TVdags-krönikan, 25 februari

The Big Bang Theory fortsätter utför icke-PK-stupet

Innehåller spoilers för Big Bang Theory, säsong 7.

För ett tag sen lade jag ner, eller åtminstone på is, mitt tittande av The Big Bang Theory. Egentligen är det väl mer förvånande att jag tittade så länge, för ja — serien är problematisk på många sätt. Kanske handlade det om gammal vana, kanske handlade det om att jag ändå fortsatte att uppskatta en serie där det nördiga gänget som brukar spela en liten roll i något avsnitt av andra serier fick vara i huvudrollen. Som, även om den gjorde sig lustig på bekostnad av jätteinsnöade snubbar, ändå lät dem få ta plats. (Och som efter ett antal säsonger kom på lite grann att även kvinnor kan ha hjärnor och intressen.)

Sen såg jag att det andades något om en grej i ett senare avsnitt som jag blev nyfiken på, och eftersom jag är lik Sheldon Cooper i det att jag inte kan se bara avsnitt 254 av något, så tittade jag i kapp häromkvällen.

Det är som om manusförfattarna tror att de måste ta efter andra serier som är riktigt utmanande och icke-PK för att kunna hänga med.

Att se ett gäng avsnitt på raken bekräftade min vaga känsla av att BBT blivit elakare. Det har alltid byggt på att killarna är lite småtaskiga mot varandra, men nu är det ibland så pass aggressivt och antagonistiskt att man verkligen undrar varför folk umgås eller är ihop, vilket man inte gjorde på samma sätt innan. Leonard har alltid skämtat om saker han önskar att Sheldon ska göra, men jag tror inte att han tidigare skulle ha uppmuntrat honom flera gånger att stoppa in något vasst i örat och vispa runt i hjärnan. Att Amy själv skämtat om sin sexuella frustration är en sak men att killarna ska göra det känns mindre okej. Och så vidare. Både innehållet och själva tonen blir elakare och elakare. Det är nästan så det känns som att manusförfattarna tror att de måste ta efter andra serier som är riktigt utmanande och icke-PK för att kunna hänga med — skämt om slaveri och om att Thanksgiving inte är komplett utan en »Indian« som fixar maten känns inte helt i linje med tidigare säsongers mildare humor. Just det avsnittet hade också så mycket Howards mamma är tjock-skämt att jag var nära att stänga av och hoppa till nästa. (Dock ville jag se hur de skulle lösa problemet med Pennys inte-på-låtsas-äktenskap.)

Det är avsnitt då man testat lite annorlunda grepp som blänkt till i den senaste säsongen. Julavsnittet då alla drömmer om hur livet skulle vara utan Sheldon (eller andra), It’s A Wonderful Life-style. Och ett av de senaste avsnitten, då James Earl Jones och Sheldon lallar omkring som lyckliga femåringar med banana splits och nöjesfältsnallar och man hela tiden undrar om Sheldon drömmer eller berättar om hur han föreställt sig att det skulle bli. Så. Så vill jag att det ska vara jämt.

Det kanske är talande, dock, att det är när serien lämnar sitt invanda format som det blir riktigt bra, när den testar att vara en annan slags serie. Det är inget gott tecken ens för en serie utan BBT:s övriga problem.

Säsong 7 av The Big Bang Theory har nypremiär (avsnitt 11) på Kanal 5 i kväll kl 21:30.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel