelett. Kul idé och snygg kuliss att låta sista akten utspelas i, men varför finns det ett drakskelett under New York? Showrunnern Marco Ramirez har förklarat att skelettet inte tillhör Shou-Lao the Undying, draken som Danny besegrade för att bli Iron Fist, vilket känns ganska självklart eftersom Elektra berättar för Danny att det var en av hans föregångare som förseglat skelettet där. Kommer vi i Iron Fist säsong 2 äntligen få se flashbacks med en levande drake?

dragon
Danny slåss mot draken Shou-Lao i Marvel Premiere #16 efter Iron Fists premiär i numret innan.

Vad var bäst?

The Defenders var en exeptionellt underhållande serie trots att manuset ibland hade vissa svagheter, men vad var det bästa med serien? För mig faller oväntade vändningar och tuffa slagsmålsekvenser lätt bort mot de simpla interaktionerna mellan karaktärerna – när de fyra hjältarna sätter sig ner på restaurangen för att snacka eller när de åker tunnelbana tillsammans. När Luke och Danny börjar öppna upp för varandra eller när Matt och Jessica går för att hitta de hemliga ritningarna. Det känns verkligen att alla inblandade i produktionen har så mycket passion för karaktärerna och hitta på olika sätt de kan ha kul med dem, och det är ju det som gör det hela så lyckat. Jessicas replik om att Daredevil-hjälmens horn är »öron« var nog mitt favoritskämt.

Snart kommer The Punisher

Om man väntar till efter eftertexterna brukar man ju i Marvels filmer få se små extrascener som ger ledtrådar om vad som kommer hända härnäst. Om man lämnar eftertexterna på i sista avsnittet av The Defenders så visas en teaser för The Punisher som kommer ha släppas i höst. Punisher har aldrig varit någon favoritkaraktär hos mig och jag tycker han funkar bäst som antagonist eller någon för en annan hjälte att teama up med, precis som han användes i Daredevil säsong 2, så mina förväntningar är inte jättehöga. Showrunner är Steve Lightfoot som producerat och skrivit för kritikerrosade serien Hannibal, och musiken ska göras av Tyler Bates som komponerade musiken till Guardians of the Galaxy-filmerna. Här är teasern:

Vad tyckte ni om The Defenders? Dela gärna med er i kommentarerna!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel