Äntligen lite vari… action!

Teamwork och zombie-vampyrer i The Strains skräckfilmsavsnitt

Innehåller spoilers om The Strain avsnitt 8, Creatures of the Night.

The Strain har ju puttrat på. Förutom den extremt underhållande piloten har säsongen hittills mest känts som en utdragen inledning. Avsnitten har också liknat varandra lite väl mycket:

  • Inledande skräckscener med slemmiga köttentakler som sörplar blod
  • Setrakian ger i från sig kryptisk fakta (snålt, lite i taget!)
  • Eph är akademiskt skeptisk
  • Eph måste ge sig

Lite väl tjatigt och jag var på väg att ge upp serien. Men så kom detta åttonde avsnitt, Creatures of the Night!

Många tv-serie-skapare gillar att någonstans mitt i en säsong slänga in ett avsnitt som bryter mot den vanliga formen. (Det är också poppis att göra en specialepisod när serien kört ett bra tag och tittarna känner karaktärerna väl – lex musikal-avsnittet.)

Slå ihop det här med den goda skräckis-traditionen då det ofta kommer ett ögonblick då alla huvudpersonerna är instängda någonstans, med ett hot utanför som blir allt värre. Det som är så bra är att det är ett perfekt tillfälle för karaktärsutveckling, när man får se hur de olika huvudpersonerna reagerar på exakt samma situation. Teamwork time!

I stället för att stissa runt över hela New York utspelade sig Creatures of the Night nästan helt inne på en bensinmack, där vårt lilla gäng (Set, Nora, Eph, Vasily och Jim) tillsammans med ett antal biroller (kanonmat) blir fast. Det var ett väldigt lyxigt avsnitt, som en skräckfilm i miniatyr, lätt det bästa avsnittet sedan piloten!

Vi tittar lite närmare på några detaljer från avsnitt 8, Creatures of the night:

Vampyr + zombie = strigoi

Varför blir våra hjältar fast på macken? Efter skjuta nazi-vampyr-i-knät-incidenten vill The Master så klart förmedla ett meddelande till sina fiender. Ett oartikulerat grr-argh-meddelande blir det dock då vampyrgänget som skickas ju inte direkt skulle scora högt i ett mensa-test, men funkar finfint att styras på avstånd av The Master.

De här hjärndöda dreglosarna befinner sig längst ner i vampyr-kastpyramiden.

Seriens »strigoi« är ju inte riktigt vampyrer. Snarare lär vi oss nu att de är en blandning mellan vampyrer och zombies. De här hjärndöda dreglosarna befinner sig längst ner i vampyr-kastpyramiden och ligger närmare filmzombiernas hjärndöda rop på »braaaaaaaiiiins« än något annat.
Sedan har vi strigois med högre status: som nazi-Eichhorst, som har kvar delar av sin mänsklighet, och fungerar som ett slags byråkrat eller fixare. (Shit vad han måste slita, han är ju överallt samtidigt och talar iskallt och kusligt.)
På toppen finner vi The Master förstås, som vi hittills bara sett som ett slags virrvarr av tentakel-skuggor.
Tillbaka till vårt instängda gäng, som precis kommit på att de ju kan bekämpa monstren med artificiellt ljus – UV-lampor närmare bestämt. Men se, samma idé har slagit min nya favorit, nämligen…

…Vasiliy med Ett Hjärta Som Säkert Är Av Guld

Vasily är helt klart den karaktär jag gillar bäst – den som är minst definierbar som god eller ond (eller, förstås uppenbart god, men kanske inte lika präktig som de andra). Men man behöver ju inte direkt vara den vassaste kniven i lådan för att inse att Vasilys resa kommer gå från »Var man för sig själv!« till herr Teamwork. Så klart.
Man älskar ju när de kommer på moderna praktiska lösningar på konstiga mytologiska monster, spikpistoler med silverspik, eller de här UV-lamporna. Men jag är också trött på skeptikertjatet från…

…Mansplaining-Eph

Jag avskyr att Eph efter varje ny vampyrfakta bara måste flika in en råkrystad naturvetenskaplig förklaring: »ja för det finns bakterier som inte klarar av UV-ljus«på samma sätt som han i förra avsnittet klämde ur sig nåt larv till förklaring av strigoi:sarnas silverallergi – igen med bakterie-sjukdomsnacket?!

»When will you decide to believe me?« säger den förståeligt uttröttade Setrakian och resten av alla världens tittare håller med honom.

Ärligt Eph – du vägrar gå med på det som Set berättar om övernaturliga bestar även efter du upptäckt att det nu finns en arme av monster med blodsugande kötttentakler?
»When will you decide to believe me?« säger den förståeligt uttröttade Setrakian och resten av alla världens tittare håller med honom.

»Jag sticker själv nu!«- klyschan

Uttröttad blir även jag när de kör den äldsta skräckklyschan någonsin (efter »Let’s split up!«): att svaret på hjältens »vi måste hålla ihop! Ensamma är vi förlorade!« måste följas av att någon snubbe bara måste ge sig av själv i alla fall. Det var ju ganska bra plantering av brödbilen i alla fall.

Jim som inte alls blev martyr

Jag blev på riktigt överraskad och lite upprörd över Jims död. Dels, känd skådis, dels har de laddat honom så mycket med den cancersjuka frun och allt (vad händer nu med Sylvia?!).
Jag var hundra procent säker på att Jim när han insåg att han var smittad skulle offra sig: springa ut och låt strigoi:sen ta honom, och på det viset ge kamraterna tid att rädda sig till brödbilen och på så sätt gottgöra sitt svek i första avsnittet. Så det blev lite av ett antiklimax när han bara blev skjuten kort och gott. Han dog ju nu helt i onödan!

Tråk-Nora

Vad gjorde Nora i avsnittet? Jag minns inte ens. Förlåt men Nora är så oerhört tråkig (med ett enda ansiktsuttryck) att jag inte skulle bry mig ett skit om hon joinade de odöda om det inte vore så att antalet kvinnor som vanligt är så oerhört lågt.
Den där hackaren Dutch hade jag helt glömt bort, och jag kan inte påstå att jag känner mig så där vansinnigt förtjust i henne. Däremot skulle jag älska om vampyr-Joans nanny skulle gå med i kampen!

Pajig comic relief

Vad jag inte alls gillade var det extremt lama försöket till lite comic relief på slutet när det skulle knasas till mitt i superstressen om Eph hade pengar på sitt kreditkort eller inte. Det kändes som världens stilbrott. The Strain är helt enkelt inte en serie där det skojas på det sättet.

Hallå vampyr-medborgargardet?!

Man kan inte bara slänga in en jättebomb som de där strigoimördande monstersoldaterna i avsnittet innan och sedan bara glömma bort dem?
Vi håller tummarna för att vi får möta dem igen i nästa avsnitt!

The Strain visas på amerikanska FX och finns i amerikanska iTunes Store.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel