Nytt på Netflix

The Big Short – för dig som behöver se tuttar för att orka fatta

The Big Short går nu att streama på Netflix. Det är en viktig film som är intressant på flera sätt men…ändå är jag inte nöjd. Vi tar en titt på trailern.

Vi känner väl alla igen det här scenariot. Man sitter där och tittar på någon trökig gammal film/tv-serie då det mitt i underhållningen plötsligt ska pratas och pratas. Snark! Det orkar vi ju inte med. Men som tur är har de snälla filmmakarna gett oss något att titta på under tiden! Vad sägs om lite tits’n’ass till popcornen?

Du har kanske suttit och tittat på film/tv-serie och istället gjort tummen ned då det plötsligt och helt omotiverat är nakenfest i rutan?

Du håller inte med? Du har kanske suttit och tittat på film/tv-serie och istället gjort tummen ned då det plötsligt och helt omotiverat är nakenfest i rutan?

Det hände mig senast när jag såg den här snudd på unisont hyllade filmen. The Big Short handlar om de skeenden i finansvärlden som ledde till den stora kraschen 2008. Filmen är imponerande på flera sätt. Framför allt hur den är en komedi samtidigt som den anstränger sig för att inom filmens ramar göra komplicerade saker begripliga för oss vanliga människor som knappt vet vad en fond är (ärligt, vad är det?!).

Ett av de pedagogiska tricken de använder sig av är att en kändis får leverera en förklaring direkt till kameran. Vi tar en titt på hur det ser ut i manus första gången det händer!

»SCARLETT JOHANSSON in a white T shirt and cut off jeans let’s the waterfall run over her while explaining mortgage backed securities.«

Ehm. Okej. Johansson tackade uppenbarligen nej (otroligt konstigt, man undrar varför hon inte vill sätta tänderna i denna maffiga och nyanserade roll!) för i den färdiga filmen är hon utbytt mot lika pangheta Wolf of Wall Street-skådisen Margot Robbie. Icke åmandes i ett vattenfall, men väl liggandes i ett skumbad med ett glas champagne medan hon levererar sin monolog.

Hennes motsvarighet lite senare i filmen är legendariska kändiskocken Anthony Bourdain. Han får dock vara med i egenskap av sitt yrke och är fullt påklädd i sitt kök.

I en annan av de här kändisscenerna möter vi Richard Thaler, ekonomiprofessor, och popstjärnan Selena Gomez. Thaler får i egenskap av sitt yrke förklara teorier. Gomez får skryta om sina många Twitterföljare. Vid ett tillfälle i filmen frågar Steve Carells rollfigur ut en strippa om hennes bostadslån. Hennes prat ackompanjeras av stång-åmande och bröstvårtor rätt in i kameran. Jag minns inte vad hon sa.

Fast jag verkligen vill tycka om The Big Short blir jag helt låst av att det så uppenbart är en film av män, för män, med snudd på bara män (påklädda) i bild.

Jag blir galen! Det här är ändå en bra och viktig film, jag förstår det. Men jag kan inte ta åt mig av filmens sympatiska budskap om girigheten hos storbanker och hur folk hellre skyller på »fattiga och muslimer« än de riktiga skurkarna (extra relevant just nu). Fast jag verkligen vill tycka om The Big Short blir jag helt låst av att det så uppenbart är en film av män, för män, med snudd på bara män (påklädda) i bild.

De här informationsbitarna som serveras med tutte som tilltugg kallas ibland för »sexposition«. Det har ingenting att göra med positioner i sex (varning för er som nu googlar ordet på bussen). Istället är det ordskoj med manustermen »exposition«: hur man i manus levererar relevant information till tittare. »Sexposition« innebär alltså att man piggar upp sagda information med sex. Termen myntades av en amerikansk tv-kritiker efter att Game of Thrones parodiskt ofta hade rollfigurer som håll långa tal samtidigt som det bjussades på sex och naket. Ni minns väl scenen där Littlefinger håller långt tal om ditten och datten medan två prostituerade samtidigt sexar loss i förgrunden? Klassisk »sexposition«.

Så för att vi ska klara av att lyssna skriver manusförfattarna Adam McKay och Charles Randolph att Scarlett Johansson måste hålla sin monolog iförd avklippta jeans i ett vattenfall. The Big Short vann en Oscar för bästa manus efter förlaga.

The Big Short streamas på Netflix.

En version av den här texten publicerades ursprungligen i ETC.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel